Παρασκευή 25 Μαρτίου 2016

"ΕΙΤΕ ΤΟ ΕΘΝΟΣ ΘΑ ΕΞΑΦΑΝΙΣΕΙ ΤΗ ΔΙΑΦΘΟΡΑ, ΕΙΤΕ Η ΔΙΑΦΘΟΡΑ ΘΑ ΑΦΑΝΙΣΕΙ ΤΟ ΕΘΝΟΣ"


Του Σωτήρη Καμενόπουλου*

Σε πρόσφατη έκθεση του Αμερικανικού Υπουργείου Εξωτερικών** σχετική με την καταπολέμηση του παγκόσμιου ξεπλύματος μαύρου χρήματος, και των οικονομικών εγκλημάτων που μπορεί να συνδέονται με χρηματοδότηση της τρομοκρατίας, συμπεριλήφθηκε και η Ελλάδα ως μία από τις χώρες όπου πραγματοποιείται σημαντικό (“major”) ξέπλυμα μαύρου χρήματος. 

Σύμφωνα με την έκθεση «…η επίσημη δωροδοκία, η παρουσία οργανωμένου εγκλήματος, και η μεγάλη άτυπη (μαύρη) οικονομία καθιστούν τη χώρα (ΣΣ. εννοεί την Ελλάδα) τρωτή στο ξέπλυμα χρημάτων και τη χρηματοδότηση της τρομοκρατίας…»

Σύμφωνα με την έκθεση «οι περιορισμοί στην κίνηση κεφαλαίων (ΣΣ. τα γνωστά capital controls που επιβλήθηκαν στη χώρα μας) δεν έχουν επηρεάσει την ποιότητα των ύποπτων συναλλαγών…» 

Παράλληλα, ας θυμίσουμε πως το 2010 είχε πραγματοποιηθεί στη Νέα Υόρκη η Παγκόσμια Σύνοδος για την Ηθική («Global Ethics Summit») όπου ένας υψηλόβαθμος τότε αξιωματούχος του Αμερικανικού Υπουργείου Δικαιοσύνης, είχε δηλώσει μεταξύ άλλων τα εξής: «…από εδώ και στο εξής, οι ΗΠΑ θα φέρουν ενώπιον της Δικαιοσύνης την (παγκόσμια) διαφθορά με εντεινόμενο και αυστηρό τρόπο…η (παγκόσμια) διαφθορά είναι θέμα Εθνικής Ασφάλειας για τις ΗΠΑ…»

Ήταν, ίσως, η πρώτη φορά που συνδέθηκε η παγκόσμια διαφθορά ως κίνδυνος για την Εθνική Ασφάλεια μίας χώρας. Και ποιάς χώρας μάλιστα… 

Η Ελληνική διαφθορά αποτελεί τον πανμέγιστο κίνδυνο Εθνικής Ασφάλειας για τη χώρα μας. Αυτό θα πρέπει να αποτελέσει από τώρα και στο εξής Δόγμα για κάθε Ελληνική Κυβέρνηση ανεξαρτήτου κόμματος. 

Ας επαναληφθούν τα εξής: η εκμετάλλευση-αξιοποίηση των ορυκτών πόρων δεν συνάδει με παρουσία διαφθοράς, ξεπλύματος μαύρου χρήματος κλπ.. Η κατάρα των πλουτοπαραγωγικών πηγών δεν συνδέεται τόσο με εξωτερικούς κινδύνους, όσο, κυρίως, με εσωτερικούς: ένας βασικός εχθρός της αξιοποίησης των ορυκτών πόρων βρισκόταν και βρίσκεται ακόμη εντός των πυλών… 

Για να παραφράσουμε μία ιστορική φράση: «Είτε το έθνος θα εξαφανίσει τη διαφθορά, είτε η διαφθορά θα αφανίσει το έθνος»

*Υποψήφιου Διδάκτορα Πολυτεχνείου Κρήτης


Αναδημοσίευση από mignatiou