Τρίτη, 28 Ιουνίου 2016

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΜΕΤΑΛΛΕΙΩΝ ΚΑΣΣΑΝΔΡΑΣ: "ΠΡΟΣΧΗΜΑΤΙΚΕΣ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΕΙΣ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΤΟΥ ΥΠ. ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΚΡΑΤΟΥΝ ΑΝΕΡΓΟΥΣ 200 ΧΑΛΚΙΔΙΚΩΤΕΣ ΚΑΙ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ ΣΕ ΑΒΕΒΑΙΟΤΗΤΑ"


Παρελκυστικές τακτικές από την πλευρά υπηρεσιών του υπουργείου πολιτισμού με σκοπό τη νέα καθυστέρηση της μεταλλευτικής επένδυσης στην ΒΑ Χαλκιδική καταγγέλλουν τα 3 σωματεία εργαζόμενων στα μεταλλεία Κασσάνδρας.

Όπως επισημαίνουν στην επιστολή τους προς την γενική γραμματεία του ΥΠ.ΠΟ και την εταιρεία Ελληνικός Χρυσός με πρόσχημα την συλλογή πληροφοριών από υπηρεσίες του υπουργείου σε υπολείμματα αρχαιοτήτων, που αποκαλύφθηκαν στις Σκουριές έχει μπλοκάρει η επένδυση και μαζί της πρόσληψη 200 εργαζομένων, αφού αυτή η διαδικασία έχει φτάσει σε χρονική διάρκεια τους 6 μήνες!!!

Ένα χρονικό διάστημα και μια γενικότερη στάση από την πλευρά του υπουργείου, που δεν δικαιολογείται, κατά την άποψη των εργαζομένων, αφού η αρχαιολογική υπηρεσία είναι από την πρώτη στιγμή της έναρξης των εργασιών στις Σκουριές. 

Οι εργαζόμενοι καλούν την πολιτεία να δώσει λύση στο ζήτημα, καθώς απειλείται εκ νέου το εργασιακό μέλλον τους, κάτι που όπως ισχυρίζονται δεν πρόκειται να το επιτρέψουν, υποσχόμενοι νέες αγωνιστικές κινητοποιήσεις.

Ακολουθεί η ανακοίνωση.

"Μετά και την συνάντηση μας με την Γενική Γραμματέα του Υπουργείου Πολιτισμού κυρία Μαρία Βλαζάκη, σχετικά με την μετακίνηση των υπολειμμάτων αρχαιοτήτων τα οποία έχουν αποκαλυφθεί στον χώρο της ανοικτής εκσκαφής του μεταλλείου Σκουριών, οι φόβοι μας για την μη ομαλή συνέχιση του έργου δεν έχουν μειωθεί ούτε στο ελάχιστο.

Η διστακτικότητα και η καθυστέρηση την οποία παρατηρούμε εδώ και έξι μήνες από πλευράς της Γενικής Γραμματείας για την εξεύρεση λύσης με πρόσχημα την συλλογή πληροφοριών, μας φαίνεται αδιανόητη ειδικά από τη στιγμή που γνωρίζουμε ότι η αρχαιολογική υπηρεσία βρισκόταν παρών από την πρώτη στιγμή της έναρξης των εργασιών στις Σκουριές.

Αντιλαμβανόμαστε ότι η μη εξεύρεση λύσης διατηρεί σε καθεστώς ομηρίας 200 περίπου συμπολίτες μας, οι οποίοι περιμένουν την έναρξη των εργασιών στην επιφανειακή εκμετάλλευση του μεταλλείου Σκουριών προκειμένου να εργασθούν, καθώς και τον κίνδυνο της πλήρους κατάρρευσης του επενδυτικού σχεδίου των Μεταλλείων Κασσάνδρας μια και η εκμετάλλευση του κοιτάσματος των Σκουριών είναι προϋπόθεση για την συνέχιση της επένδυσης, βάση της σύμβασης που έχει υπογράψει η ιδιοκτήτρια εταιρεία με το Ελληνικό Δημόσιο.

