Τρίτη 13 Ιουνίου 2017

ΕΠΕΝΔΥΣΗ ΧΡΥΣΟΥ ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗ: ΔΙΑΙΤΗΣΙΑ!!! Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ "ΠΑΙΖΕΙ ΤΑ ΡΕΣΤΑ ΤΗΣ"


Του Αθ. Καρίνα Μεταλλειολόγου Μηχανικού - Γεωτεχνικού 

Για μία ακόμη φορά χρειάζεται να ανακαλέσουμε όλοι στη μνήμη μας την ιστορία της υπόθεσης. Τις προεκλογικές δεσμεύσεις του ΣΥΡΙΖΑ (2014-15). Την εκλογή της βουλευτού του ΣΥΡΙΖΑ από τη ΒΑ Χαλκιδική. 

Τις μετέπειτα ενέργειες των κυβερνητικών παραγόντων. Την απόφαση του κου Σκουρλέτη να κλείσει το μεταλλείο. Τις τότε δηλώσεις του κου Σταθάκη. Τις antigold πιέσεις. Τις δικαστικές αποφάσεις που δικαιώνουν τον επενδυτή σε όλες τις περιπτώσεις. Το χρονισμό των πολιτικών ενεργειών με κρίσιμας πολιτικά γεγονότα, όπως η προκήρυξη εκλογών και η ψηφοφορία για τα μέτρα της 2ης αξιολόγησης.

Εάν ανακαλέσουμε όλα αυτά στη μνήμη μας, εύκολα θα κατανοήσουμε τη θέση  του κου Σταθάκη, ο οποίος κλήθηκε να διαχειριστεί την υπόθεση της επένδυσης χρυσού στη ΒΑ Χαλκιδική σε ένα ασφυκτικό πλαίσιο περιορισμών (πολιτικών, οικονομικών, νομικών, μικροκομματικών και ιδεολογικών) και ενδοκυβερνητικών αντιφάσεων, με απώτερο σκοπό να ισορροπήσει στο τεντωμένο σχοινί και να κερδίσει χρόνο, χωρίς να δυσαρεστήσει κατά το δυνατόν τους αντιδρώντες και την επικεφαλής αυτών βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ στη ΒΑ Χαλκιδική ή έστω να έχει κάτι να τους λέει.

Σε αυτό το πλαίσιο λοιπόν ο κος Σταθάκης, αμέσως σχεδόν μόλις ανέλαβε το χαρτοφυλάκιο του ανακοίνωσε την προσφυγή σε διαιτησία, θεωρώντας ως τη μόνη διαδικασία με την οποία θα μπορούσε σχετικά ελεγχόμενα να διαχειριστεί την υπόθεση, κερδίζοντας χρόνο και ελαχιστοποιώντας τις πιθανότητες να χάσει όπως ο προκάτοχός του, με «νοκ άουτ» δικαστική απόφαση. 

Η επιλογή αυτή του κου Σταθάκη μπορεί να χαρακτηριστεί ως μία έξυπνη πολιτική κίνηση και υπό ορισμένες προϋποθέσεις είναι ενδεχόμενο να αποσκοπεί στο 0να αποβεί το «κύκνειο άσμα» των αντιδρώντων, με το γράμμα . . . της σύμβασης. Με αυτή τη διαδικασία της διαιτησίας η κυβέρνηση «παίζει τα ρέστα της» σε όλα τα τερέν.

Ως διαδικασία η διαιτησία είναι θετική διότι θα δοθεί η δυνατότητα, σε σύντομο χρονικό διάστημα, να κατατεθούν και να αποσαφηνιστούν όλα τα θέματα που απασχολούν την πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΝ. 

Ο επενδυτής βρίσκεται σε σαφώς ευνοϊκή θέση αφού είναι κατοχυρωμένος για όλα τα θέματα από αντίστοιχες δικαστικές αποφάσεις αφενός και αφετέρου έχει να επικαλεστεί σειρά παραβάσεων της σύμβασης εκ μέρους του Δημοσίου. 

Ακόμη και το θέμα την πιλοτικής εγκατάστασης της μεταλλουργίας να τεθεί, μπορεί με εύκολο σχετικά τρόπο να αντιμετωπιστεί, είτε με περαιτέρω δοκιμές στη Φιλανδική εταιρεία Outotec είτε με εγκατάσταση πιλοτικής μονάδας στη θέση των μεταλλείων, το κόστος του οποίου ανέρχεται σε λίγες δεκάδες εκατομμύρια. 

Ας κάνουμε λίγο υπομονή. Στο έγγραφο πρόσκληση που θα αποστείλει το ΥΠΕΝ στον επενδυτή θα διατυπώνονται όλα τα θέματα επί των οποίων προσφεύγει στη διαιτησία το ΥΠΕΝ.

Η ιστορία είναι υπέρ της επένδυσης. Τα δεδομένα είναι υπέρ του επενδυτή. Προς το παρόν απαιτείται αισιοδοξία. Μέχρι τέλος του χρόνου θα ξεκαθαρίσει το τοπίο από τη διαδικασία της διαιτησίας. Μέχρι τότε δεν έχει κανείς να φοβάται τίποτα.

Με εκτίμηση,

Αθανάσιος Γ. Καρίνας

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Είναι πολύ θετική η αισιόδοξη ματιά σας κ. Καρίνα. Από τον τρόπο που αναπτύσσετε την σκέψη σας φανερώνεται ολόκληρο το πρόβλημα της Ελλάδας. Οι κυβερνήσεις της. Είναι φαιδρές δίχως αμφιβολία. Για να ικανοποιήσουν ακόμη φαιδρότερους ανθρώπους χωρίς καμία σοβαρή κοινωνική και επιστημονική υπόσταση αμφισβητούν μια επένδυση 1,5 δις δολλαρίων.
Αυτός είναι και ο λόγος που δεν συμμερίζομαι αυτή την αισιοδοξία σας κ. Καρίνα.Ο χρόνος αυτής της επένδυσης πολύ φοβάμαι ότι κυλάει αντίστροφα. Έχουν τιναχτεί στον αέρα όλοι οι προγραμματισμοί του έργου. Και δεν είναι μόνο αυτή η επενδυση. Είναι η κατάσταση που επικρατεί σ' ολόκληρη τη χώρα. Τα πάντα βρίσκονται μέσα στην φορμόλη. Η οσμή που αναδύεται είναι τρομερά δυσάρεστη. Σαν επιστήμονας συνάδελφος μηχανικός εύχομαι να δικαιωθείτε εσείς και να μην επιβεβαιωθεί η ανησυχία μου.
Εννοείται βέβαια πως δεν παρατάμε τα όπλα και συνεχίζουμε να υπηρετούμε με πάθος και αφοσίωση το έργο μας. Γιατί αυτό το έργο κ. Καρίνα το σχεδίασαν και το υλοποιούν Έλληνες μηχανικοί με την βοήθεια των κορυφαίων ίσων εργατοτεχνιτών και μεταλλωρύχων στα Βαλκάνια. Τουλάχιστον...

Αθανάσιος Γ. Καρίνας είπε...

Ο επενδυτής έχει τον τελευταίο λόγο. Οφείλουμε να του δίνουμε αισιόδοξη προοπτική. Εάν απογοητευτεί θα φύγει, αν και το επενδεδυμένο αναπόσβεστο κεφάλαιο είναι μεγάλο.

Η αισιοδοξία μου θεωρώ ότι είναι βάσιμη. Οι ενδεδειγμένοι χειρισμοί απαιτούνται από όλους, σε όλα τα επίπεδα.