Πέμπτη 17 Νοεμβρίου 2016

ΜΙΧ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: "ΜΕ ΣΚΟΥΡΙΕΣ ΚΑΙ ΟΛΥΜΠΙΑΔΑ Η ΕΛΛΑΔΑ ΘΑ ΚΑΤΑΣΤΕΙ 3η ΧΡΥΣΟΠΑΡΑΓΩΓΟΣ ΧΩΡΑ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ" (ΒΙΝΤΕΟ)


Την σπουδαιότητα της παραγωγικής αναβίωσης της μεταλλευτικής δραστηριότητας στη ΒΑ Χαλκιδική και ειδικότερα στην εξόρυξη χρυσού επισήμανε με έμφαση μεταξύ άλλων ο αντιπρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Ελληνικός Χρυσός Μιχάλης Θεοδωρακόπουλος στην εκπομπή "Ευθέως" που προβλήθηκε το βράδυ της Τρίτης στο Atlas tv.

O Μιχάλης Θεοδωρακόπουλος δήλωσε ξεκάθαρα πως όταν αρχίσει να εξορύσσεται ταυτόχρονα μετάλλευμα σε κανονικούς ρυθμούς στην Ολυμπιάδα και στις Σκουριές, τότε η Ελλάδα θα καταστεί αυτομάτως 3η χρυσοπαραγωγός χώρα στην Ευρώπη με ότι συνεπάγεται αυτό.

Σε ερώτηση σχετικά με την απόδοση φόρων, δήλωσε πως η εταιρεία αν και σε φάση επένδυσης και όχι παραγωγής, δίνει 40.000.000 ετησίως σε ασφαλιστικές εισφορές και φόρο μισθωτών υπηρεσιών, ενώ το κράτος της οφείλει 70.000.000 ευρώ από μη επιστροφή ΦΠΑ.

Στη συνέχεια η συζήτηση περιστράφηκε γύρω από την καθ΄ εαυτού επένδυση σε Σκουριές, Ολυμπιάδα και Στρατώνι, και στην επικείμενη επανέναρξη λειτουργίας του αναβαθμισμένου εργοστασίου της Ολυμπιάδας. Επίσης μας πληροφόρησε πως η μεταλλουργία χρυσού θα ξεκινήσει 4-5 χρόνια μετά την έναρξη παραγωγής του μεταλλείου των Σκουριών.

Το δεύτερο μέρος της εκπομπής ξεκίνησε με τα εργασιακά. Στους 2.200 εργαζόμενους σήμερα (1.110 στην Ελληνικός Χρυσός και άλλοι τόσοι σε εργολάβους), θα μπορούσαν να προστεθούν άμεσα άλλοι 500 με τη λύση του αδειοδοτικού προβλήματος, σημαντικός αριθμός, έστω και αν η κατασκευαστικές εργασίες θα κρατήσουν 2-3 χρόνια. Και βέβαια στην φάση της πλήρους παραγωγής οι θέσεις εργασίας θα αυξηθούν κατακόρυφα.

Ακολούθησε το θέμα της εταιρικής ευθύνης και ανταποδοτικότητας. Ο κ. Θεοδωρακόπουλος μίλησε για τη συμφωνία που υπήρχε με την προηγούμενη δημοτική αρχή, για ανταποδοτικά τέλη 3.000.000 εκατομμυρίων το χρόνο, από τα οποία παρέμεναν τα 2.000.000 για το δήμο αν αφαιρούνταν τα μεταλλευτικά δικαιώματα

Από αυτά, το 40% μπορούσε να αποδίδεται σε ρευστό με τη μορφή χορηγίας και να υπολογιζόταν στο δημόσιο λογιστικό, ενώ τα υπόλοιπα σε έργα που είχε ανάγκη ο δήμος, με συνεργεία της εταιρείας. Η νέα δημοτική αρχή το αρνείται και δεν υπάρχει η δυνατότητα να εκτελέσει η εταιρεία έργα κοινής ωφέλειας.

Ο διευθύνων σύμβουλος της Ελληνικός Χρυσός μίλησε και για την προτίμηση της εταιρείας στους τοπικούς και Έλληνες προμηθευτές, για τα νέα έργα, την παράδοση της περιοχής στην μεταλλευτική και για την πρόθεση της εταιρείας που «ήρθε για να μείνει».

Η συζήτηση έκλεισε με αναφορά στην υποστήριξη που έδωσε η Ελληνικός Χρυσός στην παραολυμπιακή ομάδα άρσης βαρών που έκανε την προετοιμασία της στον δήμο Αριστοτέλη. Η ομάδα πήγε στο Ρίο και έκανε όλους τους Έλληνες υπερήφανους με τις διακρίσεις που κατέλαβε. «Θεωρήσαμε υποχρέωση μας να στηρίξουμε ανθρώπους που η ζωή τους είναι παράδειγμα για όλους μας» τόνισε χαρακτηριστικά ο Μιχάλης Θεοδωρακόπουλος. 

Η τελευταία τοποθέτηση του Μιχάλη Θεοδωρακόπουλου ήταν ως εξής: «Ας σταματήσουμε να δυσφημούμε την περιοχή μας, που είναι καταπράσινη. […] Και κάτι ακόμη, δεν έχουμε αντιπαλότητα με τους κατοίκους, δεν θα σύρουμε ποτέ κατοίκους στα δικαστήρια, δεν ήμασταν πουθενά  πολιτική αγωγή σε καμία δίκη.»

Ακολουθεί το βίντεο με το 2ο μέρος της συνέντευξης, ενώ πατώντας εδώ μπορείτε να παρακολουθήσετε το 1ο μέρος.



Πηγή ανάρτησης: metalleiachalkidikis