Κυριακή 26 Μαΐου 2019

ΠΩΣ ΟΙ "ΠΡΑΣΙΝΟΙ ΦΟΡΟΙ" ΑΛΛΑΞΑΝ ΤΟ ΕΚΛΟΓΙΚΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ ΣΤΗΝ ΑΥΣΤΡΑΛΙΑ


Του Dr. Σωτήρη Καμενόπουλου

Στις πρόσφατες εθνικές εκλογές στην Αυστραλία συνέβη η απόλυτη έκπληξη. Σημαντικά διεθνή ΜΜΕ περιέγραψαν το αποτέλεσμα των εκλογών ως «σοκαριστικό» και ως «θαύμα». To κυβερνών Φιλελεύθερο Εθνικό Κόμμα της Αυστραλίας κέρδισε την απόλυτη πλειοψηφία των εδρών του εθνικού κοινοβουλίου της Αυστραλίας. Το Εργατικό Kόμμα υπέστη σοκαριστική ήττα.

Ας σημειωθούν ορισμένα αξιοπρόσεκτα σημεία που αφορούν τις εκλογές της Αυστραλίας καθώς θα μπορούσαν ίσως να εξαχθούν χρήσιμα συμπεράσματα σε ελληνικό, ευρωπαϊκό και παγκόσμιο επίπεδο.

Πρώτον, γιατί τα διεθνή ΜΜΕ περιέγραψαν ως «σοκ» και «θαύμα» την πανηγυρική επανεκλογή των συντηρητικών; Απλούστατα, διότι όλες οι δημοσκοπήσεις έφεραν μέχρι και την τελευταία στιγμή ως νικητή το Εργατικό Κόμμα. Η αξιοπιστία των δημοσκοπήσεων στην Αυστραλία υπέστη βαθύ πλήγμα και ως εκ τούτου κατέστησαν παντελώς αναξιόπιστες.

Δεύτερον, η Αυστραλία με πληθυσμό 24,6 εκατομμύρια κατοίκους (υπερδιπλάσιος του ελληνικού πληθυσμού) διαθέτει τις μισές έδρες στο Κοινοβούλιο της. Στην Ελλάδα πρέπει να μειωθεί ο αριθμός των βουλευτών.

Τρίτον, η Αυστραλία είναι μία χώρα πλούσια σε ορυκτούς πόρους. Μεταξύ των ετών 2008-2009 στην Αυστραλία, της οποίας ο εξαγωγικός τομέας στηρίζεται κατά 56% στις εξαγωγές ορυκτών, παρήχθη περισσότερο χρήμα από την πώληση ειδικευμένου λογισμικού για ορυχεία, παρά από τις ίδιες τις εξαγωγές ψευδάργυρου και ουρανίου ταυτόχρονα. 

Ακριβώς γι’αυτό το λόγο η Αυστραλία δεν επλήγει από τη σφοδρή οικονομική κρίση του 2007. Μετά από τόσες δεκαετίες, τελικά ποιος νομίζετε ότι τα κατάφερε πιο καλά;

Η Ελλάδα ή η Αυστραλία; Η σύγκριση των οικονομικών δεικτών καταδεικνύει πόσο πίσω βρίσκεται η χώρα μας σε σχέση με την Αυστραλία. Η Αυστραλία, μέχρι το 2017 κατείχε ένα παγκόσμιο ρεκόρ άνευ προηγουμένου: αυτό της συνεχούς ανάπτυξης για σχεδόν 26 χρόνια. 

Μια ολόκληρη γενιά Αυστραλών δεν έχει γνωρίσει κάτι άλλο. Ο λόγος αυτού του ρεκόρ; Η αξιοποίηση των ορυκτών πόρων. Ενώ εδώ στην Ελλάδα ζούμε την αγαλλίαση της δήθεν κοινωνικής αλληλεγγύης, των κοινωνικών αγώνων, των δράσεων αλληλεγγύης, των κοινωνικών στεκιών, των προοδευτικών αντιλήψεων και άλλων ουτοπικών ψευδαισθήσεων. Τόσα ψέματα χάριν των δήθεν κοινωνικών κατακτήσεων δεν έχουν ειπωθεί σε καμία άλλη χώρα.

Παρά τις καταστροφολογικές ειδήσεις

Τέταρτον, το διακύβευμα των εκλογών στην Αυστραλία ήταν η κλιματική αλλαγή. Αυτό είναι σαφέστατο και όλοι το γνώριζαν, ασχέτως εάν σήμερα ορισμένοι προσπαθούν να το κρύψουν. Το Εργατικό Κόμμα είχε μετατρέψει την κλιματική αλλαγή σε σημαία του προεκλογικού του αγώνα. 

Το Εργατικό Κόμμα μάλιστα ειρωνευόταν τον συντηρητικό συνασπισμό ως «COALition», από τη λέξη coal (= λιγνίτης), επειδή οι συντηρητικοί-φιλελεύθεροι στήριζαν στον προεκλογικό τους αγώνα τη συνέχιση εξόρυξης του λιγνίτη.

Εάν θυμόμαστε καλά, πέρυσι τα διάφορα συστημικά δελτία ειδήσεων (ακόμη και τα ελληνικά) βομβάρδιζαν το κοινό με καταστροφολογικές ειδήσεις σχετικές με τον υπερβολικό καύσωνα και τις πυρκαγιές στην Αυστραλία. 

