Παρασκευή 13 Μαΐου 2016

ΣΤΗΝ ΤΕΛΙΚΗ ΕΥΘΕΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ "ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗΣ 2.400 ΧΡΟΝΙΑ"


Δύο ανοικτές στο κοινό συζητήσεις, για τον Αριστοτέλη σε σχέση με την πολιτική, το δίκαιο, την ηθική και τις επιστήμες και ομιλία τού διεθνώς αναγνωρισμένου καθηγητή Εξελικτικής Βιολογίας στο Imperial College, Αρμάν Μαρί Λερουά, προστέθηκαν στο τελικό πρόγραμμα του Παγκόσμιου Συνεδρίου "Αριστοτέλης 2400 Χρόνια", που διοργανώνει 23-28 Μαΐου -στη Θεσσαλονίκη, τα αρχαία Στάγειρα και την αρχαία Μίεζα- το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ) και το Διεπιστημονικό Κέντρο Αριστοτελικών Ερευνών (ΔΙΚΑΜ) του Ιδρύματος.

Το Παγκόσμιο Συνέδριο αποτελεί την κορωνίδα των εκδηλώσεων, που διοργανώνει φέτος το ΑΠΘ, στο πλαίσιο του ανακηρυγμένου από την Unesco επετειακού έτους Αριστοτέλη, για να τιμήσει τον μεγάλο αρχαίο Έλληνα φιλόσοφο, του οποίου το όνομα φέρει.

«Το ΑΠΘ με χαρά υποδέχεται μία πλειάδα εξαίρετων Αριστοτελιστών, μελετητών του Αριστοτέλη από όλον τον κόσμο, οι οποίοι για μια εβδομάδα θα συζητήσουν για την επιρροή της διδασκαλίας του αρχαίου Έλληνα φιλοσόφου σε μεγάλο εύρος Επιστημών και Τεχνών. 

Το Διεπιστημονικό Κέντρο Αριστοτελικών Ερευνών, που ίδρυσε το ΑΠΘ πριν από λίγα χρόνια, καταφέρνει έτσι να εδραιώσει το Πανεπιστήμιό μας στη συνείδηση της παγκόσμιας επιστημονικής κοινότητας ως ένα πανεπιστήμιο που περιποιεί τιμή στο όνομα που φέρει», δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρύτανης του ΑΠΘ, Περικλής Μήτκας.

«Είναι ένα πολύ σημαντικό ιστορικό γεγονός και προχωράμε με τον καλύτερο τρόπο στη διοργάνωσή του, αναγνωρίζεται η προσπάθειά μας και στα μηνύματα, που μας έρχονται από το εξωτερικό», ανέφερε η καθηγήτρια Φιλοσοφίας του ΑΠΘ και πρόεδρος του ΔΙΚΑΜ, Δήμητρα Σφενδόνη- Μέντζου, σημειώνοντας ότι μέσα από το επιστημονικό συνέδριο θα προβληθεί η μελέτη όλων των πτυχών του αριστοτελικού έργου, ως κατεξοχήν παράδειγμα διεπιστημονικής γνώσης, αλλά και θα αναδειχθούν οι προοπτικές που ανοίγει στον 21ο αιώνα για μία βαθύτερη κατανόηση των ιδεών και των σύγχρονων προβλημάτων.

Εικοσιπέντε εκ των σημαντικότερων σε παγκόσμια κλίμακα Αριστοτελιστές, 300 ομιλητές από 40 χώρες και 700 σύνεδροι θα συμμετάσχουν στο συνέδριο

Με στόχο την προσέλκυση και πολιτών εκτός της επιστημονικής και ακαδημαϊκής κοινότητας οι διοργανωτές ενέταξαν στο πρόγραμμα δύο στρογγυλές τράπεζες, στην ελληνική γλώσσα. 

Η πρώτη από αυτές, με τίτλοAριστοτέλης και οι Επιστήμες" θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 26 Μαΐου, με ομιλητές καθηγητές από διαφορετικά επιστημονικά πεδία και η δεύτερη, με τίτλο "Αριστοτέλης: Πολιτική - Ηθική – Δίκαιο" το Σάββατο 28 Μαΐου. Ανάμεσα στους ομιλητές θα είναι ο υπουργός Δικαιοσύνης Νίκος Παρασκευόπουλος και ο πρώην υπουργός Αντώνης Μανιτάκης.

Ανοιχτή στο κοινό θα είναι και η ομιλία του Αρμάν Μαρί Λερουά, ο οποίος συνέγραψε βιβλίο με θέμα τον Αριστοτέλη και τις παρατηρήσεις του για τον φυσικό κόσμο και "γύρισε" στον κόλπο της Καλλονής, στη Λέσβο, ντοκιμαντέρ που προβλήθηκε από το BBC, επιχειρώντας να τεκμηριώσει ότι ο Αριστοτέλης υπήρξε ο πρώτος βιολόγος της ανθρωπότητας και να δείξει πώς οι σύγχρονες έρευνες στην εξελικτική ταιριάζουν με μεθόδους που εγκαινίασε ο Αριστοτέλης.

Εξάλλου, στο περιθώριο του συνεδρίου, την Τετάρτη 25 Μαΐου, θα δοθεί συναυλία στη Ροτόντα από την ορχήστρα του ΑΠΘ και τη χορωδία «Γιάννης Μάντακας».

Σήμερα το απόγευμα, λίγο πριν από τα εγκαίνια της 13ης Διεθνούς Έκθεσης Βιβλίου και ενόψει του Παγκόσμιου Συνεδρίου, θα πραγματοποιηθεί ειδική εκδήλωση και προσυνεδριακή συζήτηση, με ομιλητές την πρόεδρο του ΔΙΚΑΜ, τον ομότιμο καθηγητή Αστροφυσικής του ΑΠΘ Ιωάννη Σειραδάκη, τον καθηγητή Γενετικής ΑΠΘ Ζαχαρία Σκούρα, τον επίκουρο καθηγητή Πολιτικών Επιστημών ΑΠΘ Άρη Στυλιανού, τον κοσμήτορα της Πολυτεχνικής, καθηγητή Κωνσταντίνο Κατσάμπαλο, τον καθηγητή Αστρονομίας Σταύρο Αυγολούπη και τον καθηγητή του Τμήματος Γεωλογίας ΑΠΘ, Σπύρο Παυλίδη.

«Μας δίδεται σήμερα η ευκαιρία να μιλήσουμε στους επισκέπτες της έκθεσης βιβλίου για το έτος Αριστοτέλη, να τους ενημερώσουμε για το συνέδριο και να κινητοποιήσουμε ακόμη περισσότερο κόσμο», ανέφερε η κ. Σφενδόνη- Μέντζου.

Αναδημοσίευση από ergoliptesxalkidikis