Πέμπτη, 21 Ιανουαρίου 2016

ΥΠΕΝ: "ΤΟ ΣτΕ ΔΕΝ ΕΞΕΤΑΣΕ ΕΠΙ ΤΗΣ ΟΥΣΙΑΣ ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΗΣ ΕΠΙΤΟΠΙΑΣ ΔΟΚΙΜΗΣ FLASH SMELTING " - ΝΔ: " ΝΑ ΣΕΒΑΣΤΕΙ Ο κ. ΣΚΟΥΡΛΕΤΗΣ ΤΗ ΝΟΜΙΜΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΝΑ ΕΓΚΑΤΑΛΕΙΨΕΙ ΤΙΣ ΙΔΕΟΛΟΓΙΚΕΣ ΤΟΥ ΕΜΜΟΝΕΣ"


Το σκεπτικό της απόφασης του Συμβουλίου της Επικρατείας και της νέας απόφασης και
θα κινηθεί αυστηρά με γνώμονα την προστασία του περιβάλλοντος και της υγείας κατοίκων και εργαζομένων, σχολιάζει το Υπουργείο Περιβάλλοντος και σημειώνει ότι η Ολομέλεια «δεν εξέτασε εκ νέου επί της ουσίας το ζήτημα της προσήκουσας ή μη εκπλήρωσης του όρου περί επιτόπιας ημιβιομηχανικής δοκιμής».

Αναλυτικά, όπως αναφέρει το υπουργείο σε ανακοίνωσή του με την υπ’ αριθ. 217/2016 απόφασή της, η Ολομέλεια του ΣτΕ ακύρωσε τις πράξεις του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας περί ανάκλησης των τεχνικών μελετών για τα υποέργα «Μεταλλευτικές Εγκαταστάσεις Σκουριών» και «Μεταλλευτικές Εγκαταστάσεις Ολυμπιάδας», λόγω μη εκπλήρωσης του όρου αυτών περί εκτέλεσης επιτόπιων ημιοβιομηχανικών δοκιμών της μεθόδου ακαριαίας τήξης (Flash Smelting) «επί τόπου του έργου».

«Με τη σημερινή απόφασή της, η Ολομέλεια του ΣτΕ δεν εξέτασε εκ νέου επί της ουσίας το ζήτημα της προσήκουσας ή μη εκπλήρωσης του όρου περί επιτόπιας ημιβιομηχανικής δοκιμής, αλλά θεώρησε ότι δεσμεύεται από τις σχετικές κρίσεις της υπ’ αριθ. 3191/2015 απόφασης του Ε’ Τμήματος με την οποία είχε ακυρωθεί η από 28..4.2015 απόφαση του τότε υπουργού και είχε αναπεμφθεί η υπόθεση στη Διοίκηση για νέα κρίση» σημειώνει.

Σχολιάζει δε ότι «σεβόμενο πάντοτε τις αποφάσεις της Δικαιοσύνης», θα μελετήσει το σκεπτικό και της νέας απόφασης και θα κινηθεί αυστηρά με γνώμονα την προστασία του περιβάλλοντος, της υγείας και της ασφάλειας των κατοίκων και των εργαζομένων στο έργο και τη διασφάλιση του δημοσίου συμφέροντος. «Ήταν άλλωστε αυτοί οι γνώμονες που υπαγόρευσαν όλες τις μέχρι σήμερα ενέργειές του σε σχέση με τη συγκεκριμένη υπόθεση» υπογραμμίζει.

 Από το Γραφείο Τύπου της Νέας Δημοκρατίας, μετά την απόφαση της Ολομέλειας του ΣτΕ εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση:

«Tο ΣτΕ ακυρώνει οριστικά την απόφαση του κ. Σκουρλέτη και της Κυβέρνησης να σταματήσουν το έργο στις Σκουριές Χαλκιδικής.

Ο υπουργός Περιβάλλοντος υποχρεούται να σεβαστεί, επιτέλους, τη νομιμότητα, να εγκαταλείψει τις κομματικές και ιδεολογικές του αγκυλώσεις και εμμονές και να δώσει το πράσινο φως για τη λειτουργία των μεταλλείων».

O πρώην υπουργός περιβάλλοντος και βουλευτής ΠΑΣΟΚ Γιάννης Μανιάτης σχολίασε και αυτός με την σειρά του την απόφαση του ΣτΕ σε οξείς τόνους χαρακτηρίζοντας κόλαφο την απόφαση και προσθέτοντας τα εξής: 

"Όταν σε μια χώρα το Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ), ο κατ’εξοχήν αυστηρός κριτής σε θέματα περιβάλλοντος, με μια σειρά σημερινών αλλά και παλαιότερων αποφάσεών του, ασκεί το ρόλο του Υπουργού Ενέργειας κ. Σκουρλέτη, τότε είναι φανερό ότι η χώρα πάει στα βράχια και ο αρμόδιος Υπουργός πρέπει να πάει σπίτι του".

Πηγή ανάρτησης: ergoliptesxalkidikis