Δευτέρα 12 Ιουνίου 2017

ΟΡΥΧΕΙΟ ΑΜΥΝΤΑΙΟΥ: ΑΠΟ ΤΟ 2012 ΟΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΤΗΣ ΔΕΗ ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΟΥΣΑΝ ΤΗΝ ΠΟΛΙΤΕΙΑ ΟΤΙ ΤΟ ΟΡΥΧΕΙΟ ΑΠΕΙΛΕΙΤΑΙ ΑΠΟ ΚΑΤΑΡΡΕΥΣΗ ΕΞΑΙΤΙΑΣ ΤΩΝ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΩΝ ΕΡΓΑΣΙΩΝ!


Πολλά έχουν ακουστεί τις τελευταίες ώρες για τις ευθύνες που πρέπει να αναζητηθούν προς την κατεύθυνση της τοπικής εφορίας αρχαιοτήτων (ΚΘ' ΕΠΚΑ) για την κατάρρευση τεράστιων εδαφικών μαζών που σημειώθηκε το περασμένο Σάββατο το πρωι στο ορυχείο λιγνίτη της ΔΕΗ στο Αμύνταιο της Φλώρινας. 

Το σίγουρο είναι ότι από τα τέλη του 2012 ο νυν πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ - ΔΕΗ και τότε πρόεδρος του σωματείου παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας "Ο ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ" με συνεχείς επιστολές του ενημέρωνε την τότε ηγεσία του ΥΠ.ΠΟ. πως το ορυχείο απειλείται με μια καταστροφική κατολίσθηση εξαιτίας της παύσης της λειτουργίας που επέβαλε η τοπική εφορία αρχαιοτήτων για να γίνουν σωστικές ανασκαφές σε μια έκταση 110 στρεμμάτων.

Όπως υποστήριζε από τότε αλλά και σήμερα μετά την πολύ σοβαρή εξέλιξη που σημειώθηκε ο κ. Αδαμίδης αυτές οι παρεμβάσεις της αρχαιολογίας  προκάλεσαν μια τεράστια καθυστέρηση στην χορήγηση άδειας  για τη χρήση εδαφών προκειμένου να αποσυμφορηθεί το πρώτο επίπεδο του ορυχείου και έτσι δεν επέτρεψε τις  απαραίτητες εργασίες για την ομαλή διάνοιξη και λειτουργία του. 

Όπως τονίζει σήμερα σε δηλώσεις του ο πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ – ΔΕΗ ίσως αυτή η ζημιά να είχε αποφευχθεί αν είχαν γίνει αυτές οι εργασίες.   

Το τι ακριβώς έγραφε στην επιστολή του προς τον τότε Αναπληρωτή ΥΠ.ΠΟ. Κώστα Τζαβάρα το 2012 μπορείτε να το διαβάσετε πατώντας κλικ ΕΔΩ΄.

4 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Βαραίνουν όλο και περισσότερο οι ευθύνες των αρχαιολόγων σ' αυτή τη χώρα. Ελληνικό, Σκουριές, Μετρό Θεσσαλονίκης και τώρα Αμύνταιο.
Είναι βέβαιο ότι θα μακρύνει και άλλο ο λογαριασμός εξαιτίας της ιδεολογικής εμμονής τους απέναντι σε κάθε είδους μορφή ανάπτυξη και την εξορυκτική δραστηριότητα βέβαια.
Κατά τ' άλλα ας "φάνε" αρχαία τα οποία τα επιτρέπουν να τα δούν οι τουρίστες μας από τις 10 μέχρι τη 1 το μεσημέρι.

Ανώνυμος είπε...

Οι αρχαιολόγοι εξελίσσονται σε μάστιγα για την χώρα αντί για ευλογία. Θυσιάζουν την επιστήμη, ακυρώνουν την τεχνολογία για το κομματικό - συντεχνιακό συμφέρον τους. Αυτοαπαξιώνονται και μαζί τους κατολισθαίνει ολόκληρη η χώρα μας.

Ανώνυμος είπε...

Μην ξεχνάτε την Αμφίπολη. Και εκεί κάποιοι αρχαιολόγοι λειτούργησαν σαν χρήσιμοι ηλίθιοι για να απαξιωθεί το μνημείο και να μείνει στα χαμηλά η παγκόσμια σημασία και ακτινοβολία του.

Ανώνυμος είπε...

Τις καλλιέργειες που είναι δίπλα στο ορυχείο του λιγνίτη τις βλέπουν οι δικοί μας οι οικολόγοι; Όχι γιατι μας λένε ότι μόνο με την ιδέα της μεταλλευτικής μπορούμε να πάθουμε την κακιά αρρώστια. Να τα βλέπουν αυτά και να σκέφτονται τις αρλούμπες αραδιάζουν.