MOUNT ATHOS AREA KOUZINA: ΚΑΘΕ ΦΕΤΟΣ ΚΑΙ ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΑΠΟ ΠΕΡΣΙ
Με αυτήν τη μοναδική… επίγευση οι συντελεστές και εθελοντές
της φετινής διοργάνωσης αποχαιρέτησαν το 6ο Mount Athos Area KOUZINΑ, που πλέον
για τους ειδικούς αλλά και για τους ανθρώπους της ανατολικής Χαλκιδικής
αποτελεί πολλά περισσότερα από έναν συνηθισμένο γαστριμαργικό θεσμό.
Πράγματι, η τελετή λήξης του φεστιβάλ, που πραγματοποιήθηκε
την Τετάρτη 15 Ιουνίου στο Aristoteles HolidaysResort & Spa, συγκέντρωσε
εκατοντάδες κοινού και λειτούργησε για μία ακόμη χρονιά ως δύναμη συνοχής για
την τοπική κοινωνία, η οποία εδώ και πολλά χρόνια σχηματίζει γύρω από αυτό μια
ανθρώπινη αλυσίδα φτιαγμένη από κρίκους ζεστασιάς, φιλοξενίας, αλληλεγγύης,
προσφοράς και εθελοντισμού.
Κατά τη διάρκεια της ιδιαίτερα ζωντανής αποχαιρετιστήριας
βραδιάς πραγματοποιήθηκε ανασκόπηση ολόκληρου του φετινού «γαστρονομικού»
χρόνου και παρουσιάσθηκαν τα αποτελέσματα της πρωτοβουλίας.
Επιπλέον, βραβεύθηκαν οι αρωγοί αυτής της μοναδικής στα χρονικά συνέργειας ετερόκλητων ανθρώπων, οι οποίοι προσέφεραν στη διοργάνωση είτε μέσω κύριων, είτε μέσω παράλληλων δραστηριοτήτων.
Επιπλέον, βραβεύθηκαν οι αρωγοί αυτής της μοναδικής στα χρονικά συνέργειας ετερόκλητων ανθρώπων, οι οποίοι προσέφεραν στη διοργάνωση είτε μέσω κύριων, είτε μέσω παράλληλων δραστηριοτήτων.
Παιδικά χορευτικά συγκροτήματα προερχόμενα από οικισμούς της
ορεινής αλλά και της παράκτιας προαθωνικής ζώνης έκλεισαν χαρούμενα την
εκδήλωση, στέλνοντας μηνύματα ελπίδας, ενότητας αλλά και διαιώνισης της
προσπάθειας, η οποία φιλοδοξεί να περάσει από γενιά σε γενιά ως κληροδότημα
εκείνων που «έφυγαν» προς αυτές που ακολουθούν.
Επίσημος προσκεκλημένος της βραδιάς ήταν ο Γενικός Πρόξενος
της Κύπρου, κ. Αντώνης Μανδρίτης, ο οποίος εκπροσώπησε τη Μεγαλόνησο μια χρονιά
κατά την οποία το φεστιβάλ είναι αφιερωμένο στην ανάδειξη της κυπριακής
κουζίνας.
Στην τελετή λήξης του KOUZINA 2016 παραβρέθηκε επίσης ο Επίτιμος
Πρόξενος του Μεγάλου Δουκάτου του Λουξεμβούργου, κ. Ιωάννης Βεργίνης, ο
Αντιπρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου Κεντρικής Μακεδονίας, κ. Στέλιος Βαλιάνος,
ο εκπρόσωπος του Δήμου Πολυγύρου, κ. Τάκης Ζαγγίλας, πρόεδροι δημοτικών
ενοτήτων του Δήμου Αριστοτέλη, εκπρόσωποι τοπικών κοινωνικών φορέων και πλήθος
επιχειρηματικού κόσμου και κοινού.
