Τετάρτη, 6 Ιουνίου 2018

ΣΟΦΙΑ ΣΑΚΟΡΑΦΑ: ΕΡΧΕΤΑΙ ΙΕΡΙΣΣΟ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ANTIGOLD - ΘΑ ΚΑΤΑΔΙΚΑΣΕΙ ΕΣΤΩ ΚΑΙ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΜΕΝΑ ΤΗΝ ΤΥΦΛΗ ΒΙΑ ΠΟΥ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΣΑΝ ΣΕ #SKOURIES?


Ο λόγος που αναρωτιόμαστε, αν θα καταδικάσει η Ελληνίδα ευρωβουλευτής με αφορμή την επίσκεψη της στην Ιερισσό, την τυφλή όσο και ρατσιστική βία που άσκησαν μέλη της antigold συλλογικότητας εναντίον εργαζομένων στα μεταλλεία και μελών των οικογενειών τους, δεν είναι ρητορικός.

Είναι πέρα για πέρα ουσιαστικός και συνάμα καθοριστικός, αν βέβαια η κ. Σακοράφα δεν ξεχωρίζει την βία σε "καλή" και "κακή" και μείνει σταθερή στα όσα είπε πρόσφατα στο ευρωκοινοβούλιο για την βία και τους θανάτους που σημειώθηκαν στην Νικαράγουα κατά την διάρκεια αντικυβερνητικών διαδηλώσεων.

Κατά την άποψη μας, η ομιλία που έδωσε στις 29 Μαΐου στις Βρυξέλλες με κάποιες μικρές ίσως αλλαγές θα μπορούσε κάλλιστα να δοθεί και στην Ιερισσό για να υπενθυμίσει σε κάποιους, πόσο λάθος έπραξαν που τύφλωσαν ή τυφλώθηκαν από μίσος και ιδεολογικό φανατισμό εναντίον ακόμη συγγενών και συγχωριανών τους, επειδή υιοθέτησαν άκριτα την ρητορική δαιμονοποίησης/ποινικοποίησης της μεταλλευτικής δραστηριότητας στον βωμό μικροπολιτικών και οικονομικών συμφερόντων.

Αν δεν το γνωρίζει η κυρία ευρωβουλευτής στην περιοχή σημειώθηκαν γεγονότα που συνιστούν πρωτοφανείς παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης με πρώτη και χειρότερη την ομηρία και το λούσιμο εργαζομένων με βενζίνη στον χώρο εργασίας τους και την απειλή πυρπόλησης τους κατά την διάρκεια της εμπρηστικής επίθεσης στις Σκουριές τον Φεβρουάριο του 2013.

Βέβαια είναι και πάρα πολλά άλλα, τα οποία ποτέ η πολυπληθής μεταλλευτική οικογένεια της περιοχής δεν τα κατήγγειλε ποτέ και πουθενά σε μια προσπάθεια κατευνασμού εξεύρεσης οδών επαναφοράς της κοινωνικής ειρήνης.

Αυτή την ομιλία την αναδημοσιεύουμε πλήρως με την προσδοκία ότι η κ. Σακοράφα πάρα τις προσωπικές τις πεποιθήσεις, απόψεις και αποστάσεις από τις εξορύξεις θα σταθεί επικριτική όσο και δίκαιη απέναντι στα μέσα που χρησιμοποίησε η antigold συλλογικότητα για να κάνει γνωστή την αντίθεση της στην επένδυση χαλκού χρυσού στην ΒΑ Χαλκιδική.

Ακολουθεί η πρόσφατη ομιλία της για την βία στη Νικαράγουα.


"Από την πρώτη στιγμή, και ως Πρόεδρος της DCAM, καταδίκασα τη βία που είχε σαν αποτέλεσμα την απώλεια ανθρωπίνων ζωών στην Νικαράγουα.

Η βία δεν αποτελεί λύση και σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή.

Ο ανοικτός και συμπεριληπτικός διάλογος με πλήρη σεβασμό των ανθρώπινων δικαιωμάτων αποτελεί τη μόνη λύση.

Η κυβέρνηση της Νικαράγουα είναι υποχρεωμένη να πράξει το αυτονόητο, δηλαδή

Ενδελεχή έρευνα για τις συνθήκες των θανάτων και λογοδοσία των υπευθύνων και σ΄αυτό.

Η Διαμερικανή Επιτροπή Ανθρωπίνων δικαιωμάτων πρέπει να συμβάλει καταλυτικά.

Παράλληλα όμως είμαστε υποχρεωμένοι να καταδικάσουμε τις απόπειρες όσων, εντός και εκτός της χώρας, εκμεταλλεύονται τα τραγικά αυτά γεγονότα για να αποσταθεροποιήσουν τη χώρα στο βωμό μικροπολιτικών συμφερόντων και να πιέσουμε, ο διάλογος που ξεκίνησε με πρωτοβουλία της κυβέρνησης να συνεχιστεί για να καταλήξει θετικά προς όφελος των πολιτών.

Είναι χρέος μας κύριοι συνάδελφοι να συμβάλλουμε ώστε να επικρατήσει πνεύμα ειρήνης και συναίνεσης μεταξύ όλων των πολιτών της χώρας.

Οποιαδήποτε άλλη μονομερής ατζέντα πρέπει να μας βρει απέναντί της."

4 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Κόρακας κοράκου μάτι δεν βγάζει. Νόμος!

Ανώνυμος είπε...

O πρώην πρόεδρος της Ένωσης Ελλήνων Γεωλόγων Αντώνης Αγγελόπουλος θέλει να σχολιάσει για την δημοσίευση σας τα εξής:

"Οταν παρακολουθούσα τις "δράσεις" των "δηθεν" περιβαλλοντιστων κάποιες φορές σκέφτηκα (και πανικοβληθηκα) τι θα συνέβαινε αν οι εργαζόμενοι & οι δικοι τους αντιδρούσαν με το ιδιο τρόπο!
Εχω δημόσια τοποθετηθεί οτι σέβομαι οσους αντιδρούν στα δημοκρατικα πλαίσια έκφρασης ομως ειμαι καθετα αντίθετος σε περιβαλλοντοφασιστικες συμπεριφορές!!!"

Ανώνυμος είπε...

Πόσο εύκολα χωνεύει το πολιτικό σύστημα ακόμη και άριστους αθλητές- πρωταθλητές;
Και μένει μετά να ρωτάς πως μια κορυφαία αθλήτρια γίνεται μια πολύ μέτρια πολιτικός. Και όχι μόνο αυτή. Όλοι όσοι από τους αθλητικούς στίβους κάνουν καριέρα στα πολιτικά έδρανα.

Ανώνυμος είπε...

Έρχεται η Σακοράφα να συναντήσει τον ενωτικό Τσακνή, που το γύρισε λέει υπέρ της επένδυσης.

Πείτε του ότι δε θα πάρουμε. Και υπέρ του σύμπαντος να το γυρίσει παραμένει ο πλέον άχρηστος όλων των εποχών.

#Ftanei #Fygete