Δευτέρα 15 Μαΐου 2017

ΕΠΕΝΔΥΣΗ ΧΡΥΣΟΥ ΣΤΟΝ ΔΗΜΟ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗ: ΝΑ ΣΥΜΦΙΛΙΩΘΟΥΜΕ Ή ΝΑ ΣΥΝΕΧΙΣΟΥΜΕ ΝΑ ΖΟΥΜΕ ΔΙΧΑΣΜΕΝΟΙ?


Του Αθ. Καρίνα Μεταλλειολόγου Μηχανικού - Γεωτεχνικού

Το δίλημμα ανακύπτει αβίαστα σε όσους ζούνε στη ΒΑ Χαλκιδική και βιώνουν καθημερινά τις απερίγραπτες καταστάσεις προστριβής, διενέξεων ή και βίας μεταξύ αυτών που τάσσονται υπέρ της μεταλλευτικής επένδυσης και αυτών που είναι κατά. 

Το δίλημμα είναι πολύ σοβαρό και απασχολεί όσους ενδιαφέρονται για το μέλλον της κοινωνίας και του τόπου μας στο Δήμο Αριστοτέλη. Αφορμή της παρούσας ανάρτησης αποτέλεσε ο προβληματισμός που τέθηκε πρόσφατα σχετικά με την πρόσληψη antigold από την Ελληνικός Χρυσός Α.Ε..

Η απάντηση στον εν λόγω προβληματισμό θα πρέπει να βασισθεί στην απάντηση στο δίλημμα να συμφιλιωθούμε ή να συνεχίσουμε να ζούμε διχασμένοι. Εάν η πολιτική βούληση είναι να ξεπεραστεί ο διχασμός και να επιτευχθεί η συμφιλίωση μεταξύ των κατοίκων στη ΒΑ Χαλκιδική,

τότε η απάντηση είναι ότι η Ελληνικός Χρυσός Α.Ε. θα πρέπει να δίνει τη δυνατότητα σε όλους τους συμπολίτες μας να διεκδικήσουν μία θέση εργασίας και να μην αποκλείεται κανείς λόγω «πολιτικών φρονημάτων». Αυτό επί της αρχής ίσως να είναι εύκολα αποδεκτό και μπορεί να υιοθετηθεί ως πολιτική. Να μπορούν όλοι να υποβάλλουν αίτημα πρόσληψης.

Το πραγματικό δίλημμα όμως ανακύπτει για την Ελληνικός Χρυσός η οποία στην υποθετική περίπτωση που θέλει να καλύψει μία θέση εργασίας, έστω την τελευταία, και από την αξιολόγηση των διαθέσιμων αιτήσεων έχει προσδιορίσει με αντικειμενικά και κοινωνικά κριτήρια δύο πιθανούς εργαζόμενους, οι οποίοι είναι απολύτως ισάξιοι από κάθε άποψη, με μόνη διαφορά ότι ο Α είναι υποστηρικτής της επένδυσης και ο Β πολέμιος. Ποιον θα πρέπει να προσλάβει; 

Σε αυτή την περίπτωση η πλάστιγγα θα πρέπει αναμφίβολα να γείρει προς την πλευρά του Α, ο οποίος με τη στάση του έχει προσφέρει θετική υπηρεσία στο εγχείρημα του επενδυτή, σε αντίθεση με τον Β. Η θέση αυτή μεταφράζεται ότι οι υποστηρικτές της επένδυσης θα πρέπει να έχουν προτεραιότητα έναντι των πολέμιων, χωρίς να αποκλείονται οι τελευταίοι.

Στην παρούσα φάση όμως, υλοποίησης και ανάπτυξης της επένδυσης, κατά την οποία υπάρχει δυνατότητα ακόμη απασχόλησης σημαντικού αριθμού εργαζομένων, θα μπορούσε να ληφθεί μία πολιτική απόφαση εκ μέρους της Ελληνικός Χρυσός Α.Ε. να εφαρμοσθεί ένας κανόνας ποσόστωσης για τους πολέμιους της επένδυσης σε συνδυασμό με μία πολιτική κάλυψης επιλεγμένων θέσεων οι οποίες να έχουν πολλαπλασιαστικό αντίκτυπο στην τοπική κοινωνία, όπως για παράδειγμα ο τομέας του περιβάλλοντος.

Τα ανωτέρω αφορούν στην αξιολόγηση της στάσης του ίδιου του προσώπου που ενδιαφέρεται να απασχοληθεί στο έργο. Η στάση συγγενικών του προσώπων δεν θα πρέπει να λαμβάνεται υπόψη εν γένει, αλλά να αξιολογείται κατά περίπτωση, λαμβάνοντας υπόψη ότι σε πολλές περιπτώσεις γονείς και παιδιά ή αδέλφια τηρούν διαφορετικές στάσεις και βρίσκονται σε ρήξη εξαιτίας αυτού του λόγου.

Το βέβαιο είναι ότι η Ελληνικός Χρυσός Α.Ε. έχει τη δυνατότητα και τα μέσα να εφαρμόσει όποια πολιτική θέλει, με άμεσο αντίκτυπο στην τοπική κοινωνία. Ζητούμενο είναι οι εργαζόμενοι με τα σωματεία τους να επιδιώξουν να επηρεάσουν αυτή την πολιτική προς την κατεύθυνση της συμφιλίωσης των δύο πλευρών, ώστε να σβήσουν οι διαχωριστικές γραμμές και να γεφυρωθούν οι διαφορές, για να μπορέσουμε όλοι μαζί να σχεδιάσουμε και να υλοποιήσουμε το κοινό μας μέλλον στο Δήμο Αριστοτέλη, για μας και για τα παιδιά μας.

Με εκτίμηση,
Αθανάσιος Γ. Καρίνας


2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Πως να συμφιλιωθείς κ. Καρίνα με εκείνους που σου κατέστρεψαν την περιουσία και δεν σου ζητάνε ούτε μια συγνώμη;

Αθανάσιος Γ. Καρίνας είπε...

Η μεγαλοψυχία είναι αρετή, σε αντίθεση με τη μνησικακία. Μπορείς να δείξεις τι άνθρωπος είσαι. Άσε στο θεό την οργή.