Πέμπτη 6 Απριλίου 2017

ΤΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ ΑΠΑΝΤΑ ΣΤΗΝ Κ. ΙΓΓΛΕΖΗ & ΑΚΟΜΗ 37 ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΥΠΕΡ ΤΗΣ ΝΟΜΙΜΟΠΟΙΗΣΗΣ ΤΟΥ ΕΛΕΥΘΕΡΟΥ ΚΑΜΠΙΝΓΚ


To Επιμελητήριο Χαλκιδικής εξέδωσε ανακοίνωση αναφορικά με την πρόταση νομιμοποίησης του ελεύθερου κάμπινγκ που κατέθεσαν σε επερώτηση τους 38 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ μεταξύ αυτών και η βουλεύτρια Χαλκιδικής και πρόεδρος της επιτροπής περιβάλλοντος της βουλής Κατερίνα Ιγγλέζη.

Στην ανακοίνωση του το Επιμελητήριο Χαλκιδικής αντικρούει αυτή την πρόταση με σειρά από επιχειρήματα που κυρίως έχουν να κάνουν με το οικονομικό αντίκτυπο αυτής της πρότασης στους επαγγελματίες του τουρισμού.

Αναλυτικά η ανακοίνωση του Επιμελητηρίου που απεστάλη και στην Υπουργό Τουρισμού Έλενα Κουντουρά έχει ως εξής:

"Σύμφωνα με το σκεπτικό τους, οι βουλευτές, συνδέουν την ελεύθερη κατασκήνωση με το κοινωνικό κράτος, ότι θα μπορούσε να αποτελέσει μια μορφή εναλλακτικού τουρισμού, ενώ τονίζουν πως η εκ νέου ρύθμιση του ελεύθερου κάμπινγκ "θα μπορούσε να είναι ένα μέτρο αντίστοιχο του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος" που συντελεί και στην ανάπτυξη της ελεύθερης προσωπικότητας, αυτοοργάνωσης, συμβίωσης… του ανθρώπου. 

Όπως πολύ καλά θα γνωρίζουν οι αξιότιμοι βουλευτές μας, η ελεύθερη κατασκήνωση απαγορεύεται βάσει νόμου όχι μόνο στην πατρίδα μας, αλλά σε όλη την Ευρώπη, που την τυποποιεί και ποινικά".

Στη χώρα μας με το Ν. 4276/2014 ρυθμίζεται το ζήτημα του ελεύθερου κάμπινγκ, επιβάλλοντας τον περιορισμό του σε οργανωμένους χώρους συγκεκριμένων προδιαγραφών, που προστατεύουν και διατηρούν το φυσικό περιβάλλον και ταυτόχρονα απαγορεύοντάς το σε κοινόχρηστους χώρους. 

Τα όσα δε, περί ανάπαυσης, αναψυχής και απόλαυσης της φύσης που επικαλούνται οι 38, τα προσφέρουν και τα κάμπινγκ που είναι νόμιμες επιχειρήσεις, που πληρούν τις προδιαγραφές λειτουργίας που ορίζει ο νόμος, απασχολούν προσωπικό, πληρώνουν φόρους ασφαλιστικές εισφορές στο κράτος, πραγματοποιούν επενδύσεις και συμβάλλουν στη μείωση της ανεργίας και στην αύξηση των εσόδων του κράτους", υποστηρίζει το Επιμελητήριο.

"Οποιαδήποτε εγκατάσταση σκηνών, τροχόσπιτων και αυτοκινούμενων τροχόσπιτων σε χώρους εκτός των κάμπινγκ, που παρατηρείται πολλές φορές μέσα σε δάση, σε περιοχές Natura- απείρου κάλους, εκτός του ότι είναι παράνομη, υπονομεύει τηνκαθαριότητα του περιβάλλοντος, τους κανόνες υγιεινής και είναι πρόκληση για τη δημόσια υγεία, εγκυμονεί κίνδυνο πυρκαγιάς, συντελεί στην ανάπτυξη παραβατικών συμπεριφορών και ενεργειών, και επιπλέον στερεί έσοδα από το κράτος και από τις επιχειρήσεις. 

Μεγάλο μέρος της ευθύνης της έξαρσης αυτού του φαινομένου το φέρει βέβαια και η πολιτεία με την ελλιπή αστυνόμευση της και την απουσία της τουριστικής αστυνομίας", υπογραμμίζει.

"Ο κόσμος του τουρισμού είναι ιδιαίτερα ευαίσθητος στο θέμα του παράνομου - ελεύθερου κάμπινγκ, που έχει εξελιχθεί σε μάστιγα, μεταφέροντας τον πολιτισμό μας και την κακή εικόνα για την Ελλάδα μας και στο εξωτερικό. Αυτό το υπέροχο προϊόν που διαθέτει η Ελλάδα, με τον ήλιο, τις καθαρές θάλασσες και τις ακτές, πρέπει να το διαφυλάξουμε. 

Ο λόγος που κατά τους 38 βουλευτές της κυβέρνησης, θα πρέπει να επιτραπεί η ελεύθερη κατασκήνωση και για οικονομικούς λόγους, δεν υφίσταται γιατί τους υπενθυμίζουμε ότι υπάρχουν και τα δημοτικά κάμπινγκ που διαθέτουν οικονομικές τιμές και πληρούν όλες τις προϋποθέσεις λειτουργίας. 

Αυτό που θα έπρεπε να τους ανησυχεί είναι ότι με τα οικονομικά μέτρα που έχουν ψηφίσει στην Ελληνική Βουλή, έχουν εξουθενώσει όλους τους Έλληνες και έχουν πλήξει βάναυσα την αξιοπρέπεια και την προσωπικότητα τους. 

Μια ενδεχόμενη υιοθέτηση των προτάσεων τους θα πλήξει έναν ακόμα επιχειρηματικό κλάδο που προσπαθεί να επιβιώσει, ο οποίος είναι από τους πλέον αναπτυσσόμενους και αντιπροσωπευτικότερους της πατρίδας μας", καταλήγει η σχετική ανακοίνωση.

Αναδημοσίευση από halkidikifocus

1 σχόλια:

Σκανδιναβός είπε...

Σε όλη την Ευρώπη; Για Επιμελητήριο πιάνεται αδιάβαστο.

Στις Σκανδιναβικές χώρες είναι γραμμένο στο σύνταγμα ότι ο οποιοσδήποτε μπορεί να κατασκηνώσει όπου θέλει και να μαζέψει τροφή από όλες τις δημόσιες εκτάσεις. Υπάρχει μέχρι και άτυπη παραδοχή ότι μπορείς να κατασκηνώσεις μέχρι και σε ιδιωτική έκταση εφόσον πρώτα το πεις στον ιδιοκτήτη.

Πολύ αδιάβαστο το Επιμελητήριο.