Παρασκευή 28 Ιουλίου 2017

ΤΟΠΙΚΑ ΣΥΜΒΟΥΛΙΑ ΒΑΡΒΑΡΑΣ - ΣΤΑΝΟΥ: "ΝΑΙ ΣΤΙΣ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΕΣ ΓΕΩΤΡΗΣΕΙΣ - ΝΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΕΙ Η ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΡΧΗ ΝΑ ΟΡΑΜΑΤΙΖΕΤΑΙ ΑΝΕΡΓΟΥΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΜΑΡΑΣΜΟ ΣΤΑ ΧΩΡΙΑ ΜΑΣ"


Το «πράσινο φως» για τη διενέργεια των ερευνητικών γεωτρήσεων από την εταιρία Ελληνικός Χρυσός στην ευρύτερη περιοχή Νότια και Νοτιοδυτικά του μεταλλείου των Μαύρων Πετρών, δίνουν με τη σειρά τους και τα Τοπικά Συμβούλια Βαρβάρας και Στανού.

Η διενέργεια ερευνητικών γεωτρήσεων  βάσει  της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων που κατέθεσε η εταιρία Ελληνικός Χρυσός προς έγκριση  στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για να διαπιστωθεί εάν στην ευρύτερη Νότια και Νοτιοδυτική πλευρά του μεταλλείου των Μαύρων Πετρών υπάρχει κοίτασμα που να συνδέεται με το υπάρχον κοίτασμα του μεταλλείου.

Εάν  διαπιστωθεί πως υπάρχει, οι  μεταλλευτικές εργασίες θα συνεχιστούν και πέραν των επόμενων δύο χρόνων, που ως γνωστόν αποτελούν τη μέγιστη διάρκεια ζωής του μεταλλείου των Μαύρων Πετρών βάσει του βεβαιωμένου υπόλοιπου κοιτάσματος στο υπέδαφος του.
                                                                                                                                   
Η συνέχιση των μεταλλευτικών εργασιών σημαίνει και τη συνέχιση της εργασίας για τους 350 εργαζομένους στο συγκεκριμένο μεταλλείο. Αντίθετα, αν οι εργασίες δε συνεχιστούν, οι 350 εργαζόμενοι θα έρθουν αντιμέτωποι με την ανεργία και με ότι αυτό συνεπάγεται για τις οικογένειες των μεταλλωρύχων.

Ενόψει της συνεδρίασης  του Δημοτικού Συμβουλίου Αριστοτέλη, στις 28 Ιουλίου,  και της γνωμοδότησης του  επί της Μ.Π.Ε που θα προηγηθεί της αντίστοιχης συνεδρίασης του Περιφερειακού Συμβουλίου Κεντρικής Μακεδονίας, τα Τοπικά Συμβούλια Βαρβάρας και Στανού στηρίζουν τη συνέχιση της ανάπτυξης της περιοχής τους με την εύρεση νέων κοιτασμάτων.

Το Τοπικό Συμβούλιο Βαρβάρας με ομόφωνη απόφασή του συμφωνεί με τη διενέργεια των ερευνητικών γεωτρήσεων και σύμφωνα με τον Πρόεδρο του Απόστολο Μιχαηλίδη: 

«Η Βαρβάρα συντάσσεται με την προοπτική διεξαγωγής έρευνας για να διαπιστωθεί η ύπαρξη μεταλλεύματος στις Μαύρες Πέτρες καθώς επιθυμούμε να συνεχιστεί απρόσκοπτα η μεταλλευτική δραστηριότητα που φέρνει ανάπτυξη και θέσεις εργασίας στην περιοχή μας. Ο τόπος μας ζει από τα μεταλλεία εδώ και χιλιάδες  χρόνια και αυτό είναι ένα γεγονός που δεν πρέπει να σταματήσει. 

Στέλνουμε μήνυμα προς τη Δημοτική Αρχή Αριστοτέλη να μην οραματίζεται ανέργους και οικονομικό μαρασμό αλλά να στηρίξει την ανάπτυξη στον τόπο μας».

Υπέρ της διενέργειας των ερευνητικών γεωτρήσεων της εταιρίας  τάσσεται με απόφασή του  κατά πλειοψηφία και το Τοπικό Συμβούλιο Στανού.  Ο Πρόεδρος του Δημήτριος Γερακούδης δήλωσε: 

«Το Τοπικό Συμβούλιο Στανού στηρίζει την προοπτική διενέργειας ερευνητικών γεωτρήσεων, θέλοντας η περιοχή μας να έχει συνέχεια στην ανάπτυξη. Αυτό άλλωστε ζητά και η μεγάλη πλειοψηφία της τοπικής κοινωνίας της περιοχής μας. Δε μπορούμε να φανταστούμε τα χωριά μας χωρίς τη λειτουργία των μεταλλείων γιατί στη θέση της προοπτικής και της ελπίδας θα κυριαρχήσει η ανεργία, η φτώχεια και η μιζέρια».

Αναδημοσίευση από oramapoliton.gr