Παρασκευή, 2 Ιουνίου 2017

ΚΕΦΑΛΑΣ (ΣΜΕ): "ΝΑ ΕΦΑΡΜΟΣΤΕΙ Η ΕΘΝΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΟΡΥΚΤΩΝ ΠΟΡΩΝ"


Την εφαρμογή το συντομότερο της Εθνικής Πολιτικής Αξιοποίησης Ορυκτών Πόρων, με νομική κατοχύρωση της, χρονοδιάγραμμα εφαρμογής και προτεραιότητες υλοποίησης, θεωρεί απαραίτητη προϋπόθεση για τη βιώσιμη διαχείριση των ορυκτών πρώτων υλών στην Ελλάδα ο πρόεδρος του Συνδέσμου Μεταλλευτικών Επιχειρήσεων κ. Αθανάσιος Κεφάλας, όπως τόνισε κατά την ομιλία του στο 7ο Διεθνές Συνέδριο Μεταλλευτικών Πόρων της Ελλάδας που πραγματοποιείται σήμερα στην Αθήνα, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση.

Ο κ. Κεφάλας μετείχε σε συζήτηση στρογγυλής τράπεζας στην οποία υπογράμμισε επίσης την ανάγκη της Εκπόνησης Ειδικού Χωροταξικού για τις Ορυκτές Πρώτες Ύλες της χώρας.

Ο πρόεδρος του Συνδέσμου επιπλέον επισήμανε τις δυνατότητες συνεισφοράς του κλάδου στην επιδιωκόμενη ανάκαμψη της εθνικής οικονομίας, όντας υπεύθυνος εργοδότης, με αποδεδειγμένη διεθνή ανταγωνιστικότητα, σημαντική συμβολή στην ανάπτυξη και την αναβάθμιση των υποδομών της περιφέρειας, καινοτόμος και μοχλός αλλά και πόλος έλξεως επενδύσεων.

Τέλος, αναφέρθηκε ιδιαίτερα στο γεγονός ότι πλέον το σύνολο της πολιτικής ηγεσίας και η κοινή γνώμη συνειδητοποιούν τον στρατηγικό ρόλο της εξορυκτικής βιομηχανίας για την εγκαθίδρυση ενός νέου παραγωγικού προτύπου της ελληνικής οικονομίας και ενδεικτικά υπενθύμισε τη δημοσκόπηση της εταιρίας RASS για το πώς βλέπουν οι Έλληνες τον Ορυκτό πλούτο επισημαίνοντας ότι:

Περισσότεροι από οκτώ στους δέκα πολίτες (85,9%) θεωρούν την εξορυκτική δραστηριότητα σημαντική για την ελληνική οικονομία και σύμφωνα πάντα με την ίδια δημοσκόπηση, θετική καταγράφεται η αντίδραση των πολιτών στο ενδεχόμενο συνέχισης επενδύσεων σε τομείς όπως μεταλλεία, ορυχεία, λατομεία υπό την προϋπόθεση ότι τηρούνται οι περιβαλλοντικοί όροι, όπως διασφαλίζονται από το κράτος και τους ανεξάρτητους φορείς (87,7%).

Η καινοτομία βασικό χαρακτηριστικό της εξορυκτικής βιομηχανίας

Η καινοτομία είναι βασικό χαρακτηριστικό του κλάδου της εξορυκτικής βιομηχανίας, είπε ο γενικός διευθυντής του ΣΜΕ κ. Χρήστος Καβαλόπουλος, που συντόνισε τη συζήτηση στρογγυλής τράπεζας με θέμα την καινοτομία. "Στην καινοτομία βασίσθηκε η ελληνική εξορυκτική βιομηχανία για να προχωρήσει ακατάπαυστα, τα τελευταία 150 χρόνια στο δρόμο της ανάπτυξης, μέσω της αξιοποίησης του ορυκτού πλούτου προς όφελος της εθνικής οικονομίας και της περιφερειακής ανάπτυξης. Ακόμη και σε εποχές κρίσεων και μεγάλων δυσκολιών όπως αυτές που αντιμετωπίζουμε σήμερα", είπε ο κ Καβαλόπουλος, "η πορεία αυτή συνεχίστηκε με μικρές μόνο ταλαντεύσεις και πάντα με αλλαγές που έφερναν νέα ποσοτικά και ποιοτικά άλματα. Δεν είναι τυχαίο ο εξορυκτικός κλάδος είναι η μόνη οικονομική-παραγωγική δραστηριότητα του τόπου που δεν επλήγη από την παρατεταμένη οικονομική κρίση", σημείωσε.

Βασιζόμενα, προσέθεσε, στο πνεύμα ανάπτυξης της ιστορικής μεγάλης τους πορείας στο βιομηχανικό και παραγωγικό γίγνεσθαι της χώρας μας τα μέλη του ΣΜΕ συνεχίζουν αμείωτα να καινοτομούν σε τεχνολογία, σε νοοτροπίες, οργάνωση, σε απόκτηση κουλτούρας υγιεινής και ασφάλειας, ανάπτυξης ανθρώπινου δυναμικού εταιρικής κοινωνικής ευθύνης και έμπρακτης εφαρμογής αρχών βιώσιμης ανάπτυξης (από τους πρώτους κλάδους στην Ευρώπη).


Όπως είπε, τα μέλη του ΣΜΕ συνεχίζουν να καινοτομούν σε περιβαλλοντικές πρακτικές προστασίας και αποκατάστασης τοπίου σε μεθόδους αξιοποίησης ορυκτών πόρων προσδίδοντας τους στρατηγική σημασία για τον τόπο και ουσιαστικό μοχλό ανάπτυξης (πχ λιγνίτης), ενώ καινοτομούν σε εξωστρέφεια, διεθνείς συνεργασίες, σε νέες εφαρμογές των εξορυκτικών προϊόντων, κάνοντας πράξη την φιλοσοφία «από την αγορά στο μεταλλείο».

Αναδημοσίευση από energia.gr