Πέμπτη 26 Ιανουαρίου 2017

ΠΟΤΕ ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΘΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΕΙ Η ANTIGOLD ΣΤΟΧΟΠΟΙΗΣΗ ΣΕ ΒΑΡΟΣ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΩΝ? (ΒΙΝΤΕΟ)

Το αποτέλεσμα της στοχοποίησης της διαφορετικής άποψης σε εικόνα...

Το ιστολόγιο της ΜΚΟ «παρατηρητήριο μεταλλευτικών δραστηριοτήτων» σε δημοσίευση του στο twitter επιτέθηκε εναντίον του πρώην διευθυντή του ΙΓΜΕ Κώστα Παπαβασιλείου με αφορμή μια επιστημονική δημοσίευση του για την μεταλλευτική βιομηχανία, η οποία συμπεριλαμβάνεται στην διδακτέα ύλη του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. 

Χαρακτήρισε την δημοσίευση του κ. Παπαβασιλείου "άθλια" στοχοποιώντας τον προσωπικά. Δεν είναι η πρώτη φορά που η εν λόγω ΜΚΟ λαμβάνει το θράσος να συμπεριφερθεί κατ’ αυτόν τον τρόπο. Έχει χαθεί ο λογαριασμός, καθώς βρίσκει πρόσφορο έδαφος να το κάνει. 

Το ζήτημα είναι, κατά τη γνώμη μας, πότε η επιστημονική κοινότητα θα αντιδράσει επίσημα απέναντι σ΄αυτη τη διαρκή στοχοποίηση όσων μελών της διατυπώνουν επιστημονική άποψη εκ διαμέτρου αντίθετη με τις επιδιώξεις της ΜΚΟ;

Το ίδιο αναρωτιόμασταν και πριν 2 μήνες σε σχετική ανάρτηση μας, για τις επιθέσεις εκφοβισμού που υφίστανται όσοι επιστήμονες δεν συμπλέουν με την antigold ρητορική στο ζήτημα των αρχαιολογικών ευρημάτων των Σκουριών, που ήρθαν στο φως χάρη στην μεταλλευτική σκαπάνη, ενώ μέχρι και σήμερα συντηρούνται με έξοδα της Ελληνικός Χρυσός.

Πιο συγκεκριμένα αναφερόμασταν στην περίπτωση του υπεύθυνου ανασκαφής των Σκουριών αρχαιολόγου κ. Παπαστάθη, ο οποίος έγινε αποδέκτης φραστικών επιθέσεων και άσκησης ψυχολογικής βίας από μερίδα κάφρων που αυτοπροσδιορίζονται ως «οικολόγοι». Και όχι μόνο αυτός αλλά και οι αρχαιολόγοι της  Εφορίας Αρχαιοτήτων Χαλκιδικής και Αγίου Όρους.

Ο λόγος αυτών των επιθέσεων οφείλεται στην επιστημονική άποψη, σύμφωνα με την οποία τα ευρήματα αυτά έχουν μεταφερθεί στο σημείο που εντοπίστηκαν από τις μπαζώσεις των δασικών δρόμων που έγιναν την δεκαετία του 60, συν του ότι αυτά τα ευρήματα θα μπορούσαν να μεταφερθούν σε άλλο σημείο για να συντηρηθούν και να αναδειχθούν ακόμη καλύτερα.

Το ακριβώς αντίθετο δηλαδή απ’ αυτό που ισχυρίζεται το antigold σύστημα, το οποίο βρήκε μια επιπλέον πρόφαση για να μπλοκάρει το επενδυτικό έργο, καθώς ακόμη βρίσκεται σε εκκρεμότητα η απόφαση του ΚΑΣ για την μεταφορά ή μη αυτών των αρχαιολογικών ευρημάτων.

Εικόνα απ’ αυτή την βάναυση αντιμετώπιση του κ. Παπαστάθη αποκτήσαμε από το βίντεο που ήρθε από τους ίδιους τους antigold στη δημοσιότητα τον περασμένο Φεβρουάριο, όπου ο αρχαιολόγος έγινε αποδέκτης χλευασμού κατά τη διάρκεια ενημερωτικής εκδήλωσης που έγινε στην Ιερισσό υπό την αιγίδα του Δήμου Αριστοτέλη.


Τόσο καιρό αναρωτιόμαστε πως είναι δυνατόν να μην επεμβαίνει ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων για να υποστηρίξει έναν συνάδελφο αρχαιολόγο; Ανεξάρτητα από το αν συμφωνεί η διαφωνεί με την εισήγηση του κ. Παπαστάθη. Τι σημασία έχει; Είναι συμπεριφορά αυτή απέναντι σ΄έναν επιστήμονα που έκανε έργο στις Σκουριές; 

Η απορία μας λύθηκε ως ένα βαθμό, έπειτα από σχετική δημοσίευση του ιστολογίου της ΜΚΟ «παρατηρητήριο μεταλλευτικών δραστηριοτήτων» στο twitter μιας αφίσας για μια… ενημερωτική ημερίδα που θα λάβει μέρος για τα «μνημόνια και τις διακρατικές συμφωνίες», διαβάσαμε το πάνελ των υπόλοιπων συμμετοχών.

Αναδημοσιεύουμε την αφίσα χωρίς περαιτέρω σχόλια. Τα συμπεράσματα ανήκουν σε εσάς.


5 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Κατεβασετο γρηγορα γιατι αλλο νοημα απο αυτο που θες βγενει.

Πολίτες Αριστοτέλη είπε...

Απάντηση στο σχόλιο @26 Ιανουαρίου 2017 - 5:48 π.μ.

Αντί να κατεβάσουμε το άρθρο θα προτιμούσαμε να μας στείλετε κάτι δικό σας που να είναι χρηστικό και δημοσιεύσιμο. Γίνεται;

Ανώνυμος είπε...

Καραμπινάτη διαπλοκή!Χωρίς πολλά λόγια. Αυτό είναι το σύστημα που έχει χτιστεί γύρω από το antigold.

Ανώνυμος είπε...

Αν θες Π Α απαντησε μας σ αυτο που ακουγεται οτι δεν βγαζεις ολα τα σχολια που σε ενοχλουν ΑΡ ΤΕΛ ης

Πολίτες Αριστοτέλη είπε...

Απάντηση στο σχόλιο @26 Ιανουαρίου 2017 - 7:57 μ.μ.

Αν τα σχόλια είναι κόσμια δεν τίθεται κανένα ζήτημα.

Εσύ θα μας στείλεις κάτι σχετικό με την ανάρτηση με της οποίας τον τίτλο δεν συμφωνείς ή πέρασε...;