Παρασκευή 20 Οκτωβρίου 2017

ΕΠΙΔΕΙΞΗ ΑΡΙΣΤΕΡΟΣΥΝΗΣ ΑΠΟ ΤΟ ΣΥΡΙΖΑ


Το θέμα του αναπτυξιακού συνεδρίου της ΑΝΕΤΧΑ και η «γκέλα» με την χορηγία της Ελληνικός Χρυσός ξεπέρασε τα στενά όρια της τοπικής… μπλογκόσφαιρας. Αναδημοσιεύουμε ανάρτηση από τον ιστότοπο http://www.politically.gr:

Μια απίστευτη είδηση έρχεται από την Χαλκιδική και επιβεβαιώνει τον αρχαίο Έλληνα ποιητή Μένανδρο, ο οποίος είχε πει γύρω στον 4ο αιώνα π.Χ., πως «ουδεὶς ό νοείς μεν οίδεν, ό δε ποιείς βλέπει», δηλαδή κανένας δεν ξέρει αυτό που σκέφτεσαι, βλέπει όμως αυτό που κάνεις. Με άλλα λόγια τα κίνητρα για τις πράξεις σου δεν είναι κτήμα όλων, αφού βλέπουν μόνο το φαίνεσθαι…

Ακούστε όμως αυτή την απίστευτη ιστορία:


Πριν λίγο καιρό, η ΑΝΕΤΧΑ, η Αναπτυξιακή Εταιρεία Χαλκιδικής, που έχει σαν μετόχους μεταξύ άλλων την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, την ΤΕΔΚ Νομού Χαλκιδικής, το Δήμο Πολυγύρου, το Δήμο Νέας Προποντίδας, το Δήμο Αριστοτέλη, κ.λπ., ανακοίνωσε τη διοργάνωση του «1ου Αναπτυξιακού Συνεδρίου Χαλκιδικής» για τις 14-15 Οκτώβρη. 

Ως είθισται, επειδή η διοργάνωση ενός καθώς πρέπει συνεδρίου έχει και τα έξοδά της, η διοργανώτρια έψαξε και χορηγούς και τους βρήκε στα πρόσωπα της Τράπεζας Πειραιώς, της Ελληνικός Χρυσός Α.Ε. και της Σουρωτή. Μάλιστα την μεγαλύτερη χορηγία παραχώρησε η Ελληνικός Χρυσός, η οποία δραστηριοποιείται στην περιοχή με τα μεταλλεία Κασσάνδρας και ανακηρύχθηκε «Πλατινένιος Χορηγός».

Ε, ποιος είδε το Θεό και δεν τον φοβήθηκε! Μόλις το έμαθε ο ΣΥΡΙΖΑ Χαλκιδικής και η τοπική βουλευτής κα Ιγγλέζη, πήραν τα όπλα και ξεκίνησαν τον ανένδοτο… Η Ιγγλέζη διεμήνυσε πως δεν θα συμμετέχει στο Συνέδριο, και δήλωσε «αρνούμαι να συμμετάσχω σε Αναπτυξιακό Συνέδριο που διοργανώνεται με την χορηγία της Ελληνικός Χρυσός, μιας εταιρίας που επιβουλεύεται και υπονομεύει την ανάπτυξη της Χαλκιδικής»

Ο συριζαϊκός δήμος Αριστοτέλη απείλησε με αποχώρησε από την ΑΝΕΤΧΑ, ο δήμαρχος Νέας Προποντίδας όπου έγινε το συνέδριο απείλησε πως δεν θα παραχωρήσει την αίθουσα του πολιτιστικού κέντρου και άλλα τέτοια γραφικά.

Τελικά η ΑΝΕΤΧΑ έβγαλε μια ανακοίνωση σύμφωνα με την οποία δεν δέχεται την χορηγία της Ελληνικός Χρυσός και ούτε τον διευθύνοντα σύμβουλο της εταιρείας κο Δημήτρη Δημητριάδη ως ομιλητή στο συνέδριο! 

