Δευτέρα 24 Ιουλίου 2017

ΟΡΑΜΑ ΠΟΛΙΤΩΝ: "Η ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΡΧΗ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗ ΟΡΑΜΑΤΙΖΕΤΑΙ ΝΑ ΣΤΕΙΛΕΙ ΣΤΗΝ ΑΝΕΡΓΙΑ 350 ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ ΣΤΑ ΜΕΤΑΛΛΕΙΑ"


Δεν έχει τέλος η ιδεοληψία της Δημοτικής Αρχής Αριστοτέλη σχετικά με την μεταλλευτική δραστηριότητα στην ευρύτερη περιοχή Σταγείρων – Στρατονίκης και από την εμμονική της συμπεριφορά κινδυνεύουν να χαθούν σε δύο χρόνια από σήμερα, έως και 350 θέσεις εργασίας μεταλλωρύχων και επιστημονικού προσωπικού στο μεταλλείο των Μαύρων Πετρών.

Το Μεταλλείο των Μαύρων Πετρών έχοντας συμπληρώσει αιώνες ζωής και βάσει όλων των ενδείξεων από την παραγωγή μεταλλεύματος, θα φθάσει σε περίπου δύο χρόνια από σήμερα, σε σημείο εξάντλησης των αποθεμάτων του. 

Συνεπώς χρειάζεται να διερευνηθεί η ευρύτερη περιοχή, νότια και νοτιοδυτικά των Μαύρων Πετρών, για να διαπιστωθεί η ύπαρξη ή όχι, αξιοποιήσιμου κοιτάσματος το οποίο πιθανόν να συνδέεται με το κοίτασμα του σημερινού μεταλλείου. 

Στόχος είναι η παράταση του χρόνου ζωής του Μεταλλείου των Μαύρων Πετρών με την παράλληλη διατήρηση και αύξηση του αριθμού των θέσεων εργασίας στην περιοχή και την περαιτέρω αξιοποίηση του ορυκτού της πλούτου.

Η μεταλλευτική εταιρία που δραστηριοποιείται στην περιοχή, προχώρησε στη σύνταξη Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (Μ.Π.Ε) για την περιβαλλοντική αδειοδότηση δραστηριότητας με θέμα: «Ερευνητικές γεωτρήσεις για τη διερεύνηση του μεταλλευτικού δυναμικού Νότια- Νοτιοδυτικά του κοιτάσματος Μαύρων Πετρών» και την υπέβαλλε στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας.

Η συγκεκριμένη μελέτη αφορά και περιορίζεται αυστηρά σε ερευνητικές γεωτρήσεις με σκοπό την ανακάλυψη νέου πιθανού κοιτάσματος. Σε περίπτωση που επιβεβαιωθεί κάποιο κοίτασμα θα πρέπει να ακολουθήσει νέα Μ.Π.Ε προκειμένου να δοθεί η άδεια αξιοποίησης του κοιτάσματος. Οι ερευνητικές γεωτρήσεις είναι πολύ μικρής διαμέτρου, οι οποίες αμέσως μετά την κατασκευή τους σφραγίζονται με τσιμέντο.

Ενόψει της γνωμοδότησης του Περιφερειακού Συμβουλίου για το περιεχόμενο της Μ.Π.Ε που υπεβλήθη από τη Μεταλλευτική Εταιρία στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, η τελευταία ζήτησε τη γνωμοδότηση και της Δημοτικής Αρχής Αριστοτέλη.

Πριν να ενταχθεί το θέμα στην Ημερήσια Διάταξη του Δημοτικού Συμβουλίου που θα συνεδριάσει έως τις 31 Ιουλίου 2017 και θα λάβει την τελική απόφαση, συζητήθηκε από την αρμόδια επιτροπή Ποιότητας Ζωής τη Δευτέρα 17 Ιουλίου 2017.

Ο Δήμαρχος Αριστοτέλη Γεώργιος Ζουμπάς, που προεδρεύει της Επιτροπής, εισηγήθηκε αρνητικά επί του θέματος με βασικό επιχείρημα πως «το συγκεκριμένο έργο αποτελεί επέκταση της υπάρχουσας- παραδοσιακής μεταλλευτικής δραστηριότητας» με την οποία και διαφωνούν ως Δημοτική Αρχή.

Αρνητικά γνωμοδότησαν επί της συγκεκριμένης Μ.Π. Ε ο Δήμαρχος Αριστοτέλη Ζουμπάς Γεώργιος και οι Δημοτικοί Σύμβουλοι της Πλειοψηφίας ενώ την υπερψήφισε μόνο ο Δημοτικός Σύμβουλος της Μείζονος Αντιπολίτευσης Κούκος Γεώργιος.

Με αυτό το σκεπτικό αντιμετωπίζει η Διοίκηση του Δήμου Αριστοτέλη τα δικαιώματα στην εργασία των κατοίκων της περιοχής και τα ζητήματα ανάπτυξης του τόπου: εμμονικά, στείρα, ιδεοληπτικά και αρνητικά.

Η Δημοτική Αρχή έχει μείνει μόνη με τον αυθεντικό και βαθιά πληγωμένο εαυτό της, τον ακραίο αντιαναπτυξιακό, συγκρουσιακό και ιδιαίτερα διχαστικό, αφού ο απώτερος στόχος της είναι να κλείσουν τα μεταλλεία αδιαφορώντας για την τύχη των εκατοντάδων μεταλλωρύχων συνδημοτών μας.

Δυστυχώς για την περιοχή, που επί αιώνες ζει από το μεταλλείο το οποίο έχει μεγαλώσει, ανδρώσει και συντηρήσει γενιές και γενιές μεταλλωρύχων, η Διοίκηση του Δήμου οραματίζεται τη διάλυση των παραγωγικών δομών και την καταδίκη εκατοντάδων συνδημοτών μας στην ανεργία.

Η πιθανή απώλεια αυτών των θέσεων εργασίας, σε περίπτωση μη εφαρμογής των ερευνητικών γεωτρήσεων, θα αποτελέσει μεγάλο πλήγμα για την κοινωνική και οικονομική ζωή των Μαντεμοχωρίων και της ΒΑ Χαλκιδικής ευρύτερα ενώ παράλληλα θα χαθεί μια ακόμη σημαντική ευκαιρία από τη συνεισφορά του συγκεκριμένου ερευνητικού προγράμματος για να εκτιμηθεί ο ορυκτός πλούτος που φιλοξενεί η περιοχή.

Αναδημοσίευση από oramapoliton.gr