Τετάρτη 13 Δεκεμβρίου 2017

Π. ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΕΛΛΗΝΩΝ ΓΕΩΛΟΓΩΝ: "ΛΥΠΗΡΗ Η ΣΤΑΣΗ ΤΩΝ ΑΠΟΦΟΙΤΩΝ ΓΕΩΛΟΓΙΑΣ ΤΩΝ ΠΑΤΡΩΝ - ΕΧΕΙ ΕΥΘΥΝΕΣ Η ΠΟΛΙΤΕΙΑ ΓΙ΄ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΑΠΑΞΙΩΣΗ"


Ο πρώην πρόεδρος του Συλλόγου Ελλήνων Γεωλόγων Άγγελος Αγγελόπουλος σε σχόλιο του στο blog χαρακτηρίζει λυπηρή τη στάση των 21 αποφοίτων του τμήματος Γεωλογίας Πατρών απέναντι στην επένδυση χαλκού χρυσού στο μεταλλευτικό πεδίο της ΒΑ Χαλκιδικής.

Κατά την άποψη του, η στάση αυτή εκπορεύεται από τη γενικότερη απαξίωση του εκπαιδευτικού συστήματος απέναντι στην επιστήμη της Γεωλογίας. 

Απόδειξη αυτής της αδικαιολόγητης απαξίωσης είναι η κατάργηση του μαθήματος από την δευτεροβάθμια εκπαίδευση, όπως τονίζει ο κ. Αγγελόπουλος, κάτι που έχει σαν οικτρό αποτέλεσμα την απώλεια επαφής τους με την τεράστια σημασία που διαδραματίζουν οι ορυκτοί πόροι και οι γεωλογικές διεργασίες στην σύγχρονη καθημερινότητα.

Παράλληλα. ο κ. Αγγελόπουλος απευθύνει έκκληση τόσο στους πανεπιστημιακούς καθηγητές Γεωλογίας όσο και στους ομολόγους τους στο τμήμα Μηχανικών Μεταλλειολόγων και Ορυκτών πόρων να πάρουν θέση για να σταματήσει αυτή η στρεβλή κατάσταση που διογκώνεται και από την πλήρη αδιαφορία της Ελληνικής πολιτείας.

Ακολουθεί το σχόλιο του πρώην προέδρου του ΣΕΓ Άγγελου Αγγελόπουλου.

"Οι θεσμικές εκπροσωπήσεις των Γεωλόγων ήταν οι μόνες που στήριξαν & στηρίζουν τις εξορυκτικές δραστηριότητες στη Χαλκιδική.

Μάλιστα στο Νομαρχιακό συμβούλιο τον Δεκέμβριο του 2010 ο συνάδελφος Νίκος Αρβανιτίδης  εκπροσώπησε τον Σύλλογο Ελλήνων Γεωλόγων και ΓΕΩΤΕΕ καθώς και εγώ με την ιδιότητα μου του Πρόεδρου του ΣΕΓ και Εθνικού εκπροσώπου στην Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Γεωλόγων (που και σήμερα παίζουν ενεργό ρόλο στα δρώμενα & πολιτικές της εξορυκτικής & μεταλλευτικής δραστηριότητας της Ευρώπης. Μοναδικοί επιμελητηριακοί φορείς παρόντες & με θετική τοποθέτηση στη διαδικασία).

Τώρα η υπόθεση αυτή όντως είναι όντως λυπηρή!!!

Όμως οι ευθύνες ανάγονται στο εκπαιδευτικό σύστημα της χώρας όπου το μάθημα της Γεωλογίας έχει εξοστρακιστεί από τη μέση εκπαίδευση εδώ και πολλά χρόνια!!!

Αυτό κάνει τους νέους να χάνουν την επαφή με τις Γεωλογικές διεργασίες της χώρας και τη σημασία των ορυκτών πόρων στο Εθνικό αναπτυξιακό σχέδιο αλλά και τη συνεισφορά τους στις τοπικές κοινωνίες!!!

Ο Σύνδεσμος Μεταλλευτικών Επιχειρήσεων της χώρας (ΣΜΕ) και ο ΣΕΓ έχουν αναδείξει το θέμα ενώ η πολιτεία ακόμα κοιμάται !!!

Τέλος οι καθηγητές των Γεωλογικών σχολών της χώρας και όχι μόνον πρέπει ανάλογα να τοποθετηθούν & και οι Σχολές Μηχανικών Μεταλλείων & Ορυκτών πόρων ώστε να μάθουμε ότι:  ΣΤΟΝ ΜΟΝΤΕΡΝΟ ΤΡΟΠΟ ΖΩΗΣ ΠΟΥ ΕΧΟΥΜΕ ΕΠΙΛΈΞΕΙ ΝΑ ΖΟΥΜΕ πάνω από το 85% των υλικών που χρησιμοποιούμε ΠΡΟΕΡΧΟΝΤΑΙ από ΤΗΝ ΕΞΟΡΥΚΤΙΚΗ δραστηριότητα!!!

Και προσθέτω ότι πρέπει να διεκδικούμε σεβασμό & αποκατάσταση του επηρεαζόμενου περιβάλλοντος και δίκαιο μέρισμα των ωφελημάτων του Κράτους & των τοπικών κοινωνιών!!!

Ο ΣΕΓ έχει τοποθετηθεί στην αναγκαιότητα αλλαγής του αδειοδοτικού  πλαισίου των ορυκτών πόρων κατ' αναλογία αυτού και των υδρογονανθράκων ΟΠΟΥ ΤΑ ΟΦΈΛΗ ΘΑ ΠΗΓΑΙΝΟΥΝ ΣΤΟ ΤΑΜΕΙΟ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΓΕΝΝΑΊΩΝ με μέρισμα για δράσεις περιφερειακού και τοπικού χαρακτήρα & στην ενίσχυση της παιδείας (του κλάδου)."


Αντώνης Αγγελόπουλος Πρόεδρος ΣΕΓ 2002-2014.