Ως δια μαγείας το σήμα της Ελληνικός Χρυσός και η προγραμματισμένη ομιλία Δημητριάδη εξαφανίστηκαν από τον ιστότοπο του συνεδρίου! Παράλληλα η Ελληνικός Χρυσός ανακοινώνει πως «μετά το θέμα που προέκυψε με την πρόθεσή της να υποστηρίξει ως πλατινένιος χορηγός το “1ο Αναπτυξιακό Συνέδριο Χαλκιδικής”, και στο ενδεχόμενο να προκληθούν επεισόδια από άτομα που αντιτίθενται στην αναπτυξιακή προοπτική της περιοχής, αποσύρει την χορηγία και τη συμμετοχή της στο συνέδριο».

Όλα ήταν ακαταλαβίστικα, μέχρι που μαθεύτηκε πως καμιά πενηνταριά νοματαίοι μαζί με πρωτοκλασάτα στελέχη του κινήματος “SOS Χαλκιδική” που αντιτίθεται στην μεταλλευτική επένδυση της ΒΑ Χαλκιδικής «επισκέφθηκαν» στο γραφείο του τον πρόεδρο της ΑΝΕΤΧΑ κο Πασαλή και τον «έπεισαν» να εξοστρακίσει την Ελληνικός Χρυσός από τοι Συνέδριο!

Το γελοίο είναι πως η σελίδα του συνεδρίου έγραφε πως: «Το “1ο Αναπτυξιακό Συνέδριο Χαλκιδικής” έχει ως στόχο να αποτελέσει διοργάνωση θεσμός και σημείο συνάντησης ανθρώπων του επιχειρηματικού, πολιτικού και επιστημονικού κόσμου για την κατάθεση σκέψεων, ανταλλαγής απόψεων, προβληματισμών και προτάσεων για το αναπτυξιακό παρόν και μέλλον της Χαλκιδικής».

Μάλλον η κατάθεση σκέψεων, η ανταλλαγή απόψεων, προβληματισμών και προτάσεων για το αναπτυξιακό παρόν και μέλλον της Χαλκιδικής αφορούν μόνον όσους συντάσσονται με τον κομματικό ΣΥΡΙΖΑ. Διότι αλλιώς δεν εξηγείται η κίνηση να εκδιωχθεί η εταιρεία από τη λίστα των χορηγών λίγες ώρες μετά τις δηλώσεις της κας Ιγγλέζη πως δεν θα συμμετέχει στο συνέδριο εάν η Ελληνικός Χρυσός παραμείνει χορηγός. 

Εάν από την αρχή δεν είχαν δεχθεί την χορηγία –και πάλι ακατανόητο για μια ιδιωτική εταιρεία που δραστηριοποιείται νόμιμα στην περιοχή και μάλιστα στην πλέον παραδοσιακή απασχόληση της ΒΑ Χαλκιδικής–, ίσως να υπήρχε δικαιολογία. Αλλά το να εξαναγκασθεί να παραιτηθεί του συνεδρίου αφού είχε γίνει αποδεκτή η χορηγία… δεν είναι και πολύ δημοκρατικό…

Έχει κι άλλο όμως…

Αποδεικνύεται πως τα χρήματα της χορηγίας που είχε ήδη καταβληθεί όχι μόνο δεν επεστράφησαν, αλλά χρησιμοποιήθηκαν για τη διενέργεια του συνεδρίου και δεν υπάρχουν προς το παρόν για να επιστραφούν! Τα μπλογκ της Χαλκιδικής βοούν –και δικαίως– για «τζάμπα μάγκες»…

Ας πάμε στην ουσία, όμως. Πρόκειται για μια επίδειξη ωμού κρατισμού (δεν θέλω αυτό τον χορηγό) και στυγνού εκβιασμού προς την ΑΝΕΤΧΑ (ή τον διώχνεις ή τινάζουμε το συνέδριό σου στον αέρα). Αυτή είναι η αριστεροσύνη του ΣΥΡΙΖΑ. Μη αναπληρώσιμο σοβαρό έλλειμα δημοκρατίας.

