Τρίτη 11 Απριλίου 2017

ΤΟ ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΚΑΜΠΙΝΓΚ ΕΝΟΧΛΕΙ... ΑΠΟ #SKOURIES ΔΕΝ ΕΝΟΧΛΕΙ?

Σκουριές Αύγουστος 2015: Ελεύθεροι κατασκηνωτές εν δράση...  

Κοινό μέτωπο αντίθεσης σύστησαν οι τοπικοί φορείς της Χαλκιδικής απέναντι στην πρόταση των 38 βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ μεταξύ αυτών και της Κατερίνας Ιγγλέζη για την νομιμοποίηση της ελεύθερης κατασκήνωσης.

Είναι φυσιολογική η αντίδραση αυτή, καθώς πιθανή νομική απελευθέρωση του κάμπινγκ που επιζητούν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, σε συνδυασμό με την πληθώρα "παραθύρων" σαν κι' αυτά που χτίζει η Ελληνική νομοθεσία με αποτέλεσμα σχεδόν κανένας νόμος να μην έχει ισχύ, δημιουργεί ποικίλες ανησυχίες και αμφιβολίες ως προς το πως θα εφαρμοστεί.

Επιπλέον, μπορεί οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ να θεωρούν πως αυτού του τύπου "εναλλακτικός τουρισμός" δημιουργεί οφέλη στην τοπική οικονομία, ωστόσο στην πραγματική οικονομία και κοινωνία τα πράγματα δεν εξελίσσονται έτσι, όπως τα λένε οι βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος.

Μας το υπενθυμίζει η εμπειρία από τις αναμνήσεις που έχουμε οικοδομήσει χάρη στις ελεύθερες κατασκηνώσεις των αλληλέγγυων των antigold, είτε στην Ιερισσό, είτε στις Σκουριές, τα τελευταία χρόνια, όπου στην κορύφωση της καλοκαιρινής σεζόν είχαμε εικόνες επεισοδίων που έκαναν τον γύρο του κόσμου δυσφημώντας το τουριστικό προϊόν της Χαλκιδικής, πέρα από την αναστάτωση και την ένταση στην τοπική κοινωνία.

Σ' ότι αφορά την τοπική οικονομία, αυτή που φορολογείται δηλαδή, το μοναδικό κατάστημα που δούλευε ήταν ένα σούπερ μάρκετ ξένης εταιρείας στο οποίο οι αλληλέγγυοι των antigold πήγαιναν με τον κουμπαρά τους! 

Αυτές τις λεπτομέρειες δεν τις γνωρίζουμε μόνο εμείς. Τις ξέρουν οι πάντες. Τα συζητούσαν και μεταξύ τους οι εκπρόσωποι των φορέων του τουρισμού. Δεν τους πείραζε όμως γιατί οι Σκουριές καίγονταν κυριολεκτικά κάποιες φορές από τα εύφλεκτα υλικά που χρησιμοποιούσαν οι... κατασκηνωτές στις μάχες τους με τους αστυνομικούς. Και οι Σκουριές όπως και να το κάνουμε είναι αρκετά μακριά από τις ανεπανάληπτες παραλίες της Χαλκιδικής. 

Αν όμως από τότε ξεσηκώνονταν οι φορείς του τουρισμού με αυτή την κατάσταση που είχε τον μανδύα της ελεύθερης κατασκήνωσης "για τη χαρά και την προστασία της φύσης", ίσως να μην φτάναμε στο σημείο να ακούμε βουλευτές να ζητούν επισήμως την νομιμοποίηση του ελεύθερου κάμπινγκ.

Έτσι είναι όμως η ζωή. Όταν αδιαφορείς για την φωτιά που ξέσπασε στο σπίτι του γείτονα σου, είναι βέβαιο ότι αυτή η φωτιά θα απειλήσει και εσένα... Αν την προλάβεις έχει καλώς, αλλιώς θα σε κάψει...

Δυστυχώς, μέσα στις πολλές παθογένειες και τις ελλείψεις που εμφανίζει η κοινωνία μας μας είναι και η διορατική ματιά που να κοιτάζει με βάθος τις καταστάσεις που καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε. 

Η επιπολαιότητα μας χαρακτηρίζει...

1 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Είναι πολύ πιθανό με τις εμμονές που έχει η Ιγγλέζη με τα μεταλλεία να ζήτησε την νομιμοποίηση του free camping για να γίνεται η δραστηριότητα υπό την στενή επιτήρηση ακτιβιστών που θα παριστάνουν τους κατασκηνωτές.