Δευτέρα 23 Νοεμβρίου 2015

ΕΠΕΝΔΥΣΗ ΧΡΥΣΟΥ ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗ: Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΠΑΡΑΠΛΗΡΟΦΟΡΕΙ...


Του Αθανάσιου Καρίνα Μεταλλειολόγου Μηχανικού - Γεωτεχνικού

Στην πρόσφατη τηλεοπτική συνέντευξη του Δημάρχου Αριστοτέλη, κου Γ. Ζουμπά, στην τηλεοπτική εκπομπή «Όψεις & Απόψεις» του «Εγνατία TV» δήλωσε τα εξής: 

«Η δική μας παράταξη εκλέχθηκε με τη σημαία ότι θα εμποδίσει ή θα προσπαθήσει να εμποδίσει την επέκταση των μεταλλείων στην περιοχή μας και βέβαια το ότι κέρδισε τις εκλογές απέναντι σε μία εταιρεία με τα μέσα που διαθέτει ο χρυσός σημαίνει ότι πραγματικά και η κοινωνία ήταν με τη δικιά μας άποψη, γιατί καταλαβαίνετε ότι ένας απλός συνδυασμός, ο δικός μας, τα έβαλε με ένα μεγαθήριο - εταιρεία και τους αντιπάλους που τους υποστήριζε, παρόλα αυτά καταφέραμε και κερδίσαμε τις εκλογές.»

Θα πρέπει να θυμηθεί ο Δήμαρχος ότι προεκλογικά σημαία της παράταξής του «Κίνημα Ανάπτυξης» ήταν η ενότητα των πολιτών του Δήμου Αριστοτέλη, ενώ σε σχέση με τη μεταλλευτική δραστηριότητα δήλωνε ρητά στο προεκλογικό πρόγραμμα (σελ 8, Τοπική οικονομία - Ανάπτυξη) τα εξής: 


«Όμως ο Δήμος δεν έχει ούτε το ρόλο, ούτε τη δυνατότητα, ούτε τη θεσμική αρμοδιότητα να νομοθετήσει ώστε να ακυρώσει τις επεκτάσεις της μεταλλείας. Με βάση αυτή τη παραδοχή δηλώνουμε κατηγορηματικά ότι αρνούμαστε το χαρακτήρα δημοψηφισματικής προσέγγισης των δημοτικών εκλογών σε σχέση με το ναι ή το όχι στην επέκταση της μεταλλευτικής δραστηριότητας.»


Είναι σαφές από το κείμενο στο προεκλογικό πρόγραμμα της παράταξης «Κίνημα Ανάπτυξης» της οποίας ηγείται σήμερα ο κος Ζουμπάς, αλλά και από όλη την προεκλογική εκστρατεία ότι η εν λόγω παράταξη διεκδικούσε την ψήφο όλων των πολιτών του Δήμου Αριστοτέλη, ανεξάρτητα από το εάν ήταν υπέρ ή κατά της υλοποίησης του επενδυτικού σχεδίου της Ελληνικός Χρυσός Α.Ε. και έτσι εκλέχθηκε.

Επομένως, δεν νομιμοποιείται ο κος Ζουμπάς να αναφέρει ότι η κοινωνία συμφωνεί με τις απόψεις του για τη μη επέκταση των μεταλλείων ή ότι η πλειοψηφία των δημοτών του Δήμου Αριστοτέλη είναι κατά της υλοποίησης του επενδυτικού σχεδίου της Ελληνικός Χρυσός Α.Ε..

Εάν πραγματικά ο Δήμαρχος θέλει να είναι συνεπής στις προεκλογικές εξαγγελίες περί ενότητας και των ενδιαφέρει να εκτονωθεί η συσσωρευμένη ένταση στην τοπική κοινωνία θα πρέπει να αναλάβει κατάλληλες πρωτοβουλίες στο πλαίσιο και του προγράμματος που είχε παρουσιάσει προεκλογικά στους πολίτες, και να διενεργήσει τοπικό δημοψήφισμα, με ερώτημα: «Συμφωνείτε με την υλοποίηση του Επενδυτικού σχεδίου της Ελληνικός Χρυσός Α.Ε. ; Ναι – Συμφωνώ. ή Όχι – Δεν συμφωνώ.»

Με τη διενέργεια του τοπικού δημοψηφίσματος στο Δήμο Αριστοτέλη θα επιτευχθεί εκτόνωση της συσσωρευμένης από χρόνια έντασης, με ειρηνικό και δημοκρατικό τρόπο και θα αποφύγουμε τις ανεξέλεγκτες καταστάσεις, οι οποίες θα πληγώσουν ανεπανόρθωτα την τοπική κοινωνία και θα κοστίσουν ποικιλοτρόπως. 

Προκειμένου να γίνει σεβαστό το όποιο αποτέλεσμα από όλους θα πρέπει να προηγηθεί σφαιρική, ουσιαστική και αποτελεσματική ενημέρωση όλων των πολιτών, τόσο ως προς το επενδυτικό σχέδιο, όσο και ως προς τις περιβαλλοντικές και λοιπές επιπτώσεις που επικαλούνται οι αντιδρούντες, ενώ καθοριστική θα είναι και η ενημέρωση των δημοτών εκ μέρους του ΥΠΑΠΕΝ σχετικά με τους όρους αδειοδότησης και τη διαδικασία παρακολούθησης των περιβαλλοντικών επιπτώσεων εκ μέρους του δημοσίου. 

Με το τοπικό δημοψήφισμα θα ξεκαθαρίσει το τοπίο και θα αποκρυσταλλωθεί η βούληση της τοπικής κοινωνίας για το συγκεκριμένο θέμα.

Με εκτίμηση

Αθανάσιος Γ. Καρίνας

1 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Φαίνεται ότι ο δήμαρχος (όπως και ο προκάτοχός του) εξακολουθούν να έχουν λόγω ύπαρξης γιατί η αντιμεταλλευτική τους δραστηριότητα ήταν η ΜΟΝΑΔΙΚΗ τους έξοδος από την αφάνεια. Όσο το πρόβλημα παραμένει άλλο τόσο έχουν δικαίωμα λόγου. Προφανώς και δεν τους συμφέρει καμμία ουσιαστική και αποτελεσματική ενημέρωση γιατί έμαθαν Αριστοτελικά να διαδίδουν την γλώσσα της αμάθειας.
Υ.Γ. Αλήθεια σε τι διακρίθηκε ( πέραν με την στενή βαρουφάκεια διηνεκή έννοια του όρου ‘δημόσιος υπάλληλος’) στην προ δήμου εποχή ο αξιοσέβαστος δήμαρχος?

ΟΒΕΛΙΞ ®