Πέμπτη 21 Ιανουαρίου 2016

ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΟΥ ΒΟΥΛΕΥΤΗ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ ΤΗΣ ΝΔ ΘΟΔ. ΦΟΡΤΣΑΚΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΕΝΔΥΣΗ ΤΗΣ ELDORADO GOLD ΣΕ ΣΚΟΥΡΛΕΤΗ ΚΑΙ ΣΤΑΘΑΚΗ


Ερώτηση προς τους υπουργούς Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Πάνο Σκουρλέτη και Οικονομίας, Γιώργο Σταθάκη με θέμα την αναστολή της επένδυσης της εταιρείας Eldorado Gold Corporation  κατέθεσε ο βουλευτής Επικρατείας της Νέας Δημοκρατίας, Θεόδωρος Φορτσάκης.

Στην ερώτηση του ο βουλευτής αναφέρει:

"Η ιδεοληπτική στάση της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ απέναντι σε κάθε αλλοδαπή επένδυση στην Ελλάδα εκδηλώνεται με τον πιο εμφατικό τρόπο στην περίπτωση της καναδικής εταιρείας Eldorado Gold Corporation, εταιρείας που ειδικεύεται στην παραγωγή χρυσού. 

Ειδικότερα, η εν λόγω καναδική εταιρεία μέσων των θυγατρικών εταιρειών της στην Ελλάδα επεδίωξε να πραγματοποιήσει μια πολύ μεγάλη επένδυση εντός των ελληνικών συνόρων, με σκοπό την εκτέλεση μεταλλευτικών εργασιών κυρίως στην περιοχή της Χαλκιδικής. 

Το γεγονός όμως ότι έχουν παρέλθει περίπου τέσσερα έτη από την έγκριση της σχετικής μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων και η αλλοδαπή εταιρεία εξακολουθεί να συναντά διαρκώς εμπόδια, που καθιστούν ουσιωδώς αδύνατη την υλοποίηση της επένδυσής της, οδήγησε στην πρόσφατη γνωστοποίηση της πρόθεσής της για την αναστολή όλων των σχετικών δραστηριοτήτων της. 

Τα εμπόδια αυτά φαίνεται ότι οφείλονται στην επιθετική πολιτική της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ απέναντι στον αλλοδαπό επενδυτή, καθώς αυτός επικαλείται αδικαιολόγητη καθυστέρηση έκδοσης αδειών, ανάκληση ή αναστολή αυτών, επιβολή αδιανόητων προστίμων, μη συμμόρφωση του Ελληνικού Κράτους με δικαστικές αποφάσεις, απουσία επικοινωνίας με τον Πρωθυπουργό κ.α.

Σημειώνεται ότι, σύμφωνα με δηλώσεις του Αντιπροέδρου της εταιρείας Eldorado Gold Corporation, στο πλαίσιο του εν λόγω επενδυτικού εγχειρήματος από το 2012 μέχρι σήμερα περίπου 700.000.000 δολάρια έχουν ήδη επενδυθεί στην Ελλάδα, στα οποία περιλαμβάνονται περίπου 120.000.000 ευρώ που καταβλήθηκαν ως φόροι στο Ελληνικό Δημόσιο, και περίπου 400.000.000 δολάρια πρόκειται να επενδυθούν ακόμη μέσα στην επόμενη διετία. 

Περαιτέρω, στην περιοχή της Χαλκιδικής έχουν δημιουργηθεί 2.000 άμεσες θέσεις και 3.000 έμμεσες θέσεις εργασίας. Τα δεδομένα αυτά καθιστούν πασιφανή την αναγκαιότητα να ολοκληρωθεί η επένδυση αυτή που θα συμβάλλει σημαντικά στη βελτίωση της οικονομικής κατάστασης στη Βόρεια Ελλάδα.

Οι κύριοι Υπουργοί παρακαλούνται να απαντήσουν στα ακόλουθα ερωτήματα:

1)    Επιθυμεί η συγκυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ την ολοκλήρωση της επένδυσης της καναδικής εταιρείας Eldorado Gold Corporation κυρίως στην περιοχή της Χαλκιδικής και κατ’ επέκταση την παραμονή του αλλοδαπού επενδυτή στην Ελλάδα ή λόγω της ιδεοληψίας της επιλέγει την αποχώρησή του, τις απολύσεις χιλιάδων εργαζομένων και τη διαρροή εκατομμυρίων δολαρίων προς κάποιο άλλο κράτος;

2)    Εάν η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ επιθυμεί την ολοκλήρωση της επένδυσης της καναδικής εταιρείας Eldorado Gold Corporation κυρίως στην περιοχή της Χαλκιδικής, προτίθεται να προβεί αμέσως σε όλες τις δέουσες ενέργειες που θα καταστήσουν αυτή εφικτή;"

Ο ερωτών Βουλευτής
Θεόδωρος Π. Φορτσάκης

Βουλευτής Επικρατείας ΝΔ

Αναδημοσίευση από capital.gr