Τρίτη 24 Μαΐου 2016

ΕΠΕΝΔΥΣΗ ΧΡΥΣΟΥ ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗ: ΟΙ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΣΚΟΥΡΛΕΤΗ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΤΟΥ ΕΠΕΝΔΥΤΗ ΑΠΟΔΕΙΧΘΗΚΑΝ ΑΒΑΣΙΜΕΣ & ΑΝΥΠΟΣΤΑΤΕΣ - ΘΑ ΛΟΓΟΔΟΤΗΣΕΙ?


Του Αθανασίου Καρίνα Μεταλλειολόγου Μηχανικού - Γεωτεχνικού 

Δεν έχει περάσει πολύς καιρός . . . Ήταν μόλις αρχές του έτους όταν ο κος Σκουρλέτης είχε κατηγορήσει τον επενδυτή για καιροσκοπισμό και τυχοδιωκτισμό, λέγοντας συγκεκριμένα ότι ο επενδυτής θα σταματούσε ούτως ή άλλως την επένδυση λόγω των χαμηλών τιμών των μετάλλων και ότι επέλεξε χρονικά να κάνει την σχετική ανακοίνωση με σκοπό τη χρηματιστηριακή κερδοσκοπία. 

Βαριές κατηγορίες για έναν διεθνή επενδυτή και έναν manager. Τότε ορισμένοι αναρωτήθηκαν μήπως είχε δίκιο ο υπουργός και ιδιαίτερα οι antigold πίστεψαν ότι επιτέλους βρήκαν τον υπουργό που θα σταματήσει την επένδυση.

Από τότε έγιναν πολλά στο διαδικαστικό πεδίο, τα περισσότερα εκ των οποίων είναι γνωστά. Το αποτέλεσμα είναι το εξής: ο επενδυτής έλαβε τις απαιτούμενες άδειες με τέσσερις μήνες καθυστέρηση, για την συνέχιση της επένδυσης και αποφάσισε αφενός να άρει την απόφασή του για διακοπή των εργασιών και αφετέρου να τις επανεκκινήσει με έντονο και δυναμικό τρόπο. 

Η απόφαση του επενδυτή για επανεκκίνηση των εργασιών υλοποίησης της επένδυσης βασίσθηκε αποκλειστικά και μόνον στο γεγονός ότι του χορηγήθηκαν οι αιτούμενες άδειες, ανεξάρτητα από το διεθνές περιβάλλον τιμών των μετάλλων, το οποίο δεν έχει μεταβληθεί σημαντικά από τις αρχές του έτους. 

Επίσης, η απόφασή του ήταν άμεση, αμέσως μόλις γνωστοποιήθηκαν και οι τελευταίες άδειες εκ μέρους του υπουργείου.

Το λογικό συμπέρασμα αυτών των εξελίξεων είναι ότι οι κατηγορίες τις οποίες είχε εξαπολύσει τότε ο υπουργός κος Σκουρλέτης ήταν αβάσιμες και ανυπόστατες. 

Επιπροσθέτως, οι εν λόγω εξελίξεις επιβεβαιώνουν τις ειλικρινείς προθέσεις και διαθέσεις του επενδυτή και δίνουν την ευκαιρία σε όσους τον αμφισβητούσαν, ακόμη και οι αντιδρώντες, να επαναπροσδιορίσουν τη θέση τους, καλόπιστα και καλοπροαίρετα.

Το τεράστιο θέμα που ανακύπτει από την όλη εξέλιξη του θέματος και τη δικαίωση του επενδυτή είναι το εάν θα λογοδοτήσει ο κος Σκουρλέτης στη δικαιοσύνη και στους πολίτες της ΒΑ Χαλκιδικής για τις πράξεις τους και τις κατηγορίες του. 

Χωρίς αμφιβολία το θέμα δεν θα ξεχαστεί και θα διατηρηθεί στην επιφάνεια. Ο κίνδυνος που υπάρχει είναι ότι στο μέλλον είναι υπαρκτό το ενδεχόμενο να διαμορφωθούν ανάλογες συνθήκες και να επαναληφθεί η ίδια ιστορία με τον ίδιο πρωταγωνιστή, τον κο Σκουρλέτη. 

Προκειμένου να απομακρυνθεί αυτό το ενδεχόμενο είναι απαραίτητο να υποστεί ο κος Σκουρλέτης τις συνέπειες των πράξεων του και να συναισθανθεί το βάρος της ευθύνης της θέσης που κατέχει και κυρίως να εισπράξει ο ίδιος και το κόμμα του τη δυσαρέσκεια των πολιτών της ΒΑ Χαλκιδικής.

Με εκτίμηση,

Αθανάσιος Γ. Καρίνας