Δευτέρα 11 Ιουνίου 2018

ΣΚΟΥΡΙΕΣ: ΣΤΟ ΠΕΡΙΜΕΝΕ 2 ΜΗΝΕΣ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΚΑΣΤΙΚΗ ΔΙΚΑΙΩΣΗ


Τους δύο μήνες που διαδέχτηκαν την ανακοίνωση του υπουργείου Περιβάλλοντος της 4ης Απριλίου, βάσει της οποίας αυτό σέβεται την απόφαση του διαιτητικού δικαστηρίου, η μετοχή του καναδικού ομίλου Eldorado Gold έχει καταγράψει ένα μίνι ράλι από τα 0,93 δολάρια στα 1,15 δολ. (+23.6%).

Η δικαίωση της εταιρείας, που μέσω της Ελληνικός Χρυσός σχεδιάζει τη μεγαλύτερη επένδυση στον εγχώριο ορυκτό πλούτο στα μεταλλεία Κασσάνδρας Χαλκιδικής, φαίνεται να έχει δημιουργήσει ευφορία. Ωστόσο, οι επενδυτές αναμένουν την πλήρη απεμπλοκή της επένδυσης, καταρχήν όσον αφορά τη δραστηριότητα στις Σκουριές, όπου οι εργασίες βρίσκονται σε αναστολή.

Πότε θα ξεκινήσουν οι εργασίες

Όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, η κυβέρνηση, εν προκειμένω το υπουργείο Περιβάλλοντος, αναζητά το κατάλληλο πολιτικά timing προκειμένου να ανάψει το «πράσινο φως» για την επαναλειτουργία των μεταλλείων στις Σκουριές.

Το πρώτο βήμα έγινε με την απόφαση του διαιτητικού δικαστηρίου, που δεν αφήνει περιθώρια… παρερμηνείας: η μεταβίβαση των ορυχείων είναι σύννομη και κατ’ επέκταση, καταχρηστικά η ελληνική Πολιτεία δεν προχωρεί στη χορήγηση των δευτερευουσών αδειών και εγκρίσεων. Πρόκειται, ουσιαστικά, για την τροποποίηση της υφιστάμενης άδειας εγκατάστασης ηλεκτρομηχανολογικού εξοπλισμού και την μετατόπιση των αρχαιοτήτων. 

Οι δύο αυτές εγκρίσεις υπήρξαν απαραίτητες μετά τη μετατόπιση της μονάδας σε σχέση με την αρχική χωροθέτηση, η οποία υπήρξε αναγκαία προκειμένου να προστατευθούν τα αρχαιολογικά ευρήματα που ανακαλύφθηκαν στην έκταση.

Η εταιρεία, σε ενημέρωση στις 29 Μαΐου σχετικά με την πορεία της αδειοδότησης των έργων της, περιορίστηκε να αναφέρει ότι o διάλογος με την ελληνική κυβέρνηση συνεχίζεται για την απόκτηση των εκκρεμουσών αδειοδοτήσεων. 

Η ανάπτυξη των περιουσιακών στοιχείων στην Κασσάνδρα, συμπεριλαμβανομένων των Σκουριών, βάσει των συμβατικών και νομικών υποχρεώσεων, αποτελεί πρώτη προτεραιότητα για την Eldorado.

Πάντως, όπως επισημαίνουν οι αναλυτές, καταγράφεται ήδη σημαντική καθυστέρηση ως προς το restart στις Σκουριές, δεδομένου ότι έχουν περάσει δυο μήνες μετά την, υπέρ της εταιρείας, απόφαση της διαιτησίας χωρίς το Δημόσιο να έχει προχωρήσει στη χορήγηση των απαιτούμενων αδειοδοτήσεων. Όλα αυτά όταν στη γειτονική Τουρκία τα projects του καναδικού ομίλου προχωρούν απρόσκοπτα.

[ΠΗΓΗ: ΚΕΦΑΛΑΙΟ, του Δημήτρη Δελεβέγκου, 09/06/2018]

Αναδημοσίευση από xrysoselladas.gr