Σάββατο 27 Φεβρουαρίου 2016

ΕΠΕΝΔΥΣΗ ΧΡΥΣΟΥ ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗ: Η ΝΟΜΙΜΟΤΗΤΑ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙ - Η ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑ ΔΕΝ ΠΕΡΝΑΕΙ - Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΔΙΔΑΣΚΕΙ . . .


 Του Αθανασίου Καρίνα Μεταλλειολόγου Μηχανικού - Γεωτεχνικού

Η ιστορία της επένδυσης χρυσού στη ΒΑ Χαλκιδική από το 2004 μέχρι σήμερα μας διδάσκει ότι η τρομοκρατία και η ψευτοεπιχειρηματολογία των αντιδρώντων δεν περνούν, δεν βρίσκουν πρόσφορο έδαφος σε κανένα επίπεδο και τελικά καταρρίπτονται απογυμνωμένες στο Συμβούλιο της Επικρατείας. 

Η νομιμότητα επιβάλλεται στο τέλος. Η νομιμότητα επικρατεί, με τον έναν ή τον άλλον τρόπο, και η επένδυση προχωρά, με σοβαρές όμως καθυστερήσεις. Γι’ αυτό απαιτείται υπομονή και αγώνας στο δρόμο προς τον τελικό στόχο που είναι η πλήρης αξιοποίηση των κοιτασμάτων στη ΒΑ Χαλκιδική.

Χαρακτηριστική και αδιάψευστη πρόσφατη απόδειξη των ανωτέρω είναι η περίπτωση της άδειας δόμησης του εργοστασίου εμπλουτισμού στις Σκουριές. Η αρμόδια υπηρεσία, η πολεοδομία Αρναίας, καθυστερούσε επί ενάμιση χρόνο να θεωρήσει την εν λόγω άδεια χωρίς καμία ουσιαστική αιτία, ευελπιστώντας στην αλλαγή της ισχύουσας νομοθεσίας από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ ώστε να «καλυφθεί» νομικά η καθυστέρηση και η άρνηση της θεώρησης. 

Ήρθε όμως η σχετική απόφαση του ΣτΕ και επέβαλε τη νομιμότητα. Μέσα σε 1,5 μήνα από την έκδοση της εν λόγω απόφασης του ΣτΕ υποχρεώθηκε η αρμόδια υπηρεσία του Δήμου Αριστοτέλη να πράξει τα νόμιμα. 

Θεώρησε την άδεια δόμησης του εργοστασίου εμπλουτισμού, χωρίς να απολογηθεί σε κανέναν για την καθυστέρηση. Παρότι η πολεοδομία Αρναίας έπραξε τελικά τα νόμιμα, προκάλεσε σοβαρή καθυστέρηση στην πρόοδο της υλοποίησης της επένδυσης

Αυτή η καθυστέρηση είχε κόστος αφενός στον επενδυτή, αφετέρου στους εργαζόμενους. Προς τον επενδυτή και προς τους εργαζόμενους οφείλονται εξηγήσεις αν όχι νομικές, τουλάχιστον πολιτικές από τον Δήμαρχο Αριστοτέλη.

Πέραν της ανωτέρω περίπτωσης, είναι πλήθος οι αποφάσεις του ΣτΕ, περισσότερες από 15, με τις οποίες απορρίπτονται οι προσφυγές των αντιδρώντων στην επένδυση χρυσού στη ΒΑ Χαλκιδική. Το σύνολο της τρομοκρατικής ψευτοεπιχειρηματολογίας που χρησιμοποιούν οι antigold «αντιεπιστήμονες» έχει απογυμνωθεί νομικά και έχει καταρριφθεί στο ΣτΕ.

Το γεγονός ότι οι antigold «αντιεπιστήμονες» εξακολουθούν να χρησιμοποιούν την ίδια τρομοκρατική ψευτοεπιχειρηματολογία δίνει τη δυνατότητα σε όσους έχουν έννομο συμφέρον, όπως είναι ο επενδυτής, οι εργαζόμενοι ή και μεμονωμένοι πολίτες να προσφύγουν στη δικαιοσύνη προκειμένου να προστατευτούν από τη διάδοση αβάσιμων ή και ανυπόστατων ισχυρισμών σχετικά με την υγεία και ασφάλειά τους.

Η νομιμότητα θα πρέπει να επικρατήσει σε όλα τα επίπεδα, επ’ ωφελεία όλων, του δημόσιου συμφέροντος και του περιβάλλοντος.

Με εκτίμηση,

Αθανάσιος Γ. Καρίνας