Πέμπτη 29 Οκτωβρίου 2015

Π. ΣΚΟΥΡΛΕΤΗΣ: "ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΟΙ ΑΔΕΙΟΔΟΤΗΣΕΙΣ ΝΑ ΑΠΟΤΕΛΟΥΝ ΕΜΠΟΔΙΟ ΣΕ ΝΕΕΣ ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ" (ΗΧΗΤΙΚΟ ΝΤΟΚΟΥΜΕΝΤΟ)


Ο υπουργός περιβάλλοντος και ενέργειας Πάνος Σκουρλέτης μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό Real fm και το δημοσιογράφο Νίκο Χατζηνικολάου μιλώντας για θέματα που άπτονται της δικής του υπουργικής αρμοδιότητας αλλά και γενικότερα σ' ότι αφορά την προσέλκυση κεφαλαίων που θα συμβάλλουν στην απομείωση της ύφεσης τόνισε πως: "δεν πρέπει οι αδειοδοτήσεις να αποτελούν εμπόδιο σε νέες επενδύσεις".

Ο υπουργός Σκουρλέτης δεν επεκτάθηκε επί του θέματος, ούτε ο δημοσιογράφος προχώρησε σε κάποια διευκρινιστική ερώτηση, ίσως γιατί το ζητούμενο ως εννοούμενο είναι πασιφανές. 

Η πολυνομία, η αλληλοεπικάλυψη και η ασάφεια των νόμων έχουν σταθεί το μεγαλύτερο εμπόδιο για να προχωρήσουν σοβαρές επενδύσεις στην Ελλάδα. Για την ακρίβεια, μεγάλες επενδύσεις βρίσκονται σε καθεστώς ομηρίας με συντεχνιακούς παράγοντες και λοιπούς τυχοδιώκτες που παριστάνουν (βλέπε οικολόγοι, αυτόκλητοι σωτήρες ανθρωπότητας κλπ) ό,τι καταναλώνεται άφοβα από το ευρύ κοινό να παίζουν "νόμιμα" παρελκυστικά παιχνίδια καθυστέρησης σ' ότι έχει να κάνει με τις περίφημες αδειοδοτήσεις.

Η Ελλάδα είναι ίσως η μοναδική χώρα που ενώ μια επένδυση εγκρίνεται συνολικά, πρέπει για κάθε πτυχή αυτής της επένδυσης να περιμένεις να έχει... κέφια και χρόνο εκτός από γνώσεις ο εκάστοτε δημόσιος λειτουργός για να πάρεις τις επιμέρους άδειες.

Η μεταλλευτική επένδυση στη ΒΑ Χαλκιδική και οι Σκουριές είναι το... λαμπρότερο παράδειγμα αυτού του διαχρονικού πνεύματος λειτουργίας του Ελληνικού δημοσίου. 

Ποιος μπορεί να ξεχάσει το παιχνίδι της χρονοτριβής που έπαιξε από κοινού η πολεοδομία Αρναίας με τις ευλογίες του παραιτηθέντος δημάρχου Αριστοτέλη από τις αρχές του περασμένου Νοέμβρη μέχρι να αναλάβει δράση η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ και πιο συγκεκριμένα η προηγούμενη ηγεσία του ΥΠΕ στα τέλη Γενάρη του 2015; 

Αυτή την τοποθέτηση του Πάνου Σκουρλέτη και όλα όσα είπε για επενδύσεις στην Ελλάδα μπορείτε να τα ακούσετε εδώ. Η δήλωση για την διευκόλυνση των αδειοδοτήσεων στις επενδύσεις είναι στο 4':40".