Σάββατο 18 Φεβρουαρίου 2017

ΕΠΕΝΔΥΣΗ ΧΡΥΣΟΥ ΣΤΟΝ Δ. ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗ: ΜΕΤΑΞΥ ΣΦΥΡΑΣ ΚΑΙ ΑΚΜΟΝΟΣ Ο ΣΤΑΘΑΚΗΣ ΓΙΑ ΤΙΣ "ΣΚΟΥΡΙΕΣ" ΑΠΟΦΑΣΙΖΕΙ... ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΕΙΣ


Του Αθ. Καρίνα Μεταλλειολόγου Μηχανικού - Γεωτεχνικού

Μία από τις «καυτές πατάτες» που παρέλαβε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ) κος Σταθάκης, μαζί με τον υπουργικό θώκο, ήταν ο φάκελος της επένδυσης χρυσού στη ΒΑ Χαλκιδική, για τους γνωστούς λόγους της πρόσφατης ιστορίας της υπόθεσης, συμπεριλαμβανομένης της παρακαταθήκης του προκατόχου του κου Σκουρλέτη και των θέσεων του κόμματός του.

Από τη μια οι ξεκάθαρες θέσεις του υπουργού υπέρ των επενδύσεων και οι επιτακτικές και αδήριτες ανάγκες της χώρας για επενδύσεις και από την άλλη οι αντιδράσεις μερίδας κυβερνητικών βουλευτών στην υλοποίηση της επένδυσης σε  συνδυασμό με τις πιέσεις άμεσες και έμμεσες των antigold, καθιστούν τη διαχείριση και το χειρισμό του θέματος ακροβατικό σε τεντωμένο σχοινί,

αφού υπό ορισμένες υποθέσεις μπορεί να οδηγήσει ακόμη και στην πτώση της κυβέρνησης, λαμβάνοντας υπόψη ότι υπάρχουν βουλευτές της συγκυβέρνησης οι οποίοι έχουν υπαινιχθεί ακόμα και την καταψήφιση των μέτρων της 2ης αξιολόγησης, εάν δοθούν οι εκκρεμούσες άδειες  ρουτίνας στην Ελληνικός Χρυσός Α.Ε.

Σταθμίζοντας ο υπουργός ΠΕΝ αυτά που θα μπορούσε να καρπωθεί η κυβέρνηση και ιδιαίτερα το κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ σε σχέση με αυτά που θα μπορούσε να απολέσει στην περίπτωση που θα προχωρούσε στη χορήγηση των εκκρεμουσών αδειών ρουτίνας, κατέληξε στην απόφαση ότι είναι προτιμότερο να διαχειριστεί την υπόθεση κατά τρόπον ώστε να κερδίσει χρόνο, χωρίς να υπάρξουν συνταρακτικές αλλαγές στο σκηνικό, στο ορατό τουλάχιστον μέλλον, εξαντλώντας τα όρια της υπομονής του επενδυτή και αδιαφορώντας για την αγωνία χιλιάδων εργαζομένων και των οικογενειών τους για τη ζωή τους αφενός και αφετέρου για την ανάπτυξης της χώρας.

Τη λύση ίσως να δώσει και πάλι το Συμβούλιο της Επικρατείας στο οποίο έχει προσφύγει ο επενδυτής για το θέμα της μεταλλουργίας χρυσού. Προς το παρόν δεν είναι γνωστό το πότε θα εξετασθεί η προσφυγή, η οποία πραγματοποιήθηκε στα τέλη του περασμένου έτους και βέβαια δεν μπορεί να προεκτιμηθεί η απόφαση. Σε κάθε περίπτωση όμως και αυτή η διαδικασία συνιστά σημαντική ανωμαλία και καθυστέρηση στην ομαλή και απρόσκοπτη υλοποίηση της επένδυσης, η οποία προχωρά μετ’ εμποδίων ούτως ή άλλως από το 2004 έως σήμερα.

Στο πλαίσιο των ανωτέρω και δεδομένης της επικείμενης αλλαγής στο τιμόνι του επενδυτή, δεν είναι δυνατόν να εκτιμηθούν, με σχετική έστω ασφάλεια, οι εξελίξεις, οι οποίες μπορεί να ανατραπούν πλήρως στην περίπτωση που διενεργηθούν εθνικές εκλογές στη χώρα και αλλάξει το πολιτικό σκηνικό.

Σε κάθε περίπτωση, η ιστορία θα πρέπει να μας διδάσκει όλους. Τα εμπόδια που ορθώθηκαν έως σήμερα είναι πάρα πολλά και όλα ξεπεράστηκαν. Το ίδιο θα γίνει και στο μέλλον. Το ποτάμι δεν γυρίζει πίσω. Η επένδυση χρυσού στη ΒΑ Χαλκιδική είναι καταδικασμένη να ολοκληρωθεί και να λειτουργήσει. Ζητούμενο θα πρέπει να είναι η αξιοποίηση της κληρονομιάς και των συγκριτικών πλεονεκτημάτων του τόπου μας, επ’ ωφελεία όλων.

Με εκτίμηση,
Αθανάσιος Γ. Καρίνας