Τρίτη 18 Δεκεμβρίου 2018

ΜΕΤΑΛΛΕΙΑ ΚΑΣΣΑΝΔΡΑΣ: ΠΡΩΤΑ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ (ΒΙΝΤΕΟ)


Πρόγραμμα περιβαλλοντικής παρακολούθησης σε 400 σημεία ανίχνευσης, τεχνολογία ξηράς απόθεσης για την ελαχιστοποίηση του εξορυκτικού αποτυπώματος, παράλληλη αποκατάσταση σε 300.000 τετραγωνικά μέτρα γης, δημιουργία τράπεζας φυτών και άνθεων σε 150.000 τετραγωνικά μέτρα γης στην Ολυμπιάδα. Το μεγαλύτερο φυτώριο όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και σε ολόκληρη την ΝΑ Ευρώπη.

Όλα αυτά δεν είναι κούφια λόγια, αλλά πράξεις που έχουν ήδη συντελεστεί και συγκαταλέγουν το Μεταλλείο Κασσάνδρας ως προς τα καλύτερα στην Ευρώπη στην χρήση και εφαρμογή των βέλτιστων περιβαλλοντικών πρακτικών.

Ο μέγιστος Νίκος Καζαντζάκης σε ένα από τα πολλά αποφθέγματα που μας άφησε ως ακριβή παρακαταθήκη υποστήριζε πως "η πράξη είναι η στερνή και η πιο ιερή μορφή θεωρίας".

Η πολυάριθμη κοινότητα των ανθρώπων στα μεταλλεία Κασσάνδρας του 21ου αιώνα, με την οποία ο συγγραφέας και διανοητής έμμεσα ή άμεσα συνδέθηκε τον περασμένο αιώνα μέσω του μεταλλωρύχου φίλου του Αλέξη Ζορμπά, του οποίου "ο Βίος και η Πολιτεία" τον ενέπνευσε για το ομώνυμο έργο κατάφεραν κάτι πολύ σημαντικό στην πράξη.

Να έχει το περιβάλλον στην καθημερινή μεταλλευτική δραστηριότητα την θέση που του αξίζει και δεν έχει πουθενά αλλού, όπως μας αποκαλύπτει και το υπέροχο βίντεο που ακολουθεί.


1 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Είμαστε πολύ τυχεροί όσοι ζούμε από κοντά την κοσμογονία που φέρνει η επένδυση.
Με τα πολλά καλά και τα λίγα λάθη της, τα οποία υπάρχουν και αξιολογούνται από όσους πονάνε το έργο και τον τόπο για να μην επαναληφθούν.
Λάθη δεν κάνουν αυτοί που ζουν σε βάρος των άλλων και όσοι δεν είναι ζωντανοί.