Τετάρτη, 9 Νοεμβρίου 2016

Σ. ΦΑΜΕΛΟΣ: "ΠΟΛΥ ΔΥΣΚΟΛΗ ΥΠΟΘΕΣΗ ΟΙ ΣΚΟΥΡΙΕΣ"


Ο αναπληρωτής υπουργός περιβάλλοντος και ενέργειας Σωκράτης Φάμελος μιλώντας στο ραδιοφωνικό σταθμό "Πρακτορείο 104.9" μεταξύ άλλων χαρακτήρισε την υπόθεση των Σκουριών "μια πολύ δύσκολη υπόθεση".

Παραθέτουμε αυτούσιο το ρεπορτάζ που δημοσίευσε το ιστολόγιο του κρατικού ραδιοφώνου και θα ακολουθήσει και ένα δικό μας σχόλιο.

"Με την ανάληψη κοινής ευθύνης από την πλευρά της Πολιτείας, η οποία θα πρέπει «να έχει ένα αξιολογημένο, δημόσιο, αποτελεσματικό, γρήγορο δίκαιο» και από τη μεριά της επιχειρηματικότητας, ώστε «να μη θέλει παραθυράκια και ημετέρους», θα πρέπει να προσεγγιστούν υποθέσεις επενδύσεων, όπως αυτή στις Σκουριές, «μία πολύ δύσκολη περίπτωση, γιατί συνδυάζει θέματα περιβαλλοντικά με θέματα εργασίας σε πολύ κρίσιμο βαθμό» δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Σωκράτης Φάμελος.

«Εδώ η Πολιτεία πρέπει να έχει τον κανόνα δικαίου, που ζητάμε να επιστρέψει στην Ελλάδα. Δηλαδή, εάν αυτό που κάνεις ως δραστηριότητα είναι τέτοιο, ώστε να μη δημιουργεί καταστροφή που δεν αναστρέφεται στο περιβάλλον -όπως το προβλέπει η νομοθεσία, χωρίς να δημιουργήσουμε κάτι από το μυαλό μας- τότε προφανώς και πρέπει να έχεις την προστασία και την υποστήριξη της Πολιτείας. 

Αν όμως δημιουργείς καταστροφικά προβλήματα στο περιβάλλον, είναι πολύ απλό ότι και η Πολιτεία δε μπορεί να κάνει τα στραβά μάτια για τις θέσεις απασχόλησης» είπε ο κ. Φάμελλος, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού – Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων, «Πρακτορείο 104,9 fm».

Επισήμανε δε ότι «η Πολιτεία δεν είναι πάντα υπεύθυνη για όλες τις επιχειρηματικές κινήσεις, για όλες τις επιχειρηματικές κινήσεις υπεύθυνος είναι κάθε φορά ο επιχειρηματίας, που αναλαμβάνει την πρωτοβουλία, ενώ η Πολιτεία είναι υπεύθυνη να έχει ίσους κανόνες για όλη την επιχειρηματικότητα[...] Δε μπορούμε, δηλαδή, να ζητούμε ούτε σκληρή νομοθεσία ή σκληρή Πολιτεία, γιατί υπάρχουν κάποιες τοπικές αναγνώσεις, παραδείγματος χάρη, ούτε όμως χαλαρή νομοθεσία, γιατί υπάρχουν άλλες αναγνώσεις τοπικές, που αφορούν την εργασία» εξήγησε.

Ο αν. υπουργός επισήμανε ότι «υπάρχει δυνατότητα με βάση τους φυσικούς πόρους της χώρας να ενισχυθούν η εργασία και η απασχόληση» σημειώνοντας ότι στους τομείς όπου εμπλέκεται το περιβάλλον στην ανάπτυξη, έμφαση δίδεται «στην ταχύτητα της αδειοδότησης και στην πιστότητα και ισονομία των ελέγχων, γιατί καθένας που θέλει να επενδύσει και θέλει να κάνει μία δουλειά - από μία μικρή συνεταιριστική επιχείρηση, μία βιοτεχνία, μέχρι μία μεγάλη επιχείρηση παραγωγική, θέλει γρήγορη αδειοδότηση, αλλά θέλει και ίδιους κανόνες, όχι μόνο στις τράπεζες αλλά και στον έλεγχο».

*ΣΧΟΛΙΟ ΤOY BLOG: Είναι όντως πολύ δύσκολη υπόθεση οι "Σκουριές". Για την ακρίβεια έγινε στην πορεία των τελευταίων χρόνων πολύ δύσκολη, γιατί ένα καθαρά τεχνικό θέμα μετατράπηκε σε πολιτικό με όρους αρένας και πρακτικές χουλιγκανισμού

Επιπλέον, επιτράπηκε στην παραπολιτική να αντικαταστήσει την πολιτική και στην παράεπιστήμη ή junk science (επιστήμη για τα σκουπίδια) των ΜΚΟ και των ακτιβιστών να υποκαταστήσει την επιστήμη.

Αν το ζήτημα εξεταστεί με καθαρά και μονό επιστημονικούς και τεχνικούς όρους δεν θα υπάρχει καμία δυσκολία. Οι Σκουριές θα γίνουν το πρότυπο των όποιων επενδυτικών εγχειρημάτων έρθουν στην Ελλάδα το προσεχές διάστημα γιατί αυτή είναι η πραγματικότητα, καθώς είναι ο κορυφαίος πυλώνας ανάπτυξης της Ελληνικής Οικονομίας.

Αν...

 

1 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Τελικά πολύ δύσκολη υπόθεση να παραδεχθεί κάποιος τα λάθη του( σαν Υπουργός ή οτιδήποτε άλλο). Ο απελθών ΥΠΕΝ Π.Σκουρλέτης, οικονομολόγος κατ’επάγελμα, τήρησε αρνητική στάση στην εξέλιξη της επένδυσης και μέχρι την τελευταία στιγμή προσπάθησε να μας αφήσει την βαριά κληρονομιά του αποτελούμενη από ένα διαρκές κυνήγι μαγισσών επικαλούμενος μονίμως και εργολαβικά την προστασία του περιβάλλοντος. Ο νέος υφυπουργός Σ.Φάμελλος, Χημικός Μηχανικός, Ελεύθερος Επαγγελματίας σε θέματα Μηχανικής Περιβάλλοντος, Υδατικών Πόρων, Ανακύκλωσης και Διαχείρισης Υγρών και Στερεών Αποβλήτων, μοιάζει περισσότερος σχετικός με το αντικείμενο. Στην δικαιοδοσία του είναι να παραμερίσει τα κομματικά τσιμπούρια και τις αγνώστων επιδιώξεων ΜΚΟ και να αποδείξει την ατομική επιστημονική του επάρκεια όσο και των νέων συμβούλων του (φυσικά χωρίς τον Καρανίκα) ώστε τεχνοκρατικά να αποδεσμεύσει την όποια πολιτική σκοπιμότητα από την εφαρμογή των κανόνων της τέχνης και επιστήμης όπως αυτές εκφράστηκαν δεκαεξάκις από το ΣτΕ.

ΟΒΕΛΙΞ ®