Σάββατο 18 Ιουνίου 2016

Π. ΣΚΟΥΡΛΕΤΗΣ ΓΙΑ ΣΚΟΥΡΙΕΣ: "ΑΛΛΙΩΣ ΠΡΟΣΕΓΓΙΖΕΙ ΤΗΝ ΕΠΕΝΔΥΣΗ ΤΟ ΚΙΝΗΜΑ, ΤΟ ΚΟΜΜΑ ΚΑΙ ΑΛΛΙΩΣ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ"


Διαφορά τρόπου προσέγγισης και οπτικής εντοπίζει ο υπουργός ΠΕΝ Πάνος Σκουρλέτης ανάμεσα στην κυβέρνηση, τον ΣΥΡΙΖΑ και τους antigold, σε ότι αφορά την επένδυση χαλκού χρυσού στις Σκουριές και το ευρύτερο μεταλλευτικό δυναμικό της ΒΑ Χαλκιδικής.

"Αυτό οφείλεται στην διαφορετικότητα των ρόλων" τόνισε ο Πάνος Σκουρλέτης επισημαίνοντας παράλληλα πως η κυβέρνηση είχε να διαχειριστεί μια διαμορφωμένη κατάσταση και έναν επενδυτή που λειτουργεί με βάση τη νομιμότητα.

Ωστόσο, ο Πάνος Σκουρλέτης υποστηρίζει πως η υπάρχουσα κατάσταση μπορεί να αλλάξει αν η εταιρεία δεν αποδείξει ότι εφαρμόζεται η πυρομεταλλουργική μέθοδος της ακαριαίας τήξης (flash smelting) που έχει επιλέξει για την καθετοποίηση της παραγωγής της..

"Σ΄αυτή την περίπτωση ανατρέπεται ολόκληρο το οικοδόμημα της σύμβασης" υπογράμμισε ο υπουργός στην εφ' όλης της ύλης συνέντευξη που έδωσε στην εφημερίδα "Εποχή".

Η δήλωση του Πάνου Σκουρλέτη σ' ότι αφορά τις Σκουριές έχει ως εξής:΅



"Για τις Σκουριές πιο συγκεκριμένα πρέπει να καταλάβουμε πως διαφορετικά προσεγγίζει το ζήτημα το κίνημα, το κόμμα και η κυβέρνηση, λόγω της διαφορετικότητας των ρόλων τους. 

Είναι εύκολο στο κίνημα να εναντιώνεται, και καλά κάνει γιατί δημιουργεί όρους κοινωνικής πίεσης απέναντι στη συγκεκριμένη επένδυση, όπως και το κόμμα να μη θέλει τέτοιου είδους επενδύσεις. 

Η κυβέρνηση, όμως, έχει να διαχειριστεί μια κατάσταση ήδη διαμορφωμένη. Υπήρχε ένα αίτημα κατάργησης του νόμου, βάσει του οποίου δόθηκε η περιοχή των Σκουριών. Αυτό και να γινόταν δεν θα έλυνε τίποτα, γιατί δεν θα είχε αναδρομική ισχύ. Οι επενδυτές, λοιπόν, δρουν στο όνομα της νομιμότητας.

 Είναι έτσι, όμως; Έχουμε ήδη ένα παράδειγμα παρανομίας που εντοπίσαμε και τους επιβάλλαμε πρόστιμο. Σε ένα δεύτερο επίπεδο τίθεται και η πολιτική αντίληψη της κυβέρνησης για το δημόσιο συμφέρον και την προστασία του περιβάλλοντος. 

Αλλά σε πρώτο επίπεδο η προσέγγιση γίνεται βάσει της ισχύουσας σύμβασης και του θεσμικού πλαισίου. Δεν είναι μικρές οι δυνατότητες παρέμβασης στη βάσει αυτών. 

Το μεγαλύτερο ζήτημα που έχουμε μπροστά μας είναι αυτό της μεταλλουργίας, το λεγόμενο flash smelting. 

Η εταιρεία οφείλει να αποδείξει πολλά πράγματα ακόμα, βάσει της σύμβασης, για το αν αυτή η επένδυση έχει κάποια συνέπεια με αυτά που ευαγγελιζόταν, δηλαδή την παραγωγή χρυσού εδώ και όχι απλά να εξάγει μεταλλεύματα. 

Αν δεν μπορεί να το αποδείξει αυτό, ανατρέπεται όλο το οικοδόμημα της σύμβασης."

Πηγή ανάρτησης: left.gr


2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Οι Σκουριές είναι η μικρογραφία της ριζοσπαστικής μεταμόρφωσης του Συριζα από κόμμα λαϊκισμού και ανευθυνότητας σε κόμμα εξουσίας και ευθύνης ή με λένε ρίζο και όπως θέλω τα γυρίζω;

Ανώνυμος είπε...

Ο διαχωρισμός που κάνει ο Σκουρλέτης φανερώνει πόσο σκάρτο είναι το πολιτικό σύστημα και ο τρόπος που σκέφτεται και πράττει.