Δευτέρα 28 Μαΐου 2018

ΧΑΛΚΙΔΙΚΗ: "ΦΤΙΑΓΜΕΝΗ ΑΠΟ ΓΗ ΚΑΙ ΘΑΛΑΣΣΑ"


Ο διακεκριμένος Δόκτωρας Γεωλογίας Νικόλαος Αρβανιτίδης μπορεί να ζεί και να εργάζεται τα τελευταία 10 χρόνια στην Σουηδία, ωστόσο το μυαλό και η καρδιά του δεν έχουν φύγει ακόμη από την πατρίδα του την Θεσσαλονίκη και την μεγάλη του αγάπη την Χαλκιδική.

Όλα τα παραπάνω μας τα δείχνει μέσω της συγγραφικής της προσπάθειας με τίτλο: "ΧΑΛΚΙΔΙΚΗ - Φτιαγμένη από Γή και Θάλασσα". Είναι ένα βιβλίο 180 σελίδων στο οποίο ο κορυφαίος Βορειοελλαδίτης επιστήμονας δίνει έμφαση στο γεωλογικό - ορυκτολογικό πλούτο της πανέμορφης χερσονήσου.

Μάλιστα όπως αναφέρει ο ίδιος σε ένα σημείωμα του στην προσωπική σελίδα του στο F/b, μέσω αυτού του εγχειρήματος επιχειρεί να παρουσιάσει και να αναδείξει τις αναπτυξιακές ιδιαιτερότητες και ευκαιρίες της Χαλκιδικής σε σχέση με τις εγγενείς και χαρισματικές δυνατότητες που δημιουργεί το φυσικό της περιβάλλον. 

Κυρίως, να εξηγήσει και να «συμφιλιώσει», τους ανθρώπους της περιοχής και τους Έλληνες πολίτες γενικότερα, με έννοιες και πρακτικές που συνδέονται με την παραγωγική αξιοποίηση του ορυκτού πλούτου, αδιάλειπτη ιστορική παρακαταθήκη μιας μεταλλευτικής κληρονομιάς που βρίσκεται σε άμεση συνάρτηση με τη δυναμική εξέλιξη και τη σημερινή παρουσία της Χαλκιδικιώτικης γεωλογίας.


Εμείς θα ευχηθούμε χιλιάδες αναγνώστες και αναγνώσεις στο βιβλίο του κ. Αρβανιτίδη, καθώς είναι ένα έργο το οποίο διαφημίζει κατά τον καλύτερο δυνατό τρόπο την Χαλκιδική τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό, καθώς η κυκλοφορία του από τις εκδόσεις Αθ. Σταμούλης θα είναι και στην Αγγλική γλώσσα.

1 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Ένα μεγάλο μπράβο στο Νίκο τον Αρβανιτίδη με το τεράστιο επιστημονικό εκτόπισμα που παρά τις επαγγελματικές του υποχρέωσεις βρήκε χρόνο για να επιμορφώσει μέσα από το βιβλίο του όλους όσους θέλουν να μάθουν αλήθειες για τον ορυκτο πλούτο της μοναδικής πατρίδας μας και της Χαλκιδικής.
Μετά τον Γεώργιο Τσανανά και τον Νίκο Αρβανιτίδη περιμένουμε κι άλλους επιστήμονες του μεταλλευτικού χώρου να βγούν μπροστά και να ενημερώσουν τον κόσμο σωστά και χωρις κραυγές, όπως κάνουν κάποιοι κατ' ευφημισμόν επιστήμονες των antigold.