Πέμπτη 25 Φεβρουαρίου 2016

Η ΠΟΛΕΟΔΟΜΙΑ ΑΡΝΑΙΑΣ ΕΔΩΣΕ ΤΟ ΠΡΑΣΙΝΟ ΦΩΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΣΤΕΓΑΣΤΡΟΥ ΤΗΣ ΜΟΝΑΔΑΣ ΕΜΠΛΟΥΤΙΣΜΟΥ ΣΤΙΣ ΣΚΟΥΡΙΕΣ


Με καθυστέρηση σχεδόν 1 1/2 χρόνο υπογράφτηκε χθες από την πολεοδομία της Αρναίας η έγκριση δόμησης της μονάδας εμπλουτισμού των Σκουριών. 

Πρόκειται για μια εξέλιξη που υπαγόρευσε επί της ουσίας η απόφαση 219/2016 του Συμβουλίου της Επικρατείας, καθώς η παρελκυστική τακτική των πολέμιων της επένδυσης, την οποία έχει υιοθετήσει άκριτα και η κυβέρνηση δεν... επέτρεπε επί μακρών την υπογραφή της έγκρισης από την πλευρά της πολεοδομίας Αρναίας.

Όπως φαίνεται όμως αυτή η εξέλιξη δεν αρκεί από μόνη της για να σημάνει την επανέναρξη των εργασιών στις Σκουριές, σύμφωνα με τα όσα αναφέρει στο εσωτερικό σημείωμα (non paper), που διένειμε προς τους εργαζόμενους ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Ελληνικός Χρυσός Μιχάλης Θεοδωρακόπουλος.

"Υπολείπεται η έγκριση της τροποποιητικής τεχνικής μελέτης " αναφέρει ο Μιχάλης Θεοδωρακόπουλος στο σημείωμα του και συνεχίζει "η ανάγκη της οποίας προέκυψε λόγω μη έγκαιρης απαλλοτρίωσης μικροεκτάσεων εντός του αδειοδοτημένου χώρου από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κάτι που θα είναι ενδεχομένως ένα πρώτο δείγμα ουσιαστικής συνεργασίας. 

Το επενδυτικό μας σχέδιο θα μπορεί να υλοποιηθεί μόνο εφόσον διασφαλιστεί η απρόσκοπτη αδειοδότηση των επί μέρους έργων. Από πλευράς της εταιρείας, καταβάλλονται προσπάθειες σε όλα τα επίπεδα προκειμένου η σημερινή κατάσταση να αναστραφεί και να προχωρήσει η επένδυση."

Για όσους τυχόν δεν κατέλαβαν, ο πρόεδρος της Ελληνικός Χρυσός υποστηρίζει πως δεν μπορεί να ανοίξουν αύριο οι Σκουριές και να κλείσουν μεθαύριο εξαιτίας ενός νέου εμποδίου που θα επινοήσουν κάποιοι με πρόφαση την προστασία του περιβάλλοντος και την προάσπιση του δημοσίου συμφέροντος. 

Ζητημάτων που έχει επιλύσει το ΣτΕ με τις 16 αποφάσεις - νομολογίες του. Είναι πλέον ζήτημα πολιτικής βούλησης και η κυβέρνηση πρέπει να επιλέξει το τι θέλει πραγματικά.

Επάνω σ' αυτό το θέμα ο Μιχάλης Θεοδωρακόπουλος ανέφερε στο σημείωμα τους προς τους εργαζόμενους πως:

"Είναι πάγια θέση της εταιρεία μας πως η πρόοδος της επένδυσης δεν μπορεί να βασίζεται σε δικαστικές αποφάσεις και πως η δόμηση κλίματος αμοιβαίας εμπιστοσύνης με την πολιτεία είναι απαραίτητη για την υλοποίηση των έργων. Αναμένουμε λοιπόν, την ουσιαστική αλλαγή της προσέγγισης της επένδυσης από την Πολιτεία προκείμενου να επαναλειτουργήσει το έργο των Σκουριών."

Μακάρι να διαψευστούν οι εκτιμήσεις όλων όσων βλέπουν ό,τι αυτό το ζήτημα έχει εξελιχθεί σε έσχατο "πολιτικό οχυρό" της κυβέρνησης... 

1 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Προχθές στη Ιερισσό είχε κατηχητικό από τους δημοτικούς άρχοντες. Εξηγούσαν στο αφιονισμένο πλήθος ότι υπογράφει την άδεια η πολεοδομία, αλλά θα την καθυστερήσει την επένδυση ξανά ο Σκουρλέτης. Απλά πράγματα για μια χώρα που σε λίγο δεν θα είναι χώρα όπως το πάει ο ΣΥΡΙΖΑ και ο ακροδεξιός εταίρος του.