Η κα Ιγγλέζη γνωρίζει πολύ καλά πως δεν υπάρχει περίπτωση να ξαναεκλεγεί στην Χαλκιδική αν δεν ματαιωθεί η επένδυση της Ελληνικός Χρυσός, διότι με αυτή την υπόσχεση στηρίχθηκε από τους πολέμιους της επένδυσης. Βλέποντας τώρα την κυβέρνηση και τον κο Σταθάκη να προσφεύγουν στη διαιτησία με την εταιρεία για την εξεύρεση λύσης (όπως ισχυρίζονται), βλέπει ταυτόχρονα και την βουλευτική έδρα να απομακρύνεται… Κάνει το παν, λοιπόν, για να διατηρήσει τους ψηφοφόρους της… Έστω και εις βάρος της αναπτυξιακής προοπτικής της περιοχής.

Όπως έγραψε και ο δημοσιογράφος Βαγγέλης Μωυσής το γεγονός ότι η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ «ακυρώνει» με τη στάση της το παραμύθι του «εποικοδομητικού διαλόγου» με την επενδύτρια εταιρεία, που επικαλούνται ο υπουργός του ΣΥΡΙΖΑ κ. Σταθάκης και μέσω αυτού ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, δεν θα βιαστώ να το καταδικάσω. Θεωρητικά, είναι δημοκρατικό δικαίωμά της, να αντιπολιτεύεται την κυβέρνησή της.

Ή μήπως δεν την αντιπολιτεύεται; Γιατί το σενάριο κατά το οποίο, η κ. Ιγγλέζη, λειτουργεί εν γνώσει των κ. κ. Σταθάκη και Τσίπρα, ακούγεται εξ` ίσου λογικό. Και φυσικά, κάποιο από τα δύο πρόσωπα του ΣΥΡΙΖΑ, αποτελεί «στάχτη στα μάτια». 

Ένα εκ των δύο ισχύει: Ή τα περί «εποικοδομητικού διαλόγου» του κ. Σταθάκη, αποτελούν «στάχτη στα μάτια» των επενδυτών (και όχι μόνο των συγκεκριμένων), ή οι λεονταρισμοί της κ. Ιγγλέζη αποτελούν «στάχτη στα μάτια» της τοπικής δεξαμενής ψηφαλακίων του ΣΥΡΙΖΑ. Και τα δύο πρόσωπα δεν μπορεί να είναι αληθινά..

Αρνούμαι να υποθέσω τι είδους «επιχειρήματα» μπορούν να πείσουν την Αναπτυξιακή Εταιρεία – στη μετοχική σύνθεση της οποίας κατέχει το 43% η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας – να αρνηθεί σε δεύτερο χρόνο, μια χορηγία που είχε αποδεχτεί.

Αρνούμαι επίσης να υποθέσω, τι είδους «επιχειρήματα» μπορούν να πείσουν έναν δήμαρχο να ακυρώσει τη φιλοξενία ενός τέτοιου συνεδρίου στον δήμο του, δύο μέρες πριν τη διεξαγωγή του.

Κρατώ τα γεγονότα, χωρίς υποθέσεις: Ένας «κακός» επενδυτής, στήριξε οικονομικά ένα συνέδριο-διαφήμιση για το νομό, ώστε να έχουν βήμα και οι επικριτές του. Εκείνοι όμως προτίμησαν να εκμεταλλευθούν την περίσταση, για να αποδείξουν πως έχουν αλλεργία σε κάθε είδους διάλογο.

«Ουδεὶς ό νοείς μεν οίδεν, ό δε ποιείς βλέπει»

Αναδημοσίευση από metalleiachalkidikis.gr