Δευτέρα, 23 Νοεμβρίου 2015

Η ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗ ΔΥΣΦΗΜΙΣΗ ΤΗΣ ΒΑ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ ΑΠΟ ΤΗ ΜΚΟ "SOMO" ΔΕΝ ΕΝΟΧΛΕΙ ΚΑΙ ΔΕΝ ΠΡΟΣΒΑΛΕΙ ΤΟΥΣ ANTIGOLD?

Ούτε την τουριστική αξία και σημασία της Ουρανούπολης δεν αντιλαμβάνονται οι antigold;

Σε προηγούμενη ανάρτηση μας μοιραστήκαμε με όλους τους αναγνώστες μας την μέγιστη απορία που μας προξένησε μια φωτογραφία που βρίσκονταν μέσα στην περίληψη της... περίφημης έρευνας Ολλανδικής ΜΚΟ SOMO και η οποία έδειχνε μια παραλία του δήμου μας αγνώριστη στην κυριολεξία από την εγκατάλειψη.

Φτάσαμε στο σημείο να αναρωτηθούμε και με αφορμή το σχετικό σύνθημα που είναι γραμμένο σε αυτοσχέδιο πλακάτ εναντίον της εκμεταλλεύτριας εταιρείας των μεταλλείων Κασσάνδρας ποιό είναι το παραθαλάσσιο χωριό της φωτογραφίας που ρυπαίνει η Eldorado Gold;

Αρχικά ο νους μας πήγε στο Στρατώνι και την Ολυμπιάδα, αλλά και το Σταυρό, που είναι οι κατ' εξοχήν στόχοι που δέχονται κάθε τρεις και λίγο τα βέλη της αντιμεταλλευτικής προπαγάνδας. 

Η φωτογραφία όμως δεν ήταν ούτε από το Στρατώνι, ούτε από την Ολυμπιάδα, ούτε από τον Σταυρό. Είναι τραβηγμένη από το λιμάνι της Ουρανούπολης με φόντο ξενοδοχειακές μονάδες του οικισμού. 

Επομένως, η τουριστική βιτρίνα του Δήμου Αριστοτέλη και η πύλη του Αγίου Όρου δεν ρυπαίνεται από καμία μεταλλευτική δραστηριότητα, όπως επιθυμούν να υπονοηθεί οι εμπνευστές αυτής της εξαιρετικά δυσφημιστικής προβολής της Ουρανούπολης, καθώς ο οικισμός δεν έχει καμία επαφή με τα μεταλλεία, πλην της καταστροφολογικής επαφής που αναπτύσσουν οι antigold με τέτοιου είδους συνθήματα και σύμβολα. 

Θυμόμαστε τους επαγγελματίες της Ουρανούπολης να αναπτύσσουν σε άμεσο χρόνο τα αντανακλαστικά τους, όταν επρόκειτο να κλείσουν οι δρόμοι από τους μεταλλωρύχους πριν το Πασχα με την αποστολή εξώδικης διαμαρτυρίας.

Πρόσφατα ακούσαμε το δήμαρχο Αριστοτέλη να μιλάει με υπερηφάνεια σε τηλεοπτικό σταθμό για το γεγονός ότι κάθε χρόνο από την Ουρανούπολη διέρχονται 600.000 επισκέπτες μόνο για το Άγιον Όρος. Επίσης, μάθαμε ότι η κ. Ιγγλέζη ακόμη ανησυχεί πως τα μεταλλεία δήθεν θα πλήξουν την τουριστική ελκυστικότητα της περιοχής.

Η επίμαχη φωτογραφία της παραλίας της Ουρανούπολης
εντός του antigold αφιερώματος της ΜΚΟ SOMO.

Αλήθεια πως νιώθουν όλοι οι παραπάνω που η Ουρανούπολη γίνεται αντικείμενο δυσφημιστικής εκμετάλλευσης, χωρίς να ευθύνονται πουθενά και για κανένα λόγο τα μεταλλεία, αλλά μια άκρως φιλική προς αυτούς  ΜΚΟ από την Ολλανδία;

Πως επέτρεψαν να κυκλοφορήσει διαδικτυακά σ΄όλη την υφήλιο μια φωτογραφία που απαξιώνει την φέρουσα τουριστική αξία της περιοχής; Γιατί δεν αντέδρασαν;

Κάποιος καλοπροαίρετα θα πει πως δεν το αντιλήφθηκαν στην αρχή. Ας πούμε ότι έγινε έτσι... Αποκλείεται όμως να μην το είδαν στην συνέχεια, όταν και κυκλοφόρησε η έρευνα της SOMO.

