Τρίτη 22 Μαρτίου 2016

ΑΠΟ ΤΟΝ ΛΙΒΑΝΟ ΕΩΣ ΤΗ ΡΩΣΙΑ ΠΑΡΟΥΣΙΑΖΟΝΤΑΙ ΤΑ ΠΡΟΣΚΥΝΗΜΑΤΑ ΤΟΥ ΑΘΩ


Σε προσκυνηματικό προορισμό φιλοδοξεί να αναδείξει την προ του Άθω περιοχή ο τοπικός τουριστικός οργανισμός, που ετοίμασε για τον σκοπό αυτόν τον οδηγό Pilgrimage Routes (Προσκυνηματικές Διαδρομές), μια έκδοση με τουριστικά προγράμματα, προσαρμοσμένα στη γνωριμία με τα θρησκευτικά μνημεία της περιοχής. 

Ο οδηγός αυτός παρουσιάστηκε προ ημερών πρώτη φορά στον Λίβανο, όπου οι άνθρωποι φημίζονται για την αγάπη τους στον θρησκευτικό και τον πολιτιστικό τουρισμό, ενώ ο επόμενος σταθμός του θα είναι η Ρωσία.

Οι χαρτογραφημένες προσκυνηματικές διαδρομές, από την Αρναία μέχρι το Αριστοτελικό Βουνό και τον Άθωνα, διασχίζουν και τοποθετούν στον τουριστικό χάρτη 10 τοπικές κοινότητες της προ του Άθω περιοχής αναδεικνύοντας 13 προσκυνηματικά μνημεία πριν από το Άγιον Όρος, αλλά και δεκάδες διαδρομές ή σημεία προσκυνήματος εντός της Αθωνικής Πολιτείας, εναλλάσσοντας το βουνό με τη θάλασσα και τα θρησκευτικά με τα αρχαιολογικά μνημεία. 

Από τον Άγιο Στέφανο της Αρναίας και τον Ιερό Ναό Παμμεγίστων Ταξιαρχών στο Παλαιοχώρι μέχρι το ιερό προσκύνημα της Μεγάλης Παναγίας και τη Μονή Ζυγού, ο προσκυνηματικός πλούτος της περιοχής βρίσκεται στο επίκεντρο. 

Μέσα από τις διαδρομές αυτές προωθούνται τα τοπικά μοναστηριακά προϊόντα και προτείνονται στους επισκέπτες μαθήματα εικονογραφίας, επιδείξεις δημιουργίας βυζαντινών κοσμημάτων, συμμετοχή σε οινογευσίες τοπικών και αθωνικών οίνων, και αυθεντικά μοναστηριακά γεύματα ή δείπνα.

Κάπως έτσι οι προσκυνηματικές περιηγήσεις μπλέκονται και με άλλες μορφές τουρισμού συνθέτοντας ένα πολυμορφικό θρησκευτικό προϊόν, το οποίο συνδυάζει τη μοναδικότητα, λόγω της γειτνίασης της περιοχής με το Αγιον Όρος, το εναλλακτικό, λόγω της σύνδεσής του με άλλες μορφές τουρισμού, την ποικιλότητα, λόγω της εναλλαγής του φυσικού τοπίου και της αρχιτεκτονικής των μνημείων κατά τη διάρκεια της περιήγησης, τη διαφορετικότητα, αφού πολλές προσκυνηματικές διαδρομές αποτελούν παράλληλα περιπατητικές περιηγήσεις, το πέρασμα από το βουνό στη θάλασσα, την πολυπολιτισμικότητα, τη σύνδεση της θρησκευτικής με την πολιτιστική κληρονομιά και την πολυμορφία. 

Για τη δημιουργία της έκδοσης συνεργάστηκαν, υπό τον συντονισμό του Προαθωνικού Οργανισμού Τουρισμού, 19 τοπικές επιχειρήσεις.

[ΠΗΓΗ: ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ, 22/03/2016]

Αναδημοσίευση από ellinikoschrysos