Σάββατο 21 Μαΐου 2016

ΕΓΙΝΑΝ ΟΙ ΒΙΟΜΗΧΑΝΟΙ ΑΡΙΣΤΕΡΟΙ?


Του Γιώργου Λακόπουλου

Σύμφωνα με πολλές ερμηνείες η  προτροπή του προέδρου του ΣΕΒ  για υπερψήφιση του νέου μνημονιακού νομοσχεδίου και από την αντιπολίτευση  ισοδυναμεί με στήριξη προς την κυβέρνηση. Το κεφάλαιο στηρίζει την Αριστερά;

Όχι ακριβώς. Απλώς ο διορατικός Θεόδωρος Φέσσας συντονίζεται με το κλίμα που επικρατεί στην Ευρώπη αυτή την περίοδο: ο μόνος δρόμος  σωτηρίας για την Ελλάδα είναι η πλήρης εφαρμογή του Μνημονίου στον  προβλεπόμενο χρόνο - δηλαδή ως το 2018.  Και αυτό μπορεί να γίνει μόνο από την ελληνική κυβέρνηση - όποια και αν είναι. Όσο  το κάνει  η σημερινή κυβέρνηση θα την αβαντάρουν.

Είναι εμφανές ότι  αυτή η στήριξη εκνευρίζει την αντιπολίτευση. Η Φώφη Γεννηματά είναι έξαλλη με τους παράγοντες της ευρωπαϊκής σοσιαλδημοκρατίας. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αφήνει αιχμές για την ανοχή της συντηρητικής Ευρώπης στον Τσίπρα.

Και οι δυο μαζί δυσφορούν όταν τα κοινοτικά όργανα και οι λοιποί ευρωπαϊκοί θεσμοί, αλλά και ο αμερικανικός παράγων, οργανώνουν επιχειρήσεις διάσωσης της κυβερνητικής πλειοψηφίας στην Αθήνα. Τώρα μπαίνει στο παιχνίδι και ο  εκπρόσωπος των βιομηχάνων.

Η στήριξη προς την κυβέρνηση από τόσες πολλές πλευρές έχει τις εξηγήσεις της.  Η πρώτη είναι ότι το σύστημα Τσίπρα εφαρμόζει πιστά το Μνημόνιο και οι αντιρρήσεις που προβάλλονται συνιστούν σκηνοθεσία για να χρυσώνεται το χάπι στους βουλευτές και  για να καταπίνουν το πικρό ποτήρι όσοι πλήττονται.

Στην Ευρώπη θεωρούν ότι η κυβέρνηση Τσίπρα μπορεί να υλοποιήσει όσα έχουν σχεδιαστεί, έστω και αν αυτή η εκτίμηση βασίζεται στην εις άτοπον απαγωγή: με τον ΣΥΡΙΖΑ στην αντιπολίτευση  θα ήταν αδύνατο να περάσουν μέτρα σαν αυτά που ψηφίζονται αυτή την περίοδο.

Η σημερινή κυβερνητική πλειοψηφία δεν έχασε ούτε έναν βουλευτή, εν αντιθέσει με τις κυβερνήσεις των δυο πρώτων μνημονίων που μετρούσαν απώλειες σε κάθε ψηφοφορία.

Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι ο Τσίπρας υπόσχεται πολιτική σταθερότητα και εμφανίζει ως έγκυρος συνομιλητής για το επόμενο διάστημα. Το ενδεχόμενο της ακυβερνησίας σε περίπτωση που προκύψουν πρόωρες εκλογές φοβίζει την  Ευρώπη και  από ότι προέκυψε το συμμερίζεται και ο οξυδερκής πρόεδρος του ΣΕΒ.

Ο  πρωθυπουργός  καθώς δεν  έχει σε βάρος του κάποιο μεγάλο οικονομικό σκάνδαλο είναι ιδανικός συνομιλητής αυτή την περίοδο. Άλλωστε δεν έχει μπροστά του ενδιάμεσες εκλογές που θα μπορούσαν να αποτυπώσουν τη λαϊκή δυσαρέσκεια από την πολιτική του.

Επιπλέον δείχνει κατανόηση στις πολιτικές ανάγκες των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων και  συντονίζεται με τις επιλογές τους στο προσφυγικό, στην παρουσία του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο και στην συμφωνία με την Τουρκία. Στην πραγματικότητα εκτός από το Μνημόνιο υλοποιεί και ένα πολιτικό σχέδιο με γεωπολιτικές συνέπειες  που θα φανούν αργότερα. 

Συμπέρασμα: Για να γίνει αντιληπτό τι ακριβώς συμβαίνει με την καθολική στήριξη προς την κυβέρνηση Τσίπρα πρέπει να δανειστούμε την  γνώμη του Γάλλου Συγγραφέα Ζωρζ Φειντό για τις εγχειρήσεις: "Μπορεί να μην ωφελούν  σίγουρα τον εγχειριζόμενο, αλλά ωφελούν πάντα  τον χειρουργό".

Αναδημοσίευση από capital.gr