Πέμπτη 20 Οκτωβρίου 2016

ΕΠΕΝΔΥΣΗ ΧΡΥΣΟΥ ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗ: Η ΤΟΠΙΚΗ ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΕΧΕΙ ΑΝΑΓΚΗ ΑΠΟ ΔΡΑΣΕΙΣ ΣΥΜΦΙΛΙΩΣΗΣ ΚΑΙ ΟΧΙ ΒΙΑΣ ΚΑΙ ΔΙΧΑΣΜΟΥ


Του Αθανασίου Καρίνα Μεταλλειολόγου Μηχανικού - Γεωτεχνικού

Τα τελευταία 20 χρόνια η κοινωνία της ΒΑ Χαλκιδικής έχει βιώσει πολλές δράσεις βίας και διχασμού, οι οποίες έλαβαν χώρα στα πλαίσια του αγώνα μερίδας συμπολιτών μας ενάντια στην αξιοποίηση του εξαιρετικά σημαντικού συγκριτικού πλεονεκτήματος του τόπου μας, που είναι η μεταλλευτική κληρονομιά.

Εξαιτίας αυτών των δράσεων και των συμπεριφορών ορισμένων εκ των αντιδρώντων βιώνουμε σήμερα μία εξαιρετικά δυσάρεστη κατάσταση, η οποία εγκυμονεί σοβαρούς κινδύνους για την ομαλή και ειρηνική διαβίωση των πολιτών του Δήμου Αριστοτέλη, στον ίδιο τους τον τόπο.

Δεν είναι λίγα τα παραδείγματα που αδέλφια έχουν έρθει στα χέρια, γειτόνοι δεν ανταλλάσσουν καλημέρα, συγχωριανοί βρίζονται μεταξύ τους σε κάθε ευκαιρία, κοντοχωριανοί διστάζουν να επισκεφθούν γειτονικά χωριά φοβούμενοι να μην μπλέξουν σε φασαρίες, ενώ δεν λείπουν και οι περιπτώσεις όπου συντοπίτες μας βρέθηκαν κατηγορούμενοι για παράνομες πράξεις.

Αυτή η κατάσταση δεν μπορεί να συνεχιστεί. Δεν μπορεί το μέλλον του τόπου μας να χτιστεί στη διχόνοια και στο διχασμό. Η αξιοποίηση των συγκριτικών πλεονεκτημάτων του τόπου είναι επιτακτική ανάγκη προκειμένου να φύγουμε εμπρός.

 Είναι αδήριτη η ανάγκη να αποκαταστήσουμε τη γαλήνη και την ομόνοια, να συνεννοηθούμε για την πορεία μας σήμερα και στο μέλλον, να συμφωνήσουμε τις απαιτούμενες πρωτοβουλίες, επ’ ωφελεία όλων μας.

Είναι σαφές ότι υπάρχει διαφοροποίηση στα συλλογικά και ατομικά συμφέροντα της πλειοψηφίας των κατοίκων των ορεινών οικισμών σε σχέση με τα αντίστοιχα συμφέροντα της πλειοψηφίας των κατοίκων των παραθαλάσσιων οικισμών. Όμως θα πρέπει να συνυπάρξουμε. Ούτε οι μεν μπορούν να εξαφανιστούν, ούτε οι δε. Θα πρέπει να συνυπάρξουμε ισορροπημένα, δίκαια και κυρίως βασιζόμενοι στην αλήθεια, η οποία έχει εκλείψει στις μέρες μας, σε όλα τα επίπεδα.

Θεωρώντας ότι, εξαιρουμένων ορισμένων σκληροπυρηνικών αντιδρώντων, η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών του Δήμου Αριστοτέλη επιθυμούν τη γαλήνη και την ομόνοια και είναι διατεθειμένοι να συμφιλιωθούν με όσους συγκρούστηκαν τα προηγούμενα χρόνια, αρκεί να αισθανθούν ότι οι εξελίξεις δρομολογούνται επ’ ωφελεία όλων, με δίκαιο τρόπο και κυρίως εδράζονται στην αλήθεια, κρίνεται ότι το έδαφος είναι εύφορο να υποδεχθεί πρωτοβουλίες συμφιλίωσης και εξομάλυνσης της κατάστασης.

Οι δράσεις αυτές θα πρέπει να αποσκοπούν πρωτίστως στην προσέγγιση της αλήθειας για το θέμα της επένδυσης χρυσού. 

