Τρίτη 16 Ιανουαρίου 2018

Γ. ΣΤΑΘΑΚΗΣ: "ΤΟΝ ΑΠΡΙΛΙΟ ΘΑ ΟΛΟΚΛΗΡΩΘΕΙ Η ΔΙΑΙΤΗΣΙΑ ΜΕ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ"


Τον Απρίλιο θα ολοκληρωθεί η διαιτησία του Δημοσίου με την Ελληνικός Χρυσός, σύμφωνα με τα όσα ανέφερε ο υπουργός Περιβάλλοντος Γιώργος Σταθάκης σε συνέντευξή του στην τηλεόραση της Βουλής.

«Το γενικό θέμα Δημόσιο – Ελληνικός Χρυσός έχουμε συμφωνήσει από κοινού να πάει σε Διαιτησία για το κατά πόσο εφαρμόζεται η σύμβαση που έχουμε υπογράψει. Δυο είναι τα επίμαχα ζητήματα: Εάν μπορεί η εταιρεία να παράξει καθαρό χρυσό στην Ελλάδα, όπως λέει η σύμβαση, με την τεχνολογία που προτείνει και εάν η τεχνολογία αυτή είναι συμβατή με τη περιβαλλοντική προστασία. Το ελληνικό δημόσιο υπερασπίζεται ό,τι προβλέπει η σύμβαση και γι’ αυτό πήγαμε σε Διαιτησία. Λογικά θα ολοκληρωθεί τον Απρίλιο» σημείωσε.

Ανέφερε ακόμη ότι η επένδυση στην κατεργασία χρυσού και άλλων πολύτιμων μετάλλων στη Β.Α. Χαλκιδική είναι δύσκολη και πάρα πολύ σύνθετη.

«Θέλαμε τα εντοπίσουμε διάφορα κενά, να μην υπάρχουν παρενέργειες και να υπάρχουν και σαφείς δεσμεύσεις ότι επενδυτικά θα υπάρξει το πλήρες σχέδιο και ότι δεν θα προχωρήσει σε μια μερική αξιοποίηση μόνο του μεταλλεύματος και θα το εξάγει, το οποίο δεν θα έχει όφελος για την ελληνική οικονομία» σχολίασε.

Σχετικά με την πρόσφατη απόφαση του 25ου Τριμελούς Διοικητικού Πρωτοδικείου Αθηνών, για την ακύρωση προστίμων, συνολικού ύψους 1,73 εκατ. ευρώ, στην Ελληνικός Χρυσός (απόφαση κατά της οποίας άσκησε έφεση το Δημόσιο), ο κ. Σταθάκης σημείωσε πως «τα πρόστιμα είχαν επιβληθεί το ’12 το ’13 και το ‘14. Στο δεύτερο βαθμό εκδίκασης θα ακουστεί η δική μας οπτική με καλύτερο τρόπο» τόνισε.

Σχετικά με το επενδυτικό κλίμα, σημείωσε ότι έχει βελτιωθεί, «έχουν κλείσει πρόσφατα πολύ μεγάλα επενδυτικά σχέδια, με όλα τα στοιχεία να δείχνουν ότι οι επενδύσεις βρίσκονται σε ανοδική πορεία».

Αναδημοσίευση από ergoliptesxalkidikis