Όλες λοιπόν οι δημοσκοπήσεις προϊδέαζαν ότι οι Αυστραλοί ψηφοφόροι θα ψήφιζαν με οικολογικά κριτήρια επηρεασμένοι από την περιβαλλοντική καταστροφολογία και τη διαρκή πλύση εγκεφάλου. 

Τελικώς, οι Αυστραλοί δεν πτοήθηκαν από την περιβαλλοντική καταστροφολογία και το Εργατικό Κόμμα υπέστη σοκαριστική ήττα.

Πέμπτον, η Αυστραλία συμμετέχει στη Συμφωνία του Παρισιού για την Κλιματική Αλλαγή. Κι όμως, αυτό δεν πτόησε τους Αυστραλούς ψηφοφόρους οι οποίοι στήριξαν τελικώς την εξόρυξη του λιγνίτη καθώς αυτή αποφέρει σημαντικά οικονομικά οφέλη στην κοινωνία της Αυστραλίας.

Ακόμα και οι Γερμανοί σοσιαλδημοκράτες

Έκτον, όλα τα παραπάνω θα πρέπει να συνδυασθούν με την κυβίστηση που σχεδιάζεται να πραγματοποιήσει το Χριστιανοδημοκρατικό Κόμμα της Γερμανίας (CDU) όσο αφορά την επιβολή των πράσινων φόρων. Η αρχηγός του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος της Γερμανίας, κυρία Annegret Kramp-Karrenbauer, προτίθεται να θέσει το CDU ενάντια στην υιοθέτηση των πράσινων φόρων για τις εκπομπές του CO2.

Το γεγονός αυτό αποτελεί στροφή 180 μοιρών σε ότι ίσχυε μέχρι σήμερα. Ουσιαστικά θα πρόκειται για θεαματική κυβίστηση στη γερμανική πολιτική σκηνή, αλλά και τεράστιο πλήγμα στη Συμφωνία του Παρισιού για την Κλιματική Αλλαγή. Εάν όντως συμβεί αυτό, τότε η Συμφωνία του Παρισιού θα αρχίσει να μεταμορφώνεται σε μία συμφωνία-ζόμπι.

Αλλά και πολύ πρόσφατα, το γερμανικό σοσιαλδημοκρατικό κόμμα (SPD) κατάλαβε τι συμβαίνει και ετοιμάζεται για μερική κυβίστηση. Μιλώντας πρόσφατα σε ειδική ημερίδα του SPD για το κλίμα, η αρχηγός του SPD κυρία Νάλες «άδειασε» την υπουργό της (η οποία δεν παρευρισκόταν καν στην ημερίδα) σχετικά με τους πράσινους φόρους καθώς αυτοί δεν γίνονται αποδεκτοί πλέον από την κοινωνία. 

Επίσης, ήδη ο κ. Μακρόν άρχισε τις σχετικές στρογγυλεύσεις ελέω των ασφυκτικών αντιδράσεων που δέχεται στο εσωτερικό της Γαλλίας, με αφορμή το Κίνημα των Κίτρινων Γιλέκων.

Λαϊκή αντίδραση στις κάλπες
Έβδομον, οι τοπικές κυβερνήσεις της Αλμπέρτα και του Οντάριο του Καναδά έπεσαν πριν μερικούς μήνες και αυτές εξαιτίας των πράσινων φόρων. Συμπερασματικά θα μπορούσαν να ειπωθούν τα εξής: Οι λαοί αντιδρούν στις κάλπες και τιμωρούν την περιβαλλοντική καταστροφολογία.

Επίσης, σε ευρωπαϊκό-παγκόσμιο επίπεδο, η Συμφωνία του Παρισιού για την Κλιματική Αλλαγή θα πρέπει να αλλάξει. Οι λαοί αντιλαμβάνονται την κοροϊδία της εξίσωσης: Περιβάλλον = Φόροι. 

Οι λαοί απορρίπτουν την παρούσα μορφή της Συμφωνίας του Παρισιού και αυτή σιγά-σιγά θα καθίσταται ανενεργή. Κανείς λαός δεν είναι διατεθειμένος να υποστεί βάρβαρη οικονομική επιδρομή πράσινων φόρων η οποία συνδέεται με τη μείωση του διοξειδίου του άνθρακα. Ειδικά, όταν υπάρχουν φωνές και ικανά επιχειρήματα να στηρίξουν την υπόθεση ότι η Κλιματική Αλλαγή δεν οφείλεται σε ανθρωπογενείς παράγοντες.

Αντίστοιχα, σε ελληνικό επίπεδο, εν όψει τον επικείμενων ευρωεκλογών, οι Έλληνες πολίτες θα πρέπει να ρωτούν ευθέως και ευθαρσώς τους υποψήφιους ευρωβουλευτές εάν συμφωνούν ή διαφωνούν με την επιβολή των πράσινων φόρων οι οποίοι απορρέουν από τη Συμφωνία του Παρισιού. 

Τέλος, τα κόμματα, αριστερά και δεξιά, ας έχουν τα παραπάνω στο νου τους, γιατί ίσως να υποστούν το μαρτύριο των κυβιστήσεων, και πιθανώς, σοκ στις κάλπες.

Πηγή ανάρτησης: slpress.gr