Σάββατο, 14 Μαΐου 2016

Η ΖΩΗ ΕΠΙΣΤΡΕΦΕΙ ΣΤΟ ΕΡΓΟΤΑΞΙΟ ΤΩΝ ΣΚΟΥΡΙΩΝ


Σύντομη παρένθεση τείνει να αποδειχθεί η διακοπή των εργασιών της Ελληνικός Χρυσός στο εργοστάσιο των Σκουριών Χαλκιδικής, όπου ο μητρικός Καναδικός όμιλος είχε ανακοινώσει τον περασμένο Ιανουάριο την αναστολή του έργου, ως αποτέλεσμα του αργού ρυθμού λήψης των απαιτούμενων αδειοδοτήσεων.

Είναι χαρακτηριστικό ότι η έκδοση της άδεια δόμησης που θα επέτρεπε στην Ελληνικός Χρυσός να ολοκληρώσει την κατασκευή του εργοστασίου εμπλουτισμού στις Σκουριές είχε καθυστερήσει περισσότερο από 3 χρόνια.

Ωστόσο, μετά την χορήγηση από το υπουργείο περιβάλλοντος άδειας ρουτίνας, αλλά ιδιαίτερης σημασίας για την κατασκευή του εργοστασίου εμπλουτισμού, ο δρόμος είναι πλέον, ανοιχτός.

ΤΑ ΕΠΟΜΕΝΑ ΒΗΜΑΤΑ

Τι σχεδιάζει η εταιρεία στις Σκουριές; Την ανάπτυξη του υπόγειου μεταλλείου, του εργοστασίου για την κατεργασία του μεταλλεύματος (που αποτελείται από χαλκό και χρυσό), καθώς και όλων των βοηθητικών επιφανειακών εγκαταστάσεων για τις οποίες απαιτείται σειρά αδειοδοτήσεων.

Κατά το χρονικό διάστημα που πέρασε από τον Ιανουάριο, η εταιρεία επικεντρώθηκε στην υλοποίηση έργων συντήρησης και προστασίας του περιβάλλοντος, τα οποία είχαν κόστος της τάξης των 10,6 εκατ. δολαρίων.

Ωστόσο, η επανεκκίνηση των κατασκευαστικών εργασιών θα οδηγήσει στην επαναπρόσληψη των περίπου 600 εργαζομένων, που είχαν απολυθεί, ενώ στα σχέδια της εταιρείας είναι η πρόσληψη ακόμη 600 ατόμων.

Παράλληλα, η εταιρεία έχει εξασφαλίσει και την έγκριση άδειας εγκατάστασης νέου ηλεκτρομηχανολογικού εξοπλισμού του εργοστασίου εμπλουτισμού στην Ολυμπιάδα, η οποία οδήγησε στην έναρξη της δεύτερης φάσης του έργου.

Ταυτόχρονα ολοκληρώθηκε η πρώτη φάση που αφορά την επεξεργασία τελμάτων, με την εταιρεία να έχει ξεκινήσει τις προκαταρκτικές εργασίες σχεδιασμού και μηχανικής της 3ης φάσης, που περιλαμβάνει την κατασκευή εργοστασίου κατεργασίας στην κοιλάδα Κοκκινόλακας.

Η εν λόγω μονάδα θα είναι δυναμικότητας 800.000 τόνων σε ετήσια βάση παράγοντας μόλυβδο, ψευδάργυρο και συμπυκνώματα χρυσού.

Στην Ολυμπιάδα, η Eldorado Gold κατά τα 1ο τρίμηνο, δαπάνησε 21,7 εκατ. δολάρια. 

Αναδημοσίευση από: Εφημερίδα "Κεφάλαιο" 14/5/2016