Παρασκευή 1 Μαρτίου 2019

ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΕΣ ΣΤΗΝ ΚΡΗΤΗ ΑΠΟ ΤΗΝ "ΩΚΕΑΝΙΑ": ΦΤΑΙΕΙ Η ΚΛΙΜΑΤΙΚΗ ΑΛΛΑΓΗ Ή ΕΜΕΙΣ?


Του Σωτήρη Καμενόπουλου

Πριν αλέκτωρ λαλήσει τρις η χορωδία για τις γεννεσιουργές αιτίες της καταστροφής που υπέστη ο νομός Χανίων από την πρόσφατη κακοκαιρία άρχισε να ψέλνει το τροπάριο της Κλιματικής Αλλαγής. Έτσι άρχισαν σιγά – σιγά οι ψευτοδικαιολογίες ότι τα αίτια των καταστροφών που υπέστησαν οι υποδομές του νομού Χανίων οφείλονται στην Κλιματική Αλλαγή.

Ας ειπωθούν λοιπόν κάποια διαφορετικά επιχειρήματα.

1. Η γέφυρα του Κερίτη, όπως και άλλες γέφυρες στην Ελλάδα, ήταν πολύ παλιά. Η Ελλάδα αντιμετωπίζει σοβαρό πρόβλημα ευστάθειας πολλών γεφυρών. Οι γέφυρες αποτελούν μέρος των βασικών -γερασμένων- υποδομών της χώρας μας.

Το Νοέμβριο 2018 είχε χτυπήσει το πρώτο καμπανάκι όταν έπεσε η γέφυρα στην Καβάλα, [1]. Οι περισσότερες γέφυρες, ειδικά στην εγκαταλελειμμένη από το κράτος επαρχία, είναι κατασκευασμένες από τη δεκαετία του ’50 ή και πιο πριν ακόμη. 

Οι περισσότερες από αυτές τις γέφυρες, αν όχι όλες, παρέμειναν έκτοτε χωρίς επιθεώρηση – συντήρηση. Στην Ελλάδα οι υποδομές αρχίζουν πλέον να καταρρέουν όλες μαζί ταυτόχρονα. Για να διασκεδάσουμε βέβαια λίγο τις εντυπώσεις, φυσικά δεν είμαστε μόνο εμείς που έχουμε παρόμοιο πρόβλημα.

Και οι ΗΠΑ αντιμετωπίζουν αντίστοιχο πρόβλημα, [2]. Στις ΗΠΑ όλες οι γέφυρες έχουν καταγραφεί σε ειδικό μητρώο (National Bridge Inventory), επιθεωρηθεί και αξιολογηθεί όσο αφορά την επικινδυνότητά τους. Από τις 614.387 συνολικά γέφυρες των ΗΠΑ περίπου το 39% αυτών έχουν ηλικία άνω των 50 ετών, ενώ το 15% έχουν ηλικία μεταξύ 40-49 ετών. 

Αναρωτιέται κανείς αν στην Ελλάδα υπάρχει αντίστοιχο μητρώο γεφυρών ή απλώς ορισμένοι θα τα φορτώσουν και αυτά στην… Κλιματική Αλλαγή;

2. Φταίει η Κλιματική Αλλαγή για τα μπαζώματα σε ρέματα, για τα παράνομα χτισίματα, για τυχόν κακοτεχνίες σε μελέτες κ.λπ.;

3. Όσον αφορά το θέμα της περίφημης Κλιματικής Αλλαγής ας ξεκαθαρισθεί το εξής: Κλιματική Αλλαγή μπορεί μεν να υφίσταται, αλλά αυτή δεν αποτελεί ανθρωποκεντρικό φαινόμενο. Δηλαδή, δεν οφείλεται στις ανθρώπινες δραστηριότητες. Παρόμοιες κλιματικές αλλαγές, με αύξηση της θερμοκρασίας του περιβάλλοντος, έχουν συμβεί περιοδικά αρκετές φορές στο παρελθόν όταν στον πλανήτη Γη δεν υπήρχαν καν άνθρωποι. Δηλαδή, όταν δεν υπήρχαν αυτοκίνητα, όταν δεν υπήρχαν εργοστασιακά φουγάρα… όταν υπήρχαν μόνο δεινόσαυροι

