Πέμπτη 1 Νοεμβρίου 2018

ΙΠΠΟΚΑΜΠΟΣ ΣΤΡΑΤΩΝΙΟΥ: Η ΜΟΝΑΔΙΚΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΤΟΝ ΦΕΡΝΕΙ ΞΑΝΑ ΣΤΟ ΔΙΕΘΝΕΣ ΠΡΟΣΚΗΝΙΟ


[ΣΗΜ.ΤΟΥ BLOG:Αυτή η είδηση παίζει παντού στην κυριολεξία από προχθές και υπάρχει και διεθνές αντίκτυπο, εξαιτίας της σπανιότητας του ιππόκαμπου στις θάλασσες και την παρουσίας του στην θάλασσα της ΒΑ Χαλκιδικής και ειδικότερα του Στρατωνίου

Αντί κάποιου σχολίου από εμάς θα αρκεστούμε στα λόγια που έγραψε στο f/b ένας κάτοικος του Στρατωνίου, τα οποία αντικατοπτρίζουν την αληθινή πραγματικότητα, κατά την γνώμη μας, και όχι την εικονική, που παρουσιάζεται τα τελευταία χρόνια από τους γνωστούς δυσφημιστές της Χαλκιδικής, που παριστάνουν τους μοναδικούς έχοντες περιβαλλοντική ευαισθησία...

Ακολουθούν οι κουβέντες του κ. Γιάννη Τσανανά.

"Ο ιππόκαμπος στο Στρατώνι θα εξυγιανθεί !!!

Ας το καταλάβουν μερικοί ότι η θάλασσα στο Στρατώνι όχι μόνο δεν είναι μολυσμένη από τα μεταλλεία, αλλά αποτελεί θάλασσα ιδιαιτέρας σημασίας. 

Όσο για την γαλάζια σημαία που της αφαιρέθηκε προτείνω στην υπηρεσία που της μοιράζει να μετακομίσει τα γραφεία της στο Στρατώνι ..."]

Τον ύφαλο στη Χαλκιδική, όπου συγκεντρώνονται "αλογάκια της θάλασσας" και είναι καλυμμένος τα τελευταία χρόνια από αλιευτικά δίχτυα, θα καθαρίσουν εθελοντές σε μια τριήμερη καταδυτική δράση, που θα πραγματοποιηθεί από τις 3 έως 5 Νοεμβρίου στο Στρατώνι.

Η ανάσυρση διχτυών «φαντασμάτων», όπως αποκαλούνται τα εγκαταλελειμμένα δίχτυα στις θάλασσες, διοργανώνεται από την Ghost Fishing Greece και τη Healthy Seas, σε συνεργασία με την Τοπική Κοινότητα Στρατωνίου και τη συμμετοχή τριών καταδυτικών ομάδων.

Σύμφωνα με την Τζένη Ιωάννου από τη Healthy Seas, «η δράση θα πραγματοποιηθεί σε ένα μοναδικό ύφαλο, στον οποίο συγκεντρώνονται μεγάλα ιχθυοαποθέματα και θαλάσσια ζωή, αλλά λόγω της συγκέντρωσης αλιευτικών διχτών, ο ύφαλος αυτός αργοπεθαίνει».

«Υποθαλάσσιος στόχος της ομάδας είναι οι βραχονησίδες «Ελευθερίδες», περιοχή όπου έχει ανακαλυφθεί αποικία ιππόκαμπων, από τις ελάχιστες στην Ελλάδα» προσθέτει, επικαλούμενη και στοιχεία από τη Διεθνή Ένωση για την Προστασία της Φύσης (IUCN), σύμφωνα με τα οποία οι ιππόκαμποι βρίσκονται υπό απειλή στη Μεσόγειο, κυρίως λόγω της υποβάθμισης ή της απώλειας του ενδιαιτήματος από καταστροφικές αλιευτικές πρακτικές.

Σημειώνεται ότι κάθε χρόνο, περίπου 640.000 τόνοι αλιευτικών εργαλείων αφήνονται στις θάλασσες και τους ωκεανούς, με αποτέλεσμα να εγκλωβίζονται σ΄ αυτά εκατομμύρια θαλάσσια ζώα, όπως καρχαρίες, δελφίνια φώκιες και χελώνες.

Η οργάνωση Healthy Seas δραστηριοποιείται εδώ και πέντε χρόνια στην Ολλανδία, το Βέλγιο, το Ηνωμένο Βασίλειο, την Ιταλία και την Ελλάδα. Μέχρι σήμερα, σε συνεργασία με εθελοντές δύτες και αλιείς, έχουν συγκεντρωθεί 375 τόνοι αλιευτικών διχτυών από τις θάλασσες και από τη στεριά, που ισοδυναμεί με το βάρος δύο γαλάζιων φαλαινών. 

Τα ανακτημένα αλιευτικά δίχτυα μετατρέπονται από πολυεθνική εταιρία σε νήμα που αποτελεί πρώτη ύλη για τη δημιουργία νέων προϊόντων, όπως κάλτσες, μαγιό ή χαλιά.

Το Ghost Fishing Foundation είναι ένας διεθνής μη κερδοσκοπικός οργανισμός εθελοντών τεχνικών δυτών που αναλαμβάνει, υποστηρίζει και προωθεί πρωτοβουλίες ανάσυρσης εγκαταλελειμμένων διχτών στις θάλασσες και τους ωκεανούς. 

Από το 2012 έχει διεξάγει καταδύσεις έρευνας και απομάκρυνσης εγκαταλελειμμένων διχτυών στη Βόρεια Θάλασσα, Αδριατική, Αιγαίο, Μεσόγειο και στον Ειρηνικό Ωκεανό σε συνεργασία με πολλές περιβαλλοντικές οργανώσεις και με την υποστήριξη μιας συνεχόμενα αυξανόμενης ομάδας εθελοντών τεχνικών δυτών.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Αναδημοσίευση από newsit.gr

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Οταν με το καλό αλλάξει η διοικηση στον δήμο θα πρέπει να καταφύγει δικαστικά μαζί με τους επαγγλεματίες του Στρατωνίου εναντίον όσων διέσυραν το Στρατώνι.
Μέσα στους διωχθέντες να είναι και η ελληνική εταιρεία προστασία της φύσης που με ελαφριά την καρδιά απέσυρε την σημαία δεχόμενη πολιτικές πιέσεις ενώ υποτίθεται οτι είναι ανεξάρτητη αρχή.

Ανώνυμος είπε...

Ευχομαι να είστε ζωντανοι μεχρι τότε