Κυριακή 16 Οκτωβρίου 2016

ΕΝΑ ΒΑΝ ΠΟΛΛΑ ΤΑ ΧΑΜΟΓΕΛΑ ΣΤΟ ΑΣΥΛΟ ΑΝΙΑΤΩΝ ΜΕ ΤΗ ΒΟΗΘΕΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ


Το καλοκαίρι του 2012, λίγο αφότου η Ιωάννα Ηλιάδη είχε αναλάβει τα καθήκοντά της ως πρόεδρος του Ασύλου Ανιάτων, είχε αποφασίσει ότι είχε έρθει η ώρα για μια εκδρομή. 

Παρά τα σοβαρά οικονομικά προβλήματα που αντιμετώπιζε ήδη το ίδρυμα, νοίκιασε ένα μικρό βαν ώστε οι ασθενείς να ταξιδέψουν έως τη Βούλα, πλαζ προσβάσιμη σε αναπηρικά αμαξίδια, για ένα μπάνιο στη θάλασσα. 

Ήξερε ότι για πολλούς που είχαν βρεθεί από μικροί στη δομή θα ήταν το πρώτο θαλάσσιο μπάνιο της ζωής τους. Αυτό που δεν μπορούσε να φανταστεί ήταν ότι θα φοβούνταν να μπουν στο νερό, αντιδρώντας περίπου όπως τα μωρά που βλέπουν για πρώτη φορά θάλασσα.

Η σκηνή ήταν συγκινητική και αποδείκνυε πόσο επιτακτική ανάγκη ήταν το ίδρυμα να αποκτήσει το δικό του μεταφορικό μέσο, ώστε τέτοιες εκδρομές να μην είναι η εξαίρεση αλλά ο κανόνας.

Τέσσερα χρόνια αργότερα, οι άνθρωποι του Ασύλου Ανιάτων με υπερηφάνεια ανακοινώνουν ότι τα κατάφεραν. Η προσπάθεια που ξεκίνησαν πριν από 18 μήνες με στόχο την αγορά ενός ειδικά διασκευασμένου βαν για ΑμεΑ για την ασφαλή μετακίνηση των περιθαλπόμενων τους ευοδώθηκε. 

Παρά τα δυσβάσταχτα ακόμη οικονομικά προβλήματα και μολονότι εν μέσω οικονομικής κρίσης οι κρούσεις τους σε εταιρείες χορηγούς έπεφταν στο κενό, κατόρθωσαν να συγκεντρώσουν το ποσό των 26.000 ευρώ μέσω της ενεργοποίησης για τρεις εβδομάδες μέσα στο ’15 υπηρεσίας SMS με την ονομασία Προσφέρω σε συνεργασία με τις Cosmote, Vodafone, Wind.
To ποσό ήταν μεγάλο για το μικρό χρονικό διάστημα λειτουργίας της υπηρεσίας, αλλά δεν επαρκούσε για την αγορά του λεωφορείου. Τότε κινητοποιήθηκαν οι φίλοι του ιδρύματος, που άρχισαν τα τηλέφωνα για την εξεύρεση εναλλακτικών τρόπων χρηματοδότησης της προσπάθειας. 

Στην τελική ευθεία μπήκαν με τη βοήθεια της εταιρείας Ελληνικός Χρυσός Α.Ε., της μαθητικής κοινότητας λυκείου της Σχολής Μωραΐτη και του χριστουγεννιάτικου μπαζάρ που οργάνωσαν.

Το ποσό εντέλει συγκεντρώθηκε και χθες άνοιξε για πρώτη φορά η πόρτα του ιδρύματος και το νέο λεωφορείο, στολισμένο με έναν μεγάλο κόκκινο φιόγκο, μπήκε μέσα. 

Όπως λένε, n χαρά είναι τόσο μεγάλη, που μεμιάς ξεχάστηκαν τα δεκάδες προβλήματα που αντιμετώπισαν μέχρι να φθάσουν έως εδώ. 

Θυμούνται μόνον όσους τους βοήθησαν, όπως την κυρία που δακρυσμένη τούς άφησε μια επιταγή, τις δύο αδελφές που σε δύσκολους καιρούς τούς άφησαν όλα τα χρήματα που είχαν κληρονομήσει από τον αδερφό τους, το ζευγάρι που στο γάμο τους ζήτησαν από τους καλεσμένους αντί για δώρο να κάνουν δωρεά στο ίδρυμα και πολλούς άλλους. 

Ας ευχηθούμε όλοι μαζί να είναι καλοτάξιδο το βαν μας και να οδηγήσει τους επιβάτες του σε δρόμους χαράς, δύναμης και ελπίδας, αναφέρουν.

Το Άσυλο Ανιάτων περιθάλπει σήμερα περίπου 200 ασθενείς από όλη την Ελλάδα, οι οποίοι πάσχουν από παραπληγίες, τετραπληγίες, εγκεφαλοπάθειες, σκλήρυνση κατά πλάκας, παθήσεις του κεντρικού νευρικού συστήματος.

[ΠΗΓΗ: ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, της Λίνας Γιάνναρου, 04/10/2016]

Αναδημοσίευση από ellinikoschrysos