Δευτέρα 11 Απριλίου 2016

ΕΠΕΝΔΥΣΗ ΧΡΥΣΟΥ ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗ: Η ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΡΧΗ ΚΑΙ ΟΙ ΑΝΤΙΔΡΩΝΤΕΣ ΔΙΑΒΑΛΟΥΝ ΤΗΝ ΑΛΗΘΕΙΑ ΠΡΟΣ ΕΞΑΠΑΤΗΣΗ ΤΩΝ ΚΑΛΟΠΙΣΤΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ


Tου Αθανασίου Καρίνα Μεταλλειολόγου  Μηχανικού - Γεωτεχνικού

Την περασμένη Τετάρτη, 6 Απριλίου, πραγματοποιήθηκε στη Μεγάλη Παναγία, «Λαϊκή Συνέλευση» με αντικείμενο, σύμφωνα με την πρόσκληση στο διαδίκτυο, την «Ενημέρωση-Προβολή για τα νερά της Μ. Παναγίας σε σχέση με τη μεταλλευτική δραστηριότητα. Συζήτηση για το μέλλον του αγώνα ενάντια στην καταστροφική εξόρυξη.».

Συνδιοργανωτές της δράσης ήταν η  Επιτροπή Αγώνα Μ. Παναγίας και η Δημοτική Κοινότητα Μ. Παναγίας.

Επιπροσθέτως όμως, σύμφωνα με προφορική ενημέρωση και σε συνδυασμό με τη συγκεχυμένη ανακοίνωση από τα μεγάφωνα της τοπικής κοινότητας είχε διακινηθεί δολίως η πληροφορία ότι η συζήτηση θα αφορούσε στα τιμολόγια της δημοτικής αρχής για την ύδρευση-αποχέτευση.


Το μείζον θέμα που ανακύπτει διαβάζοντας κανείς την πρόσκληση στη δράση είναι το γεγονός ότι καλεί τους πολίτες της Μεγάλης Παναγίας σε λαϊκή συνέλευση όχι μόνον για ενημέρωση ως προς το ενδιαφέρον θέμα των νερών σε σχέση με τη μεταλλευτική δραστηριότητα, αλλά και για το μέλλον του αγώνα ενάντια στην καταστροφική εξόρυξη.

A priori δηλαδή καλούνται οι πολίτες που ενδιαφέρονται εύλογα για το μέλλον των νερών να αποδεχθούν και να συνυπογράψουν ότι η εξόρυξη είναι καταστροφική και ότι απαιτείται αγώνας εναντίον της.

Καταβλήθηκε δηλαδή προσπάθεια να υφαρπαχθεί η στήριξη των καλόπιστων πολιτών στον αγώνα των αντιδρώντων ενάντια στην επένδυση χρυσού με τη συμμετοχή τους σε μία φαινομενικά, από τον τίτλο, άκρως ενδιαφέρουσα συζήτηση για το νερό, το πολύτιμο αυτό αγαθό.

Το εν λόγω γεγονός, σε συνδυασμό με την ψευδή πληροφόρηση ότι η συζήτηση θα αφορούσε τα τιμολόγια της δημοτικής αρχής για την ύδρευση – αποχέτευση, συνιστά μοναδική προσπάθεια εξαπάτησης των καλόπιστων πολιτών της Μεγάλης Παναγίας, ορισμένοι εκ των οποίων ανταποκρίθηκαν στο ψευδεπίγραφο κάλεσμα και προσήλθαν στη συνέλευση, όταν όμως διαπίστωσαν το πραγματικό αντικείμενο και το σκοπό της συζήτησης, αποχώρησαν επιδεικτικά.

Εάν την εν λόγω δράση τη διοργάνωνε μόνον η Επιτροπή Αγώνα θα μπορούσαν να είναι αναμενόμενα τα ανωτέρω, δεδομένης της έως σήμερα στάσης της και του αγώνα της, καθώς επίσης και της σύγχυσης στην οποία έχει περιέλθει μετά και τις τελευταίες αδειοδοτήσεις, σε συνδυασμό με τη διαφαινόμενη αλλαγή στάσης εκ μέρους της κυβέρνησης για την επένδυση.

Το γεγονός όμως ότι τη δράση τη συνδιοργάνωνε η Δημοτική Αρχή θα πρέπει να καυτηριαστεί ιδιαίτερα.

Καταρχήν θα πρέπει να τονιστεί ότι καμία λαϊκή συνέλευση δεν μπορεί να νομιμοποιήσει τη δημοτική αρχή για τις αποφάσεις της σχετικά με το θέμα της επένδυσης χρυσού, δεδομένου ότι οι δημοτικές εκλογές δεν είχαν δημοψηφισματικό χαρακτήρα, σύμφωνα με τις προεκλογικές δεσμεύσεις της παράταξης «Κίνημα Ανάπτυξης».

Εάν ενδιαφέρει πραγματικά τη δημοτική αρχή να αποκρυσταλλώσει άποψη η τοπική κοινωνία και να αποσαφηνιστεί η βούλησή της ελεύθερα, θα πρέπει να λάβει κατάλληλες πρωτοβουλίες ώστε να υπάρξει σφαιρική, ουσιαστική και αποτελεσματική ενημέρωση των πολιτών εκ μέρους του επενδυτή, των αντιδρώντων και του υπουργείου που αδειοδότησε και να διενεργήσει τοπικό δημοψήφισμα.

Οι μονομερείς ενημερώσεις μόνον ως προπαγάνδα μπορούν να χαρακτηριστούν, οι οποίες αποσκοπούν στην τρομοκράτηση των καλόπιστων πολιτών.

Η συμμετοχή και η στήριξη της δημοτικής αρχής σε δράσεις των αντιδρώντων δεν έχει δημοκρατική νομιμοποίηση και δεν βασίζεται στις προεκλογικές δεσμεύσεις της παράταξης «Κίνημα Ανάπτυξης» περί ενότητας.

Εκτός και εάν οι προεκλογικές δεσμεύσεις της ήταν επίσης προς εξαπάτηση των καλόπιστων πολιτών για την ανάληψη της εξουσίας. Το «Κίνημα Ανάπτυξης» είναι «Κίνημα Εξαπάτησης Πολιτών»; Μέχρι σήμερα, όλα αυτό δείχνουν. Οψόμεθα.

Με εκτίμηση,   

Αθανάσιος Γ. Καρίνας