Τετάρτη 21 Οκτωβρίου 2015

ΠΑΡΑΓΩΓΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ ΤΗΣ ΒΙΩΣΙΜΟΤΗΤΑΣ


Του Δρ Γεωλογίας Νικολάου Αρβανιτίδη

Συμβαίνει σε πολλούς ανθρώπους να πηγαίνουν το βράδυ για ύπνο με την πραγματικότητα και το πρωί να ξυπνάνε με ενοχές απιστίας επιστρέφοντας εκεί που άνευ όρων έχουν υποσχεθεί πίστη και υποταγή. 

Τελευταία λοιπόν συγκεκριμένοι πολιτικοί, πολιτικάντηδες και καιροσκόποι θεωρητικολογούν και σπεκουλάρουν πάνω στη έννοια, το περιεχόμενο, την σημασία, την αξία και τον προορισμό της Ανάπτυξης. 

Αναφέρονται αόριστα και αδιάκριτα σε αειφορίες, μοντέλα και κατασκευάζουν εικονικά σενάρια. Αγνοούν η κρύβουν συνειδητά το γεγονός ότι στη καθημερινή ζωή, για τους απλούς ανθρώπους Ανάπτυξη είναι οποιαδήποτε οικονομική ή άλλη δραστηριότητα που δημιουργεί θέσεις παραγωγικής εργασίας και διασφαλίζει την απασχόληση, το οικογενειακό εισόδημα και την κοινωνική πρόοδο. 

Είναι αυτή που δίνει την ευκαιρία να υπάρχουν παραγωγικά εισοδήματα για τους πολίτες και την δυνατότητα στο κράτος να εισπράττει παραγωγικούς φόρους. Να υπάρχουν γεμάτα κρατικά ταμεία, και μια σύγχρονη διοίκηση που συντονίζει και χρηματοδοτεί τη δημόσια εκπαίδευση με χρήματα της παραγωγικής οικονομίας. 

Σχεδιάζει πανεπιστημιακές σχολές και τμήματα που παράγουν επιστήμονες έτοιμους να υπηρετήσουν τα αναπτυξιακά πλεονεκτήματα της χώρας όπως είναι ο ορυκτός της πλούτος. 

Ειδικοί στην κοιτασματολογική έρευνα, στην εξόρυξη, στον εμπλουτισμό και στις τεχνολογίες περιβάλλοντος. Έτσι κλείνει στην πράξη ο παραγωγικός κύκλος που λειτουργεί με όρους βιώσιμης ανάπτυξης. Παραγωγική οικονομία, κοινωνική ευημερία και περιβαλλοντική τεχνογνωσία.

Τα περί αόριστης και απροσδιόριστης αειφόρου, ή κάποιας άλλης ανάπτυξης που επαγγέλλονται κάποιοι είναι κενά λόγια χωρίς ουσία και περιεχόμενο.