Τετάρτη 25 Νοεμβρίου 2015

ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ ΣΚΟΥΡΛΕΤΗ ΕΠΕΚΤΕΙΝΕΙ ΓΙΑ 5 ΧΡΟΝΙΑ ΤΗΝ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΛΑΤΟΜΕΙΩΝ


Την επέκταση κατά πέντε χρόνια της λειτουργίας των λατομείων των οποίων η άδεια λειτουργίας ή μίσθωσης λήγει 31/12/2015, προβλέπει υπουργική τροπολογία που κατέθεσε στο σχέδιο νόμου για τις βοσκήσιμες γαίες που βρίσκονται υπό επεξεργασία στη βουλή, ο υπουργός Περιβάλλοντος κ. Πάνος Σκουρλέτης.

Η τροπολογία επικαλείται την ανάγκη να υπάρξει ο απαιτούμενος χρόνος προκειμένου το υπουργείο Περιβάλλοντος εκσυγχρονίσει και να προχωρήσει στην αναθεώρηση του θεσμικού πλαισίου για να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα της κείμενης νομοθεσίας. 

Όπως αναφέρεται στην αιτιολογική έκθεση θα ήταν λάθος να σταματήσει να λειτουργεί ένα λατομείο επειδή έχει εκπνεύσει ο χρόνος λειτουργίας του. 

Επισημαίνεται προς τούτο ότι για την ορθολογικότερη διαχείριση του ορυκτού πλούτου απαιτείται η μέγιστη αξιοποίηση των κοιτασμάτων καθώς θεωρείται η πιο ενδεδειγμένη περιβαλλοντική λύση.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ανάλογη ρύθμιση είχε γίνει το 2013 με άλλη τροπολογία του τέως υπουργού ΠΑΠΕΝ κ. Γιάννη Μανιάτη, όπου η λειτουργία είχε παραταθεί μέχρι τα τέλη του 2015. Όπως τότε, έτσι και τώρα, η ρύθμιση προβλέπει την καταβολή 1% επί των πωλήσεων των λατομικών προϊόντων υπέρ του Πράσινου Ταμείου ως αντιστάθμισμα για την περιβαλλοντική επιβάρυνση των επίμαχων περιοχών.

Η τροπολογία προβλέπει ότι η επέκταση λειτουργίας απαιτεί την τροποποίηση περιβαλλοντικών και τεχνικών μελετών και μελετών επέμβασης σε δάσος όπως αντίστοιχα και την ανανέωση των εγγυητικών επιστολών.

Αναδημοσίευση από newmoney.gr

4 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Διάβαζα χθές σ' ενα φιλομεταλλευτικό σαιτ ότι ένας καθηγητής χημείας και υποστηρικτής όσων πολεμούν τα μεταλλεία να υποστηρίζει πως ακόμη και οι ερευνητικές γεωτρήσεις δηλητηριάζουν τα υπόγεια νερά, φανταστείτε τις κανονικές εξορύξεις.
Τώρα έρχεται η τροπολογία του υπουργείου που λέει ότι η μέγιστη αξιοποίηση των κοιτασμάτων θεωρείται η πιο ενδεδειγμένη περιβαλλοντική λύση!
Δηλαδή ο καθηγητής του ελληνικού δημοσίου με τρομοκρατεί, ενώ το επίσημο κράτος με καθησυχάζει.
Ποιός πρέπει να φάει την μήνυση για το ψυχολογικό ασανσέρ που πάει κάτω πάνω κάτω πάνω και τρελαίνει την οικογένεια μου και με κάνει να φοβάμαι για το νερό που βγαίνει από τη βρύση;
Μπορείτε να μου δώσετε μια απάντηση;

Πολίτες Αριστοτέλη είπε...

Απάντηση στο σχόλιο @ 25 Νοεμβρίου 2015 - 3:07 μ.μ.

Αν είστε τακτικός αναγνώστης ή αναγνώστρια μας γνωρίζετε ποιές είναι οι απόψεις μας σ' αυτές τα ζητήματα. Για εμάς δεν υφίσταται κανένα ζήτημα με τις γεωτρητικές έρευνες στον υδροφόρο ορίζοντα. Πρόκειται για ανακρίβειες. Δυστυχώς

Δεν αναφέρετε ποιός είναι ο χημικός που επικαλέστηκε αυτή την ανακρίβεια, αν και λίγο πολύ όλοι οι καθηγητές των antigold τα ίδια λένε είτε είναι δασολόγοι, είτε καθηγητές ιατρικής, είτε είναι γεωπόνοι, είτε ότι....

Μπορείτε όμως να θέσετε το ερώτημα σας απευθείας στη διεύθυνση ορυκτών πρώτων υλών του ΥΠΕΚΑ.

Σας δίνουμε και το σχετικό σύνδεσμο που παρέχει όλες τις αναγκαίες πληροφορίες για να έρθετε σε επαφή και να λάβετε μια επίσημη απάντηση.

Ευχαριστούμε για το σχόλιο σας

Πολίτες Αριστοτέλη είπε...

Συνέχεια στην απάντηση του σχολίου @ 25 Νοεμβρίου 2015 - 3:07 μ.μ.

Από βιασύνη ξεχάσαμε να σας δώσουμε το σύνδεσμο της διεύθυνσης του ΥΠΕΚΑ που μπορεί να σας βοηθήσει για να πάρετε τις απαντήσεις που θέλετε. Ζητούμε συγνώμη.

http://www.ypeka.gr/?tabid=499

Ανώνυμος είπε...

Ερώτηση εργασίας.
Α) Μήπως ο υπουργός αρχίζει να αποκηρύττει την βαριά σκιά της προίκας του Λαφαζάνη και της ετερόκλιτης παρέας του?
Β) Μήπως άρχισε να ξεφτίζει η πρόσκαιρη επιρροή των τοπικών anti-παραγοντίσκων?
Ο καιρός γαρ εγγύς.

ΟΒΕΛΙΞ ®