Αξίζει να σημειωθεί ότι το Mount Athos Area KOUZINA 2016
βραβεύθηκε από τα Tourism Awards 2016 με το GOLD βραβείο ποιότητας στην
κατηγορία ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΚΟΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ, αποτελώντας πρότυπο project και πυλώνα
ανέλιξης του τοπικού αλλά και του εθνικού τουριστικού μας προϊόντος.
Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε φέτος, 2.400 χρόνια από τη γέννηση
του Σταγειρίτη φιλόσοφου Αριστοτέλη, στο θεματικό τουριστικό πρόγραμμα με τίτλο
«οι δρόμοι του Αριστοτελικού Μελιού», το οποίο κατά την πρώτη εβδομάδα της
διοργάνωσης ακολούθησαν εκπρόσωποι τουριστικών γραφείων από τη Βρετανία.
Είναι
επίσης σημαντικό να αναφερθεί ότι κατά τη διάρκεια της διοργάνωσης
πραγματοποιήθηκε ο αριθμός – ρεκόρ των 10 δημοσιογραφικών επισκέψεων με τη
συμμετοχή 86 εκπροσώπων Τύπου από την Κύπρο, την Ιταλία, την Τουρκία, τη
Βρετανία, τη Γερμανία, το Βέλγιο, την Ολλανδία, τη Γαλλία, την Ελλάδα και την
Αμερική, ενώ τα πρώτα αποκόμματα Τύπου αποτελούν ευρωπαϊκό επικοινωνιακό
γεγονός.
Οι δραστηριότητες της διοργάνωσης συνέθεσαν ένα ανανεωμένο
και γεμάτο πρόγραμμα, το οποίο αποτυπώνει πλήρως τη γαστρονομική ιστορία και
την πληθώρα των τοπικών προϊόντων ολόκληρης της ανατολικής Χαλκιδικής.
- 28 τοπικοί παραγωγοί
- 13 τοπικοί σύλλογοι αλλά και
- πάνω από 500 εθελοντές από ολόκληρη την προαθωνική χερσόνησο
ένωσαν για μία ακόμη φορά τις δυνάμεις τους, καταστώντας εκ
νέου την περιοχή σε κέντρο γαστρονομικού ενδιαφέροντος. Παράλληλα, η επικεφαλής
chef της διοργάνωσης Ντίνα Νικολάου και οι διακεκριμένοι chef:
Χρήστος Χριστοδούλου, Δημήτρης Τσανανάς, Loic Pasco, Γιώτα Πολυχρονίδου, Λευτέρης Αθανασόπουλος και Mark Vekermans πραγματοποίησαν εξαιρετικές συνεργασίες με τοπικούς chef, ενώ ο bartender Γιώργος Μακρόπουλος παρουσίασε το signature cocktail του φεστιβάλ, βασισμένο στην παραδοσιακή μουντοβίνα και στις ντόπιες βιολογικές μαρμελάδες.
Χρήστος Χριστοδούλου, Δημήτρης Τσανανάς, Loic Pasco, Γιώτα Πολυχρονίδου, Λευτέρης Αθανασόπουλος και Mark Vekermans πραγματοποίησαν εξαιρετικές συνεργασίες με τοπικούς chef, ενώ ο bartender Γιώργος Μακρόπουλος παρουσίασε το signature cocktail του φεστιβάλ, βασισμένο στην παραδοσιακή μουντοβίνα και στις ντόπιες βιολογικές μαρμελάδες.
Και ενώ το 6ο Mount Athos Area KOUZINA, το οποίο τελούσε υπό
την αιγίδα του Ε.Ο.Τ. και του Κ.Ο.Τ., μόλις τελείωσε, το 7ο ήδη ξεκινά με
τιμώμενους προορισμούς :
– από
ελληνικής πλευράς την Ήπειρο και
– από
ευρωπαϊκής την Ισπανία.
Αναδημοσίευση απo sport-fm.gr
Σχόλια