Πέμπτη 21 Ιανουαρίου 2016

ΠΩΣ ΕΡΜΗΝΕΥΟΥΝ ΤΟΝ "ΠΟΛΕΜΟ" ΣΚΟΥΡΛΕΤΗ - ELDORADO TA SOCIAL MEDIA?


Την αντίδραση των social media προκαλεί η αναστολή της δραστηριότητας των μεταλλείων χρυσού στις Σκουριές που προέκυψε με την αντιπαράθεση μεταξύ της ιδιοκτήτριας εταιρείας Eldorado Gold και του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενεργείας (ΠΕΝ) Πάνου Σκουρλέτη.

Οι οντότητες Μεταλλεία Σκουριές και Πάνος Σκουρλέτης καταγράφουν στο ελληνικό διαδίκτυο σύμφωνα με τα στοιχεία του paloPro 11.318 συνολικές αναφορές για την χρονική περίοδο 11 - 16 Ιανουαρίου 2016. Οι δύο οντότητες συγκεντρώνουν τις μεγαλύτερες αναφορές στην πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης Twitter που καθορίζει και τη δυναμική των αναφορών.



Τα συναισθήματα είναι και για τις δυο οντότητες στην πλειοψηφία τους αρνητικά αλλά παρουσιάζουν διαφορετικές ερμηνείες.

Τα αρνητικά για τα Μεταλλεία Σκουριές μας δείχνουν την αντίδραση της ελληνικής διαδικτυακής κοινής γνώμη στην αναστολή των εργασιών και την απώλεια θέσεων εργασίας. 

Τα αρνητικά στον Πάνο Σκουρλέτη από την πλευρά τους μας δείχνουν δυσαρέσκεια για τους χειρισμούς του.


Θεματολογία

Η θεματολογία που κυριάρχησε στο ελληνικό διαδίκτυο την υπό εξέταση χρονική περίοδο επικεντρώθηκε στην απόφαση για αναστολή των μεταλλίων , τον «πόλεμο» της Eldorado Gold με τον υπουργό ΠΕΝ Πάνο Σκουρλέτη και τους επιμέρους σχολιασμούς . Αναλυτικότερα:
  • Η συνάντηση Σκουρλέτη με το διευθύνοντα σύμβουλο της εταιρίας Eldorado Gold, Paul Wright, αναφορικά με τις προθέσεις της εταιρείας για περιορισμό της δραστηριότητάς της στην Χαλκιδική.
  • Η δήλωση του προέδρου της ΝΔ Κυριάκου Μητσοτάκη «Τι θα πει ο Τσίπρας στους επενδυτές στο Νταβός με τις Σκουριές κλειστές;»
  • Την ανακοίνωση της Eldorado Gold για περικοπή 600 θέσεων εργασίας στις Σκουριές Χαλκιδικής.
  • Η συνάντηση του υπουργού Επικρατείας Νίκου Παππά με τον Καναδό πρέσβη, όπου μεταξύ άλλων ο Παππάς ανέφερε ότι η Eldorado Gold πρέπει να σεβαστεί τη νομιμότητα σε όλα τα επίπεδα.
  • Το «ουδέν σχόλιο» από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την απόφαση της Eldorado Gold αλλά και η αιχμή από Κομισιόν.
  • H ανακοίνωσή του Συντονιστικού Ιερισσού ενάντια στην εξόρυξη χρυσού που έχει ως συμπέρασμα ότι «όταν οι εταιρείες εκβιάζουν και οι κυβερνήσεις πρέπει να πράξουν προς όφελος του δημοσίου συμφέροντος.
  • Η τοποθέτηση του γ.γ. του ΚΚΕ Δημήτρη Κουτσούμπα «Οχι, να μην κλείσουν τα μεταλλεία στις Σκουριές.»
Συμπεράσματα

Τα ποσοτικά ποιοτικά στοιχεία του paloPro μας δείχνουν ότι η ελληνική διαδικτυακή κοινή γνώμη συνδέει την αναστολή των Μεταλλείων με τη γενικότερη κυβερνητική πολιτική για τις επενδύσεις και δίνει την εντύπωση ότι αυτή χαρακτηρίζεται από ιδεοληψίες και εμμονές.

Επιπλέον τα δεδομένα μας παραπέμπουν και σε μια πολιτικοποίηση του επίμαχου θέματος, αναφορικά με τον εάν η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ επιθυμεί πράγματι να φέρει ξένες επενδύσεις στη χώρα που θα οδηγήσουν με τη σειρά τους σε νέες θέσεις εργασίας.

Όμως το μικρό ποσοστό των θετικών συναισθημάτων τόσο για τα Μεταλλεία Σκουριές όσο για τον Πάνο Σκουρλέτη αντιπροσωπεύει τις ανησυχίες της τοπικής κοινωνίας για τις επιπτώσεις της λειτουργίας των Μεταλλείων πάνω στο περιβάλλον. 

Τα ουδέτερα συναισθήματα από την πλευρά τους παραπέμπουν σε μια στάση σιωπής που αφορούν ένα ποσοστό της ελληνικής διαδικτυακής κοινής γνώμης που δεν έχει πάρει ακόμα θέση και παρακολουθεί τις εξελίξεις.

Αναδημοσίευση από palo.gr