Από πλευράς μας επιθυμούμε να κάνουμε κατανοητό τόσο στην Πολιτεία η οποία στην προκειμένη περίπτωση εκπροσωπείται από το Υπουργείο Πολιτισμού, όσο και στην ιδιοκτήτρια εταιρεία Ελληνικός Χρυσός Α.Ε., ότι δεν θα ανεχτούμε να κινδυνεύσει ξανά το εργασιακό μας μέλλον στην πολύπαθη αυτή επένδυση των Μεταλλείων Κασσάνδρας.

Όπως είδε όλη η Ελλάδα το μέλλον μας το περασμένο καλοκαίρι και φθινόπωρο το υπερασπιστήκαμε και το κερδίσαμε τόσο στις αίθουσες των δικαστηρίων όσο και στα πεζοδρόμια των υπουργείων και το ίδιο ακριβώς είμαστε διατεθειμένοι να κάνουμε και τώρα.

Στρατώνι 27/6/2016

Σωματείο Επιστημονικού Προσωπικού Μεταλλείων Κασσάνδρας «Ο Αριστοτέλης»
Ο πρόεδρος
Δημήτριος Μπάλλας

Σωματείο Εργατοτεχνιτών και Υπαλλήλων Μεταλλείων Κασσάνδρας “Αγία Βαρβάρα"
Ο πρόεδρος
Δημήτρης Παπαγεωργίου

Σωματείο Υπογειτών Μεταλλείων Κασσάνδρας
Ο πρόεδρος
Χρήστος Ζαφειρούδας

7 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Κινητοποιήσεις διάρκειας χρειάζονται μέχρι να μπεί και η τελευταία τζίφρα στην πιο χαζή άδεια ή έγκριση. Αλλιώς δεν υπάρχει χαίρι μ΄αυτούς τους τύπους.

Ανώνυμος είπε...

Ετσι ειναι φιλε 3:07, αλλα εδω κ ΕΞΙ ΜΗΝΕΣ που γνωριζουν το θεμα, δεν κουνιεται κανενα σωματειο να οργανωσει κινητοποιησεις κ εμεις οι απολυμενοι καθομαστε κ περιμενουμε αληθεια τι;;;

Ανώνυμος είπε...

Οι κινητοποιήσεις εδώ 8:33 μμ θα ξαναδιχάσουν την κοινωνία. Το παιχνίδι παίζεται στην Αθήνα. Εκεί πρέπει να ξαναπάμε πιο δυναμικά και πιο αποφασισμένα όλα τα Μαντεμοχώρια.

Ανώνυμος είπε...

Συμφωνω 3:04, εννοω κ εγω κινητοποιησεις δυναμικοτατες κατω Αθηνα, αφ'ενος για να μη γινουμε παλι μπαχαλο εδω κ αφ'εταιρου επειδη μονο ετσι αυτοι εκει κατω θα ξεκουβαληθουν κ θα κανουν κατι. ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ομως αυτες οι κινητοποιησεις; Πες με, εχει λογικη με παρμενες τις αδειες να μην εχουμε ξεκινησει κ μονο να καθομαστε να συλλογαμε; Πως μπορουμε κ το υπομενουμε κ εμεις κ τα σωματεια μας;

Ανώνυμος είπε...

Δεν έχουν παρθεί όλες οι άδειες και δεν έχει δώσει την άδεια για την συνέχιση των εργασιών το Κεντρικό αρχαιολογικό συμβούλιο.

Ανώνυμος είπε...

Ειχαν πει πως με την αδεια που δοθηκε το Μαϊο, ειχε δοθει κ το πρασινο φως για τις σκουριες. Ξερω πως υπολοιπονται κ καποιες αλλες αδειες, γι'αυτο να κινητοποιηθουμε για να τις παρουμε επιτελους. Μην τραβηξουμε με το κεντρικο αρχαιολογικο συμβουλιο ο,τι κ με την πολεοδομια κ χρονισει παλι το θεμα.

Ανώνυμος είπε...

Αυτά τα θέματα είναι πολύ σοβαρά. Και τα σοβαρά θέματα συζητούνται σε συνελεύσεις. Επομένως αν όντως θέλουμε να τελειώνουμε με τη γελοιότητα της σημερινής κυβέρνησης ας κάτσουμε να συζητήσουμε σε συνελεύσεις για να δώσουμε οριστικη κ αμετάκλητη λύση και μορφή στον αγώνα μας.