[3]. Η Κλιματική Αλλαγή δεν συνδέεται με τις ανθρώπινες δραστηριότητες. Με λίγα λόγια: είτε μειωθούν οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα, είτε αυτές αυξηθούν, εάν ο πλανήτης μας «αποφάσισε» πως το κλίμα θα αλλάξει, τότε δεν μπορούμε ως ανθρωπότητα να κάνουμε τ-ί-π-ο-τ-ε. Όσους δυσβάστακτους σοβιετικού τύπου «πράσινους» φόρους και να πληρώσουμε.

4. Οι πολιτικοί να μη ρίχνουν το φταίξιμο στην οικονομική κρίση και στην Κλιματική Αλλαγή προκειμένου να δικαιολογήσουν την υπερδεκαετή και διακομματική απραξία τους. Αυτά αποτελούν διαχρονικά και διακομματικά πολιτικά ανομήματα παρόμοια με την πυρκαγιά στο Μάτι Αττικής και τις πλημμύρες στη Μάνδρα. Βάλαμε φυσικά το χεράκι μας και εμείς οι ψηφοφόροι επί δεκαετίες ολόκληρες. Οψόμεθα… εμείς τους ψηφίζαμε. Ας προσέχαμε.

5. Δεν μπορεί κάποιος να μη θυμηθεί το γεγονός ότι πριν από μερικούς μήνες, αντί ορισμένοι να ενδιαφερθούν για τη στήριξη των υποδομών της περιοχής τους, ενδιαφερόταν για τους πιθανούς σεισμούς από τις έρευνες των υδρογονανθράκων! 

Και αυτό, παρά το γεγονός ότι είχαν δοθεί χειροπιαστά παραδείγματα από άλλες περιοχές του πλανήτη στις οποίες υφίστανται εδώ και δεκαετίες έρευνες υδρογονανθράκων χωρίς καμία συσχέτιση με τους σεισμούς, [4]. Τι συνέβη έκτοτε; Πλέον και με την περιβαλλοντική «βούλα» της WWF οι σεισμικές έρευνες  των υδρογοναθράκων δεν φέρνουν σεισμούς, [5]. Ακόμη ένας μύθος – fake news λοιπόν των κινδυνολόγων καταρρέει. 

Τι να αναρωτηθεί κανείς λοιπόν; Πώς τόσες δεκαετίες ορισμένοι είχαν άλλες προτεραιότητες να ασχοληθούν αντί να φροντίζουν να ενισχύσουν τις υποδομές των περιοχών τους;

6. Τέλος, δεν μπορεί να μη σχολιασθεί το γεγονός του πανευρωπαϊκού ρεκόρ βροχόπτωσης στο νομό Χανίων. Ρεκόρ το οποίο υφίσταται από το 1989 στη Νορβηγία! Ποιο το αξιοσημείωτο γεγονός; Οι κινδυνολόγοι πάνω από 20 χρόνια σχεδόν μας «προειδοποιούν» ότι η Κρήτη θα ερημοποιηθεί, [6]. Ουδέν σχόλιο περί αυτού.

Εν κατακλείδι, μία συμβουλή προς όλους όσους προσπαθήσουν ή θα προσπαθήσουν να ρίξουν το φταίξιμο στην Κλιματική Αλλαγή: σοφό θα ήταν να μη ξαναχρησιμοποιήσουν αυτό το επιχείρημα. Ο κόσμος και διαβάζει και κρίνει.

* Ο Δρ. Σωτήρης Ν. Καμενόπουλος είναι PhD της Σχολής Μηχανικών Ορυκτών Πόρων του Πολυτεχνείου Κρήτης

ΠΑΡΑΠΟΜΠΕΣ







Αναδημοσίευση από hania.news