Δευτέρα 17 Ιουλίου 2017

ΤΟ ΝΑΟΥΡΟΥ, ΟΙ ΣΚΟΥΡΙΕΣ ΚΑΙ Ο ΛΟΓΟΤΕΧΝΗΣ


Υπάρχουν κάποιοι άνθρωποι που ενώ έχεις μια διαμορφωμένη και κατασταλαγμένη γνώμη γι’ αυτούς, έρχεται μια στιγμή και σε απογοητεύουν… Έτσι με απογοήτευσε χθες ο Περικλής Κοροβέσης. 

Ο Κοροβέσης είναι έξυπνος με την σημασία της λέξης. Και με δασκάλους σαν τον Μαρσέλ Ντετιέν, ή τον Κορνήλιο Καστοριάδη, μπορείς να μην είσαι έξυπνος; Για το συγγραφικό του έργο τι να πει κανείς… Πως στην γαλλική έκδοση οι «Ανθρωποφύλακες» προλογίστηκαν από τον Ζαν-Πωλ Σαρτρ; 

Για την αντιδικτατορική του δράση πάλι; Η χούντα των συνταγματαρχών τον φυλάκισε και τον εξόρισε. Ο Κοροβέσης είναι ένας πραγματικός αριστερός, από την συνομοταξία του Γλέζου και παλαιότερα του Ηλιού. Δηλαδή ανήκει σε αυτούς που τους συγχωρείς το ότι εξακολουθούν να είναι αριστεροί σήμερα, με αυτή την αριστερά…

Ο Κοροβέσης λοιπόν εχθές σε άρθρο του στην Εφημερίδα των Συντακτών, βγήκε… antigold με ένα απίθανο άρθρο, όπου περιγράφεται η καταστροφή του νησιού Ναούρου που την δεκαετία του 1980 παραδόθηκε στο ακριβώς αντίθετο της «βιώσιμης ανάπτυξης», και λεηλατήθηκε από τους ορυκτούς του πόρους. 

Το νησί καταστράφηκε και λόγω της κλιματικής αλλαγής αφού η στάθμη της θάλασσας άρχισε να ανεβαίνει καταπίνοντας παραλίες, αλλά και από την πολιτική της Αυστραλίας η οποία το χρησιμοποίησε σαν αποθήκη παράνομων μεταναστών.

Ο Κοροβέσης τελειώνει το άρθρο του ως εξής: «Η σημερινή μαζική μετανάστευση από την Αφρική στην Ευρώπη έχει τις ρίζες της στην ανάπτυξη της αποικιοκρατίας. Και η Ελλάδα στον κόσμο της ζητάει επενδύσεις. Σκουριές ίσον Ναούρου. Περιμένετε…»

Προφανώς το «Σκουριές ίσον Ναούρου», χρησιμοποιήθηκε ως γενίκευση, δηλαδή Σκουριές είναι το παράδειγμα της Ελλάδας που ζητάει επενδύσεις, και Ναούρου είναι η κατάληξη που θα έχουν αυτές – κατά Κοροβέση και κατά την αριστερή αποαναπτυξιακή πολιτική. 

Παρ’ όλα αυτά είναι σίγουρος πως χαμηλής αντίληψης αντιγραφείς θα χρησιμοποιήσουν το άρθρο του Κοροβέση και αύριο θα το δούμε να φιγουράρει σε antigold μπλογκ…

Είπαμε ο Κοροβέσης είναι έξυπνος… Και εκτός αυτού έχει σπουδάσει και σημειολογία με τον Ρολάν Μπαρτ. Και ξέρει πως αν ίσχυαν αυτά η Μήλος θα είχε γίνει Ναούρου εδώ και πολλά-πολλά χρόνια. Αντ’ αυτού η εξορυκτική δραστηριότητα όχι μόνο συνυπάρχει με όλες τις άλλες πάνω στο νησί, αλλά έχει εξελιχθεί και σε πόλο έλξης επισκεπτών.

Ατυχές το παράδειγμα Κοροβέση, ούτως ή άλλως… Τον προσκαλούμε να έρθει στις Σκουριές να δει ιδίοις όμμασι τι συμβαίνει και αν μην ακούει κάποιους συντρόφους στο κόμμα…

Αναδημοσίευση από metalleiachalkidikis.gr

3 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Ας μην υποτιμάτε το γεγονός ότι έξυπνοι άνθρωποι σαν τον Κοροβέση μπορεί και να απολαμβάνουν τις εύφορες κοιλάδες της κομματικής πειθαρχείας... Στην αριστερά διαχρονικά η κομματική πειθαρχεία θεωρούνταν μέγιστο προσόν.