Να παρουσιαστεί σε όλους τους πολίτες το σχέδιο της επένδυσης, να προσδιοριστούν τα θετικά και να αναδειχθούν τα αρνητικά, σε όλα τα επίπεδα και από όλες τις πλευρές.

Επίσης, να προσεγγισθεί και να προβληθεί το μέλλον του τόπου μας στην περίπτωση της αξιοποίησης της μεταλλευτικής κληρονομιάς και στην αντίθετη περίπτωση. 

Επιπροσθέτως, να αναδειχθούν οι πιθανοί κίνδυνοι, σε κάθε περίπτωση, στην πραγματική τους διάσταση. 

Τέλος, να αξιολογηθούν οι επιπτώσεις σε παράλληλες επιχειρηματικές δραστηριότητες. 

Σκοπός των δράσεων αυτών θα είναι η πλήρης, λεπτομερής και σφαιρική ενημέρωση, όλων των καλοπροαίρετων πολιτών του Δήμου Αριστοτέλη, προκειμένου να αποσαφηνιστούν με μονοσήμαντο τρόπο όλα τα θέματα που τίθενται εκ μέρους των αντιδρώντων.

Κρίσιμο στοιχείο της επιτυχίας των δράσεων αυτών είναι το κλίμα ηρεμίας που θα πρέπει να επικρατήσει και αυτό είναι το μεγάλο στοίχημα των δύο πλευρών. Τόσο οι υπέρμαχοι της επένδυσης, όσο και οι πολέμιοι, θα πρέπει επιδείξουν αυτοσυγκράτηση και να επιτρέψουν στους πολίτες να προσεγγίσουν την αλήθεια.

Αφού ολοκληρωθεί η διαδικασία ενημέρωσης, προκειμένου να αποσαφηνιστεί η βούληση της πλειοψηφίας των πολιτών του Δήμου Αριστοτέλη, θα πρέπει να διενεργηθεί τοπικό δημοψήφισμα, με ερώτημα «Συμφωνείτε με την υλοποίηση της επένδυσης της Ελληνικός Χρυσός Α.Ε.;» και απαντήσεις: «Ναι» ή «Όχι»

Η συμμετοχή των πολιτών στο τοπικό δημοψήφισμα θα πρέπει να είναι καθολική. Εάν είναι δυνατόν 100%, ώστε κανείς να μην μπορεί να αμφισβητήσει το αποτέλεσμα.

Με δημοκρατικό και ειρηνικό τρόπο, αφού προηγηθεί η πλήρης και σφαιρική ενημέρωση όλων των πολιτών, θα αποσαφηνιστεί η βούληση της τοπικής κοινωνίας. Ακολούθως όλοι θα πρέπει να επιδείξουμε σεβασμό στο αποτέλεσμα και όλοι μαζί να διεκδικήσουμε το καλύτερο για τον τόπο μας, το οποίο βασίζεται αναντίρρητα στην αξιοποίηση των συγκριτικών πλεονεκτημάτων, επ’ ωφελεία όλων.

Μέσα από την ανωτέρω διαδικασία θα δοθεί η δυνατότητα σε όλους να τοποθετηθούν και να διεκδικήσουν να πείσουν για την αλήθειά τους. 

Το βέβαιο είναι ότι το ακροατήριο, οι καλοπροαίρετοι πολίτες θα έχουμε τη δυνατότητα να αποκαλύψουμε τα παραμύθια, να απομονώσουμε τους δράκους και να αποκρυσταλλώσουμε την αλήθεια, ώστε να λάβουμε την κρίσιμη απόφαση για την πορεία του τόπου μας, σε περιβάλλον γαλήνης και ομόνοιας. 

Μια αξιόπιστη δημοκρατική διαδικασία κανείς δεν μπορεί να την αμφισβητήσει. Μια αξιόπιστη δημοκρατική διαδικασία τη φοβάται μόνον όσοι βασίζονται σε ψέματα.

Ας διεκδικήσουμε την αλήθεια. Ας διεκδικήσουμε τη συμφιλίωση.


Με εκτίμηση,
Αθανάσιος Γ. Καρίνας

*Η 2η φωτογραφία της ανάρτησης είναι προσωπική επιλογή του κ. Καρίνα και όχι του blog.

1 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Αυτά που λέτε κύριε Καρίνα είναι όνειρα θερινής νυχτός όσο μένουν ατιμώρητοι οι ηθικοί αυτουργοί του μεγάλου διχασμού της κοινωνία. Είναι μετρημένοι στα δάκτυλα του ενός χεριού και η κοινωνία τους γνωρίζει.