Παρασκευή 12 Απριλίου 2019

Ο ΘΑΥΜΑΣΤΟΣ ΚΟΣΜΟΣ ΤΩΝ ΟΡΥΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΠΕΤΡΩΜΑΤΩΝ ΣΤΟ ΑΙΓΑΙΟ: ΜΙΑ ΔΙΑΧΡΟΝΙΚΗ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΤΗΝ ΕΞΕΛΙΞΗ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ


Ο πολύ σημαντικός Έλληνας Γεωλόγος Βασίλης Μέλφος έκανε μια εξαιρετικά ενδιαφέρουσα διάλεξη στην Θεσσαλονίκη για τον θαυμαστό κόσμο των ορυκτών και των πετρωμάτων στο αιγιακό χώρο.

Στην αίθουσα του 3ου ορόφου του Κέντρου Ιστορίας της Θεσσαλονίκης, κατά κόσμο «Μέγαρο Μπίλλη» στην πλατεία Ιπποδρομίου, ο αναπληρωτής καθηγητής γεωλογίας του  Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης εξήγησε με σαφή τρόπο, πως γεωλογικά η Ελλάδα είναι μια πολύ τυχερή όσο και μαγική χώρα, εξαιτίας της βύθισης της λιθοσφαιρικής πλάκας της Αφρικής κάτω από την Ευρασιατική (στην περιοχή της Κρήτης), παρ' όλο που αυτό αποσιωπάται παραδόξως από τα εγχώρια ΜΜΕ.

«Αυτό το γεωλογικό γεγονός γεννάει διαρκώς ορυκτά και γι’ αυτό το λόγο κάθε χρόνο έχουμε περίπου 200 επιστημονικές ανακοινώσεις αναφορικά με τον τρόπο που σχηματίστηκαν τα  πετρώματα στον Ελλαδικό χώρο.» τόνισε και πρόσθεσε: 

«Χάρη στην γεωλογική επιστήμη οικοδομήθηκε ολόκληρος ο αρχαίος ελληνικός πολιτισμός, τα ελληνιστικά χρόνια, η κλασική εποχή, η Αθηναϊκή συμμαχία, η Βασιλεία του Φιλίππου Β’ η εκστρατεία του Μεγάλου Αλεξάνδρου ακόμη και ελληνικό κράτος κατά την σύσταση του μετά από τα επαναστατικά χρόνια. Σ' όλες αυτές τις χρονικές περιόδους, οι Έλληνες είχαν αντιληφθεί πλήρως τις ευεργετικές ιδιότητες των ορυκτών συν του ότι προσέδιδαν μέγιστη οικονομική δύναμη.»

Ο κ. Μέλφος αναφερόμενος στις ευεργετικές – θεραπευτικές ιδιότητες που είχαν ανακαλύψει οι αρχαίοι Έλληνες στα ορυκτά στάθηκε με έμφαση στο πρώτο χάπι που φτιάχτηκε στη Λήμνο από την εξόρυξη της φαρμακευτικής «Λημνίας Γης», η οποία θεράπευε την δυσεντερία, τα έλκη του στομάχου ακόμη και τις φλεγμονές στα μάτια!

«Είναι ξεκάθαρο» είπε ο αναπληρωτής καθηγητής γεωλογίας προς το ακροατήριο «πως ο άνθρωπος από το πρώτο του βήμα, όπως αυτό έγινε πριν 3 εκ. χρόνια, προσδιορίστηκε από την χρήση των ορυκτών πόρων, κάτι που συνεχίζεται με αμείωτη ένταση και στις μέρες μας.»

Φωτογραφικό στιγμιότυπο από την διάλεξη του κ. Μελφου