Τρίτη 10 Νοεμβρίου 2015

ΕΠΕΝΔΥΣΗ ΧΡΥΣΟΥ ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗ: ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΣτΕ ΤΙ? ΔΙΑΛΟΓΟΣ ΚΑΙ ΣΥΝΝΕΝΟΗΣΗ


Του Αθανασίου Καρίνα Μεταλλειολόγου Μηχανικού - Γεωτεχνικού

Η πολυαναμενόμενη απόφαση του ΣτΕ σχετικά με την ακύρωση ή μη της απαράδεκτης τεχνικά απόφασης του υπουργού ΠΑΠΕΝ κου Σκουρλέτη να αναστείλει τις άδειες υλοποίησης της επένδυσης χρυσού στο Δήμο Αριστοτέλη διαφαίνεται, σύμφωνα με τις πρόσφατες δημοσιογραφικές πληροφορίες, ότι θα δικαιώσει για μία ακόμη φορά τον επενδυτή, Ελληνικός Χρυσός Α.Ε..

Το γεγονός αυτό από μόνο του, αλλά και σε συνδυασμό με όλες τις υπόλοιπες αποφάσεις του ΣτΕ, θα ήταν αρκετό υπό κανονικές συνθήκες ευνομούμενου κράτους να ανάψει πράσινο φως στην απρόσκοπτη υλοποίηση και λειτουργία της επένδυσης. Δυστυχώς όμως οι δηλώσεις του αρμόδιου υπουργού ΠΑΠΕΝ κου Σκουρλέτη προμηνύουν ότι ο γολγοθάς θα συνεχιστεί.

Φαίνεται ότι ο υπουργός αντιλαμβάνεται με διαφορετικό τρόπο το δημόσιο συμφέρον και το συμφέρον της τοπικής κοινωνίας απ’ ότι οι οικονομικοί αναλυτές και οι κάτοικοι της περιοχής, οι οποίοι βίωσαν πρόσφατα την απειλή του κλεισίματος των μεταλλείων, λόγω της απόφασης του κου Σκουρλέτη.

Είναι βέβαιο ότι η πιθανότητα να ανακύψουν νέα τεχνικά θέματα, παρόμοια με αυτό που επικαλέστηκε ο υπουργός κος Σκουρλέτης και έλαβε την επίμαχη απόφαση τον περασμένο Αύγουστο, είναι μεγάλη, αφού πρόκειται για μία μεγάλη και σύνθετη επένδυση. 

Η αντιμετώπιση όμως αυτών των τεχνικών θεμάτων δεν θα πρέπει να γίνεται με πολιτικούς όρους ή με προσφυγές στο ΣτΕ, δεδομένου ότι τα θέματα αυτά μπορούν να επιλυθούν με τεχνικό και επιστημονικό διάλογο και συνεννόηση, υπό την προϋπόθεση ότι όλες οι εμπλεκόμενες πλευρές, πολιτεία και επενδυτής, επιδιώκουν την αξιοποίηση του ορυκτού πλούτου, προστατεύοντας το περιβάλλον και το δημόσιο συμφέρον, στα πλαίσια της νομιμότητας. 

Ο επενδυτής έχει κατ’ επανάληψη τείνει χείρα συνεργασίας προς το υπουργείο. Το υπουργείο έχει την ευθύνη να οικοδομήσει αυτή τη σχέση επ’ ωφελεία της χώρας και της τοπικής κοινωνίας. Η έναρξη διαλόγου και η επίτευξη συνεννοήσεων σε επιμέρους θέματα θα συμβάλει στην εκτόνωση και της έντασης που έχει συσσωρευτεί στην τοπική κοινωνία και ταλανίζει του κατοίκους του Δήμου Αριστοτέλη.

Με εκτίμηση

Αθανάσιος Γ. Καρίνας

1 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Η τραγική κατάσταση που όλοι μας βιώνουμε καθημερινά με τον εφιάλτη της συνεχιζόμενης ανεργίας σε όλα τα κοινωνικά στρώματα και την διόγκωση των υποχρεώσεων απέναντι σε άμεσους και έμμεσους φόρους προκαλεί ανησυχία και απογοήτευση. Η πολιτεία οφείλει να δώσει λύσεις και όχι να αυξάνει το κλίμα αβεβαιότητας των ντόπιων πολιτών. Καλή και η συνωμοσιολογική καφενειακού επιπέδου αντιμετώπιση της κατάστασης στην Β.Χαλκιδική, αλλά οι μόνοι κερδισμένοι είναι οι βολεμένοι του καναπέ και πωλητές ειδών SOS. Υπάρχουν αναρίθμητες μέθοδοι προστασίας του περιβάλλοντος, μια που εκεί εντοπίζουν όλοι το πρόβλημα, οι οποίες όμως ελέγχονται και εφαρμόζονται από τους αρμόδιους επιστήμονες. Κανένας δεν μπορεί να ισχυριστεί ότι οι προθέσεις των επενδυτών απέχουν από την κοινή λογική που υπερασπίζεται την αρμονική συνύπαρξη μεταξύ Μαδεμοχωρίων και αντιμεταλλευτικών χωριών. Η λύση βρίσκεται ξεκάθαρα στην ανθρώπινη επικοινωνία και διάλογο, απαλλαγμένο από στατικές εμμονές ολοκληρωτικών απαιτήσεων.

ΟΒΕΛΙΞ ®