Ανώνυμος είπε...

με τις αηδιες που γραφεις θα σε απολύσουν τα αφεντικα σου...για γελια εισαι...

Ανώνυμος είπε...

To άρθρο του ο κ. Κοροβέσης το είχε ξαναγράψει στην Ελευθεροτυπία το 2010:
http://www.enet.gr/?i=arthra-sthles.el.home&id=195018

Τότε ήταν η Microsoft κλπ στο στόχαστρό του...(αναρωτιέμαι με τί λογισμικό έγραψε το άρθρο του; )
Σήμερα οι Σκουριές...

Μάλλον στέρεψε από ιδέες ο κ. Κοροβέσης;
Ή μάλλον χρησιμοποιεί πλέον άρθρα-κονσέρβες...Με ένα άρθρο καθαρίζεις όλες τις υποθέσεις. Μπαγιάτικο το άρθρο του.
Ποιός ξέρει αύριο σε ποιούς άλλους θα επιτεθεί με το ίδιο άρθρο; Αλλάζεις μία-δυο φράσεις και έτοιμη η επίθεσή σου...κρίμα. Η αριστερά στέρεψε από ιδέες και επιχειρήματα. Κρίμα.

Πρόκειται όμως πράγματι περί αριστεράς και δεξιάς;

ΟΧΙ !

Πρόκειται για θέμα νοοτροπίας μίας ολόκληρης γενιάς.

Η γενιά του κ. Κοροβέση, οι baby boomers, αποχωρεί.
Και αφήνει πίσω της συντρίμια.
Κανείς δεν αντιλέγει για τα θέματα βιώσιμης ανάπτυξης, για την ανάγκη προστασίας του περιβάλλοντος κλπ.

Όλα αυτά όμως στα οποία αναφέρθηκε στο κονσερβοποιημένο του άρθρο ο κ. Κοροβέσης (μπαγιάτεψε πια το άρθρο, ίσως είναι καιρός να το αποσύρει, όπως και τις κονσερβοποιημένες ιδέες του) αφορούν τις συμπεριφορές ΤΗΣ ΓΕΝΙΑΣ ΤΟΥ.
Δεν αφορούν τη νέα γενιά των millenniums...ειδικά των Ελλήνων millenniums οι οποίοι φεύγουν από τη χώρα κατά χιλιάδες προκειμένου να γλυτώσουν από τη φτώχεια που δημιούργησαν οι κονσερβοποιημένες ιδέες όπως αυτές του κ. Κοροβέση (εξηγούμαι για να μη παρεξηγούμαι: τις ιδέες στοχοποιώ, όχι τον αρθρογράφο ο οποίος όπως όλοι οι άνθρωποι είναι απολύτως σεβαστός).

Να σας δώσω ένα παράδειγμα.

Το μεγαλύτερο πρόβλημα της γνωστότατης Harley Davidson (πολυεθνική είναι και αυτή σαν κι αυτές στις οποίες επιτέθηκε ο κ. Κοροβέσης στο κονσερβοποιημένο-μπαγιάτικο άρθρου του 2010) αντιμετωπίζει πρόβλημα πωλήσεων εξαιτίας της δραματικής μείωσης των πελατών της οι οποίοι είναι ...οι baby boomers: http://www.businessinsider.de/millennials-are-hurting-harley-davidson-sales-2017-7?r=US&IR=T

Οι baby boomers ήταν οι καλύτεροι πελάτες των Harley...

Η σημερινή γενιά των millenniums όμως δεν αγοράζει μηχανές...η νεότερη γενιά απλώς δεν "καβαλικεύει"...δεν είναι μηχανόβια...η νεότερη γενιά προτιμά το περπάτημα, το ποδήλατο κλπ...πιο υγιεινά και πράγματι πιο "καθαρά" πράγματα...πάντως σίγουρα δεν γοητεύεται από τους μοναχικούς καβαλάρηδες στο ηλιοβασίλεμα...

Επίσης η νέα γενιά πράγματι μπορεί να αναγνωρίσει ποιός θέλει το καλό της και ποιός τα έχει κάνει μαντάρα τόσες δεκαετίες...και γι'αυτό προτιμά να φύγει από τη χώρα, να ξεφύγει από τις μπαγιάτικες ιδέες που της στερεί το μέλλον.

Έτσι είναι ακριβώς και οι ιδέες του κ. Κοροβέση...δεν πουλάνε πια...δεν γοητεύουν...μπαγιάτεψαν. Δεν πουλάνε...

Καιρός ήταν.