Σάββατο 12 Αυγούστου 2017

"ΟΙ ΕΚΦΡΑΣΕΙΣ ΚΑΙ ΤΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΑ ΚΑΜΜΕΝΟΥ ΔΕΝ ΑΡΜΟΖΟΥΝ Σ' ΕΝΑ ΕΠΙΣΗΜΟ ΚΡΑΤΟΣ"

Φώτο αρχείου από την επίσκεψη του Π. Καμμένου στην Ιερισσό το 2013

Ο διακεκριμένος γεωλόγος Δρ. Νικόλαος Αρβανιτίδης που τα τελευταία χρόνια ζει και δραστηριοποιείται επαγγελματικά στη Σουηδία σχολίασε με το δικό του λιτό, ουσιώδη όσο και μετριοπαθή τρόπο την ένταση που προκλήθηκε ανάμεσα στην Ελληνικός Χρυσός και τον Πάνο Καμμένο μετά τις δηλώσεις του υπουργού για ξέπλυμα χρήματος και περιβαλλοντικής καταστροφής στη Χαλκιδική από τις μεταλλευτικές δραστηριότητες της εταιρείας.

Ακολουθεί το σχόλιο του κ. Αρβανιτίδη, όπως αυτό διατυπώθηκε στο facebook.
   
"Αυτό είναι δυστυχώς το ελληνικό μοντέλο περί δημιουργίας ευνοϊκού περιβάλλοντος για επενδύσεις ή αν θέλετε πως μια κυβέρνηση επιλέγει και μεθοδεύει την ακύρωση μιας σημαντικής επένδυσης για να εξυπηρετήσει πολιτικές της σκοπιμότητες.

Να λοιπόν το δικό μου σενάριο: 

1) το ΥΠΕΝ υπόσχεται την αδειοδότηση του εργοστασίου Ολυμπιάδας.
2) η εταιρία πείθεται και προγραμματίζει τα εγκαίνια του για να ανατρέψει την χρηματιστηριακή της κατηφόρα.
3) το ΥΠΕΝ δέχεται προφανώς πιέσεις από τους αντιμεταλλευτικούς, το ξανασκέφτεται και στέλνει όλες τις εγκρίσεις που εκκρεμούν στο άγνωστο μέλλον.
4) ο επενδυτής εισπράττει ακόμη ένα πλήγμα από τα πολλά που δέχτηκε και έχουν τραυματίσει σοβαρά την διεθνή επιχειρηματική του θέση, και αποφασίζει να ακυρώσει τα προγραμματισμένα εγκαίνια και να ανασυνταχθεί.
5) η κυβέρνηση εξακολουθεί παραμένει στο πλαίσιο πολιτικοποίησης του θέματος (γιατί το πρόβλημα δεν ήταν ποτέ οικονομικό, τεχνολογικό και περιβαλλοντικό), προκειμένου να κρατήσει τουλάχιστον μία τουλάχιστον από τις προεκλογικές της υποσχέσεις.

Επιλέγει προφανώς ακυρώσει την επένδυση, να κλείσει τα μεταλλεία και να στείλει τους εργαζόμενους στην ανεργία, κόντρα στην πλειοψηφία της τοπικής κοινωνίας που στηρίζει την μεταλλευτική ανάπτυξη της περιοχής.

Η έκπληξη βέβαια είναι ότι επιχειρεί πλέον ανοιχτή επίθεση με εκφράσεις και επιχειρήματα που δεν αρμόζουν σε ένα επίσημο κράτος, αν εξαιρέσει κανείς το γεγονός ότι μπορεί να θεωρηθούν και αναμενόμενα από αυτόν που λέγονται. Και τώρα λοιπόν τι?"

1 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Είναι πολύ δύσκολο να βρείς πολιτικό πολιτισμό και ευγένεια από ένα πολιτικό που έχει σαν ίνδαλμα πολύ γνωστό "αρχέγονο ακτιβιστή".