Δευτέρα 29 Οκτωβρίου 2018

ELDORADO GOLD: ΔΕΝ ΑΠΟΚΛΕΙΕΙ ΝΕΑ ΠΡΟΣΦΥΓΗ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ


Του Δημήτρη Δελεβέγκου

Ανοιχτή στο διάλογο με την ελληνική κυβέρνηση παραμένει η Eldorado Gold όσον αφορά την χορήγηση των εκκρεμών αδειών ρουτίνας για το έργο εξόρυξης των Σκουριών.

Ωστόσο, ο καναδικός όμιλος, όπως ανέφερε, κατά την τηλεδιάσκεψη αναλυτών της περασμένης Παρασκευής ο διευθύνων σύμβουλός του George Burns,  "θα εξακολουθήσει να πραγματοποιεί τα αναγκαία βήματα με στόχο την προστασία των επενδύσεών του στην Ελλάδα."

Με τον τρόπο αυτό, ο Burns δεν απέκλεισε, εμμέσως πλην σαφώς, ενδεχόμενη πιθανή προσφυγή στη δικαιοσύνη κατά του ελληνικού Δημοσίου, σε συνέχεια της εξώδικης αίτησης αποζημίωσης ύψους 750 εκατ. ευρώ για ζημίες, που υπέστη η εταιρεία εξαιτίας των καθυστερήσεων στην έκδοση των αδειών για το έργο στις Σκουριές, συμπεριλαμβανομένων ζημιών για μη προβλεφθέντα έξοδα και διαφυγόντα κέρδη.

Σιγήν ιχθύος

Την ίδια στιγμή, τα υπουργεία Οικονομικών και Περιβάλλοντος που παρέλαβαν την εξώδικη μαρτυρία της Eldorado Gold δεν έχουν, έως σήμερα, απαντήσει, με το "ελληνικό κράτος να εξακολουθεί να μην τηρεί τις συμβατικές υποχρεώσεις του βάσει όσων προβλέπει η σύμβαση παραχώρησης" ανέφερε ο Burns την Παρασκευή. 

Όπως έχει σημειώσει το "Κεφάλαιο" σε δημοσίευμά του, κατά την Eldorado Gold, το Δημόσιο παραβιάζει τη θεμελιώδη, για  την λειτουργία της σύμβασης, υποχρέωσή του, της θέσης σε ισχύ ή και ενεργοποίησης διοικητικών αδειών και εγκρίσεων και εν γένει της προόδου των εργασιών. 

Ως εκ τούτου, η εταιρεία έχει υποστεί ζημία 750 εκατ. ευρώ, με το μεγαλύτερο μέρος του ποσού, της τάξης των 664 εκατ. ευρώ, να σχετίζεται με την καθυστέρηση έναρξης λειτουργίας του εργοστασίου στο Μαντέμ Λάκκο.

Όλα αυτά, σε αντίθεση με προγενέστερες διαβεβαιώσεις του υπουργείου Περιβάλλοντος, ότι οι εκκρεμείς άδειες των Σκουριών θα χορηγηθούν μετά την απόφαση της διαιτησίας υπέρ της Ελληνικός Χρυσός (θυγατρική της Eldorado Gold).

Τα μεγέθη

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα πρώτου τριμήνου που ανακοίνωσε η Eldorado Gold, τα έσοδα διαμορφώθηκαν σε 81,1 εκατ. δολάρια, ενώ η εταιρεία εμφάνισε ζημιές της τάξης των 128 εκατ. ευρώ. Η εταιρεία παρήγαγε 84.783 ουγγιές χρυσού, με τις προβλέψεις για το σύνολο του 2018 να κάνουν λόγο για παραγωγή συνολικά 345-350 χιλ. ουγγιών.

H Eldorado Gold διαθέτει ρευστότητα 635 εκατ. Δολαρίων, από τα οποία 385 εκατ. δολ. αντιπροσωπεύουν μετρητά και ταμειακά ισοδύναμα million, ενώ 250 εκατ. δολ. αντιστοιχούν σε πιστωτικές γραμμές που δεν έχουν χρησιμοποιηθεί.

Αναδημοσίευση από capital.gr

1 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Όσο και να προσπαθεί η εταιρεία να τρίξει τα δόντια της στην κυβέρνηση δεν γίνεται πιστευτή, όταν δύο φορές ανακοίνωσε αναστολη εργασιών και δεν κράτησε τον λόγο της.