Σάββατο 3 Νοεμβρίου 2018

ΧΑΛΚΙΔΙΚΗ: ΦΤΙΑΓΜΕΝΗ ΑΠΟ ΓΗ ΚΑΙ ΘΑΛΑΣΣΑ ΚΑΙ ΠΡΟΣΕΧΩΣ ΓΕΩΛΟΓΙΚΑ ΕΞΕΡΕΥΝΗΜΕΝΗ ΑΠΟ ΑΚΤΙΝΕΣ Χ...!!!

Ο αντιπρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Ελληνικός Χρυσός Δ. Δημητριάδης
και ο διεθνούς φήμης γεωλόγος και πλέον συγγραφέας Ν. Αρβανιτίδης στο πολιτιστικό κέντρο της Αρναίας

Το τεράστιο γεωλογικό παρελθόν της Χαλκιδικής συνάντησε το… άπειρο γεωλογικό μέλλον της.

Αυτή η πολυαναμενόμενη «συνάντηση κορυφής» έγινε πριν λίγες μέρες στο πολιτιστικό κέντρο της Αρναίας προσελκύοντας το ήδη αναπτυγμένο μεταλλευτικό ενδιαφέρον πληθώρας κατοίκων της περιοχής, όπως επίσης ελλήνων και ξένων επιστημόνων που συμμετέχουν σε ερευνητικά – τεχνολογικά προγράμματα αιχμής, τα οποία αναμένεται να καθορίσουν το παγκόσμιο τι μέλλει γενέσθαι στον μεταλλευτικό  κλάδο.

Ένας κλάδος που κατέχει τη δεύτερη θέση παγκοσμίως, στη υιοθέτηση νέων τεχνολογιών και καινοτομιών στην λειτουργία του.

Η εκδήλωση, ως όφειλε, άρχισε με ένα ταξίδι στο γεωλογικό παρελθόν της Χαλκιδικής μέσα από την παρουσίαση του βιβλίου «Χαλκιδική: φτιαγμένη από γη και θάλασσα»  του παγκοσμίου φήμης Έλληνα Dr. Γεωλογίας Νικολάου Αρβανιτίδη, που την τελευταία δεκαετία ζει και εργάζεται στην Σουηδία ως ερευνητής και συντονιστής ευρωπαϊκών προγραμμάτων του γεωλογικού ινστιτούτου της σκανδιναβικής χώρας.

Το βιβλίο, το οποίο κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Σταμούλη, προλόγισε ο αντιπρόοεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Ελληνικός Χρυσός κ. Δημήτρης Δημητριάδης.

Ο κ. Δημητριάδης χαρακτήρισε το βιβλίο του κ. Αρβανιτίδη ως ένα απολύτως ολοκληρωμένο έργο ανάδειξης της ιστορίας, της ομορφιάς και των φυσικών πόρων της Χαλκιδικής, στο οποίο περιγράφονται τα πολυμεταλλικά κοιτάσματά της περιοχής και υπογράμμισε πώς η αξιοποίησή τους καθόρισε διαχρονικά την πρόοδο και ανάπτυξή της, ενώ παράλληλα δεν έκρυψε την ευχαρίστηση όσο και την υπερηφάνεια της "Ελληνικός Χρυσός" για την συμβολή της στην έκδοση και κυκλοφορία του βιβλίου.


Από την πλευρά του ο συγγραφέας αποκάλυψε στο κοινό πως χρησιμοποίησε την Χαλκιδική ως πρωταγωνίστρια στο έργο του, έτσι ώστε ο αναγνώστης να συνειδητοποιήσει πόσο στενά είμαστε επηρεασμένοι από τη γεωλογία οπουδήποτε στην Ελλάδα, την Ευρώπη και τον κόσμο, τονίζοντας μεταξύ άλλων τα εξής:

«Η μεταλλευτική δραστηριότητα από την κλασική αρχαιότητα έως σήμερα είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την καθημερινότητα, τον πολιτισμό και την οικονομία των κοινωνιών, ενώ παράλληλα εξελίσσεται και βελτιώνει τις μεθόδους και τις πρακτικές της με στόχο να συμβαδίσει με τις ανάγκες της εποχής».

Η εκδήλωση στην συνέχεια της προχώρησε σε μια πολύ πιθανή προβολή του μεταλλευτικού μέλλοντος μας, καθώς έγινε η παρουσίαση και του ερευνητικού έργου  X- Mine”.

Στο εγχείρημα  X- Mine” συμμετέχουν ευρωπαϊκά ακαδημαϊκά ιδρύματα και μεταλλευτικές βιομηχανίες μεταξύ αυτών και η «Ελληνικός Χρυσός», όπου επιχειρείται η προώθηση της νέας τεχνολογίας στην ανίχνευση και την επεξεργασία των ορυκτών πρώτων υλών με πολλαπλά οφέλη τόσο στην γεωλογική έρευνα και εξόρυξη, όσο και στο περιβάλλον.


Για να γίνει πιο εύληπτο αυτό που επιχειρείται, ας φέρουμε στο νου μας τα περίφημα γεωλογικά καρότα, τα οποία αντί να πηγαίνουν σε εργαστήρια για να διερευνείται η ποσόστωση και η αξία του κοιτάσματος, που φέρουν ως δείγμα,  με ότι αυτό συνεπάγεται σε χημικά αντιδραστήρια, κόστος και χρονική διάρκεια, θα εξετάζονται απευθείας από ακτίνες X (!!!), γεγονός που θα καθιστά την εκμετάλλευση του εκάστοτε κοιτάσματος πιο άμεση χρονικά, πιο αποδοτική όσο και απολύτως βιώσιμη.

Όπως πληροφορούμαστε η Ελληνικός Χρυσός στο προσεχές διάστημα θα δώσει ακόμη περισσότερες πληροφορίες για την πρόοδο αυτού του εγχειρήματος, που αναμφίβολα θα προσδώσει ένα ακόμη υψηλότερο επίπεδο στην γεωλογική έρευνα, που διεξάγεται σε κοιτάσματα της ΒΑ Χαλκιδικής.