Δεν έπρεπε να παρέμβουν έτσι ώστε αυτή η φωτογραφία να αποσυρθεί από το antigold λεύκωμα της ολλανδικής ΜΚΟ; Η επέτρεψαν να γίνει και η Ουρανούπολη θυσία στο βωμό του αθεράπευτου αντιμεταλλευτικού φανατισμού και κόμπλεξ που τους έχουν κυριεύσει;

Τέλος, πως επέτρεψαν να βρίσκεται σε τέτοια κατάσταση ο χώρος περιμετρικά του λιμένος επαγγελματίες και κάτοικοι που ζουν και αναπνέουν για τον τουρισμό σοβαρά και όχι υποθετικά; Και ο καιρός να έβγαλε αυτά τα σκουπίδια στην ακτή δεν θα έπρεπε να βρεθούν κάποιοι εθελοντές να τα περισυλλέξουν;

Αυτή η εικόνα δεν θίγει την υψηλή περιβαλλοντική αισθητική και ευαισθησία τους;

Νομίζουμε ότι μια παρέμβαση του Δήμου Αριστοτέλη και δη προσωπική του Γιώργου Ζουμπά είναι αναγκαία για να σταματήσει αυτή η δυσφημιστική λογική και απαξίωση του τόπου.

3 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Θα πρέπει να μάθετε ότι εμείς δε επιζητούμε τη φίμωση ΜΚΟ -επιδιώκουμε την κατάργηση τους-των ΜΜΕ,των εφημερίδων και άλλων φορέων που έχουν διαφορετική άποψη από εμάς,πράγμα αδιανόητο δια εσάς -έχετε ήδη δώσει εξετάσεις- άρα άστοχη κατ' αρχάς η τοποθέτησή σας εν προκειμένω. Όσων αφορά στο περιεχόμενο της φωτογραφίας, πρόκειται για υλικά του εγκαταλειμμένου λιμενικού έργου της Ουρανούπολης το οποίο με ευθύνη της κεντρικής εξουσίας,της Π.Κ.Μ και της δημοτικής αρχής έχει σταματήσει από το 2010. Με προφανή σκοπό και στόχο. Διότι αν το λιμενικό έργο της Ουρανούπολης είχε ολοκληρωθεί,ο οδικός άξονας Αεροδρόμιο-Ουρανούπολη είχε αποπερατωθεί, η σύνδεση Εγνατία οδός-Άγιον Όρος ήταν αντάξια της ιστορίας και της σημασίας της Αθωνικής Πολιτείας και ένα σορό άλλα έργα ανάπτυξης της Β.Α Χαλκιδικής για τα οποία έχουμε γνώση -τότε δε θα χρειάζονταν η μεταλλευτική δραστηριότητα.

Πολίτες Αριστοτέλη είπε...

Απάντηση στον @23 Νοεμβρίου 2015 - 11:34 μ.μ.

Ούτε από εμάς τέθηκε θέμα φίμωσης για κανένα. Η απάντηση σου δυστυχώς δικαιώνει αυτό που αναφέραμε ως πιθανή αιτία αυτής της κακής εικόνας για την Ουρανούπολη και της ακόμη δυσμενέστερης προβολής της στο εξωτερικό που της επιφύλαξε η SOMO με το αφιέρωμα της.

O αντιμεταλλευτικός φανατισμός σας έχει φορέσει παρωπίδες και δεν βλέπετε πια ούτε τα προφανή και πόσο κακό κάνουν αυτά στον τόπο.

Σε ευχαριστούμε για το σχόλιο απάντηση.

Ανώνυμος είπε...

Τα μεταλλεία κύριοι και κυρίες της οπισθοδρόμησης και της υποκολτούρας δεν έχουν καμία σχέση με την υποπαραγωγικότητα και την αδράνεια που σας διακρίνει. Τα μεταλλεία παράγουν πρώτες ύλες, εισόδημα, δασική προστασία και πολιτισμό.
Να τελειώνει κάπου αυτός ο κανιβαλισμός.